564) TÜRKİYE’DE ARTAN TERÖR DIŞ ODAKLI

Yayin Tarihi 5 Eylül, 2011 
Kategori KATEGORİLENMEMİŞ

Türkiye’de Artan Terör Dış Odaklı

image0014.jpg

Ramazan ayında PKK kaynaklı terör tırmanışa geçti. Sınır ötesi hava harekatı ile PKK’nın üzerine gidildi. Bundan sonra ne olacağı, Ramazan Bayramı sonrası kara harekatının yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. Kandil kamplarının havadan bombalanması yeterli bir çözüm değil. Olaylara sadece çatışma boyutuyla bakmanın yeterli olmadığını herkes biliyor.
 
Türkiye’de her olayın arkasında ‘dış odak’ arama saplantısı içinde değilim. Ancak, Arap Baharı’ndan rahatsız olan yönetimlerin Türkiye sınırlarını terör ile rahatsız ettiği ve bu nedenle artan terör olaylarının dış boyutunun olduğu da bir gerçektir. Türkiye’nin Suriye’ye odaklandığı bir dönemde Türkiye’de terör saldırılarının şiddetlenmesi tesadüf olamaz. Türkiye, Suriye’de kan dökülmesine açıkça karşı çıkıyor. Suriye ve İran’ın, Türkiye’nin Suriye konusunda aktif tavır benimsemesine karşı çıkması ile artan terör arasında irtibat bulunuyor. Türkiye ne zaman dış politikada atılım içinde olsa ve aktif rol oynasa içeride sıkıntılar yaşamaya başlıyor. Amaç, Türkiye’nin Suriye üzerinde odaklanmasının önüne geçmek ve iç meselelerine tekrar dönmesini sağlamaktır. Türkiye’de terör tırmandırılarak, devletin, ordunun ve kamuoyunun dikkati Suriye’den Türkiye’ye döndürülmek isteniyor.
 
Türkiye’nin akrabalık bağları bulunan sınır komşusu Suriye’deki olaylara karşı hassasiyet göstermesi normal ve insani bir reaksiyondur. Türkiye, Suriye’nin en kötü zamanlarında Batı’nın baskılarına karşı bu ülkeye kalkan olmuştur. Batı’nın Suriye üzerinde artan baskılarına Türkiye müsaade etmemiştir. Suriye’nin ekonomik alanda reformlar yapmasını desteklemiştir. Ekonomik reformları siyasi reformların takip etmesini desteklemiştir. Ancak, Arap Baharı’nın Mart ayından itibaren Suriye’yi etkilemesi ile birlikte Esad yönetimi siyasi reform dosyasını rafa kaldırmıştır. Ekonomik reformları gerçekleştiren kadroları yönetimden uzaklaştırmıştır. Böylece Şam, ordu ve derin devletten oluşan radikallere kalmıştır.
 
İran bugüne kadar Arap Baharı çerçevesinde yaşanan bütün ayaklanmalara destek verdi. Tunus, Mısır, Bahreyn… Arap Baharı’nın İran devriminden ilham aldığı iddia edildi. İran’da Tahran başta olmak üzere bütün büyük şehirler Arap Baharı’nı kutlayan afişlerle donatıldı. Ancak, Şiiliğin başka bir versiyonu olan Nusayrilerin yönettiği Suriye’deki halk isyanlarına sıra gelince Tahran’ın tutumu farklılaşıyor. Suriye olaylarını dış güçlerin desteklediğini söyleyerek karşı çıkıyor. Hatta, Suriye’de olayların bastırılması için hem asker hem de silah desteği veriyor. Kuzey Afrika’da ve Körfez’de Arap Baharı’na ideolojik gözle bakarak destekleyen Tahran, konu Suriye olunca Arap Baharı’na dinsel gözle bakarak karşı çıkıyor. İran Şiiliği, Suriye’yi Akdeniz’e açılan bir kapı olarak görüyor ve bu kapıyı kaybetmek istemiyor. Suriye’de Esad rejimi çökerse sıranın Lübnan’da Hizbullah’a geleceğinin farkında. Böyle bir durumda Şiiliğin Akdeniz’e çıkışı kapanacak. Tahran, İran-Irak-Suriye-Lübnan’dan oluşan ve Akdeniz’e ulaşan ‘Doğu-Batı Şii Koridoru’nu korumak istiyor. Bunun için Tahran, PKK’yı da kendisinden ziyade Suriye’ye karşı bir tehdit olarak görüyor. Bu nedenle, İran’ın PKK’nın İran elbisesi giymiş hali olan PJAK’a yönelik sert müdahalesi PKK’yı Suriye için bir tehdit olarak görmesinden kaynaklanıyor. Tahran, PKK’nın Suriye Kürtlerini Esad yönetimine karşı ayaklandırmaması için PJAK’ı vurdu.
 
Ramazan sonrasında terörün seyri Suriye’nin durumuna bağlı gibi görünüyor. ‘Ben gidersem bütün bölgeyi de yakarım’ mantığı ile hareket edilmesi terörün tırmanışını destekliyor.

Hasan KANBOLAT

ORSAM Başkanı

Paylaş:

Yorumlar

“564) TÜRKİYE’DE ARTAN TERÖR DIŞ ODAKLI” yazisina 2 Yorum yapilmis

  1. perle inci yorum tarihi 5 Eylül, 2011 21:21

    EVET SN.KHAN*-BUGÜN DİNLEDİM.AYNEN ÖYLE OLACAKMIS!,,BİZİ YAKIYORLAR!YANİ G.DOGUMUZ VE BİZ BAYAGI FECİ GÜNLERE GEBEYMİSİZ!*GERCİ BBAKAN BM*İCİN!! SERT!?BİR KONUSMA HAZIRLAMIS!AMA NE YAZIKKİ;GİDİSAT BERBAT OLUCAK DENİYOR:(
    -NEYSE KOPSUN BİR YERDENDE ÜLKEMİZDE RAHAT NEFES ALSIN*İNSAALLAH GENERALLER İCERDEYKEN BİZİ SAVASLA KISKIVRAK ÖLDÜRMEZLER?;(GÖÜRNEN O Kİ!DEVLET YOK BASIMIZDA:(KUSATILDIK;(
    –BİZİ BU DURUMA GETİRENLER:( CAN VERMEZLER İNSAALLAH
    (*

  2. perle inci yorum tarihi 5 Eylül, 2011 21:24

    CÜNKÜ;BM.DE BBAKAN FİLİSTİNİ KABUL ETTİGİNİ ACIKLAYACAKMIS!–SONRASI FELAKET OLUCAK DENİYOR!-TABİİKİ;İSRAEL!?VE ARKASI!

Yorum yap