1480) ABD 25 Yılda 4.5 milyon kişiyi öldürüp 38 milyon insanı sürgün etti
Yayin Tarihi 12 Eylül, 2026
Kategori BASIN-YAYIN
25 yılda 4,5 milyon kişiyi öldürüp 38 milyon insanı sürgün ettiler: İşte Evanjelist-Siyonist vahşetin bilançosu
11 Eylül 2001 tarihinde düzenlenen İkiz Kuleler tertibi sonrası dünya işgal ve katliamlarla dolu yeni bir döneme uyandı. Amerikan ordusu, İsrail’in hedeflerini gerçekleştirme yolunda son 25 yılda 4,5 milyon insanı öldürdü, 38 milyon kişinin sürgün edilmesine neden oldu ve tüm bunlar için 8 trilyon dolar harcadı.
11 Eylül 2001’de ‘İkiz Kuleler’ adıyla bilinen Dünya Ticaret Merkezi’ne yönelik saldırılar, İsrail’i sözde vaat edilmiş topraklara ulaştırma yolunda en az 7 devleti parçalama hedefiyle tertiplendi. Olayın 25. yıldönümünde uluslararası basın tarafından derlenen çarpıcı veriler, çeyrek asır boyunca sergilenen vahşetin boyutunu gözler önüne serdi.
Evanjelist-Siyonist sapkınlıkla Yahudilere teslim olmuş Amerikan devleti, 11 Eylül tertibinin ardından bir dizi ülkeyi işgal ederek 4,5 milyon insanın ölümüne, 38 milyondan fazlasının da yerinden edilmesine yol açtı. ABD’nin seri katliamlar için bugüne dek 8 trilyon dolardan fazla harcama yaptığı belirtiliyor.
11 Eylül’ün ardından Müslüman alemine karşı ‘Haçlı Savaşı’ başlattıklarını itiraf eden dönemin Amerikan Başkanı George W. Bush, ordusunu ilk olarak Afganistan’a soktu. ‘Teröre karşı savaş’ kavramı altında Amerikan yönetimi, Afganistan’ın ardından Irak, Ortadoğu, Güney Asya ve Afrika genelinde sonu gelmeyen savaş ve işgaller dizisi başlattı.
El-Cezire tarafından hazırlanan kapsamlı rapora göre 2001’den buyana ABD öncülüğündeki savaşlar doğrudan veya dolaylı olarak tahminen 4,5 ilâ 4,7 milyon insanın ölümüyle sonuçlandı; 940 bin insan saldırılar sonucu doğrudan katledilirken, 3,6 ilâ 3,8 milyon arasında kişi ise hastalık, yetersiz beslenme ve sağlık sorunları nedeniyle can verdi.
AFGANİSTAN’DA 176 BİN MÜSLÜMAN’I ÖLDÜRDÜLER
7 Ekim 2001 günü ABD, ‘Kalıcı Özgürlük Operasyonu’ adı altında Afganistan’a saldırdı. Taliban yönetimi birkaç hafta içinde düşerken bu ülkedeki işgal 4 Amerikan başkanı dönemi boyunca devam etti ve 20 yıllık süreyle Amerikan tarihindeki en uzun süreli çatışma oldu.
‘Savaşın Maliyetleri’ adlı proje kapsamında toplanan veriler, Afganistan’da 176 bin insanın ABD ordusunun saldırıları sonucu hayatını kaybettiğini gösteriyor. Bunlar haricinde yüz binlercesi daha açlık, hastalık, tedavi edilemeyen yaralanmalar nedeniyle can verdi.
Savaş öncesinde Afganların yüzde 62’si gıda güvensizliğinden muzdaripken bu oran savaş sonrası yüzde 92’ye yükseldi. Bölgede patlamamış mühimmat ve kara mayınları can almaya devam ediyor. 2021 yılında Amerikan ordusunun kaçarcasına çekildiği ülkede Taliban, yönetimi yeniden ele geçirdi.

ABD’nin Afganistan’ı 20 yıllık işgali 2021’de son buldu
IRAK’TA 315 BİN KİŞİYİ BOMBALAR ALTINDA ÖLDÜRDÜLER
Afganistan işgalinden iki yıl sonra, Mart 2003’te Irak işgali başladı. Raporlara göre Irak işgali ve sonrasındaki yıllar boyunca 315 bin kişi doğrudan silahlı, bombalı saldırı sonucu can verirken 1 milyonu aşkın insan da işgalin yol açtığı olumsuz şartlar nedeniyle hayata gözlerini yumdu.
İşgal sırasında Amerika-İsrail ittifakının oluşturduğu istikrarsızlık, ‘Müslüman’ maskesi kullanan terör örgütlerine eleman kazandırmak için önemli bir fırsat teşkil etti. ABD, İsrail ve İngiltere istihbarat kurumlarının ortak organizasyonu sonucu 2012 yılında IŞİD/DEAŞ adlı terör örgütü sahneye sürüldü.
Bölge halkını sorgusuz sualsiz katledebilmek ve emperyalizme direnen herkesi şeytanlaştırmak için aparat olarak kullanılan DEAŞ, Amerikan ordusunun Irak ve Suriye kentlerini yakıp yıkması yolunda yeni bir bahane teşkil etti.
2014 yılında ABD uçakları Irak’ın Musul, Tikrit ve Felluca kentlerini yerle bir ederken, Suriye’de ise Rakka ve Deyrizor aynı akıbeti yaşadı. ‘Doğal Kararlılık Operasyonu’ adı verilen hava ve kara harekâtlarında on binlerce bomba kullanıldı; Müslümanların kadim şehirleri harabeye çevrildi.
2011 yılında ise ABD uçakları NATO ülkelerinin de desteğini alarak Libya’ya toplamda 9 bin 700 hava saldırısı düzenledi. Libya lideri Muammer Kaddafi’nin Batı destekli isyancılar tarafından yakalanıp öldürülmesiyle sonuçlanan saldırılar sonrası Libya’a iç savaş başladı; ülke fiilen ikiye bölündü.
Savaşın Maliyeti adlı rapor, 11 Eylül sonrasındaki işgal ve saldırılar nedeniyle Afganistan, Pakistan, Yemen, Somali, Filipinler, Libya ve Suriye’de 38 milyondan fazla insanın yerlerinden edildiğini ortaya koyuyor. Yani yaklaşık 40 milyon kişi ya kendi ülkelerinde başka bir şehre göç etmek zorunda kaldı yahut ülkeyi tamamen terk etti.
Mülteci/göçmen konumuna düşen Afganistanlı sayısı 5,3 milyon olurken, Pakistan’da bu rakam 3,7 milyon, Irak’ta 9,2 milyon, Libya’da 1,2 milyon, Suriye’de 7,1 milyon, Yemen’de 4,4 milyon, Somali’de 4,2 milyon ve Filipinler’de 1,7 milyon olarak gerçekleşti.
İNTİHAR SAYISI, İŞGALLER SIRASINDA ÖLEN ASKER SAYISININ 4 KATI
İsrail çıkarları için dünyayı kana bulayan Amerikan yönetimi, ‘sonsuz savaşlar’ uğruna 8 trilyondan fazla para harcadı. Afganistan işgaline katılan 800 binden fazla Amerikan askerinin 2 bin 500’ü öldürüldü; 20 bini de yaralandı. İngiltere ve diğer ülke askerlerinden ise 3 bin 500 işgalci can verirken, 23 bin 500’den fazlası yaralandı.
Savunma Kayıp Analiz Sistemi, Irak işgali sırasında ise 3 bin 481 Amerikan askerinin öldürüldüğünü gösteriyor. Sistemdeki kayıtlara göre 31 binden fazla ABD askeri Irak işgali sırasında yaralandı. 11 Eylül sonrası başlayan saldırılar sonucu gazilere bakım masrafı patlama yaptı. Gazilere yönelik bakım ve ödemelerin 2050 yılına dek 2,2 ilâ 2,5 trilyon doları bulması bekleniyor.
El Cezire’ye konuşan Savaşın Maliyetleri Projesi Direktörü Stephanie Savell, “11 Eylül sonrasındaki dönemde intihar ederek ölen ABD’li askerlerin sayısı, savaşta ölenlerin dört katıydı” diyor.
ABD’nin 20 yıl boyunca savaşlar için tahminen 5,8 trilyon dolar harcadığı, önümüzdeki on yıllar boyunca gazilerin bakımı için 2,2 trilyon dolar daha ayırdığı düşünüldüğünde saldırı ve işgallerin yaklaşık maliyeti ortaya çıkıyor: 8 trilyon dolar.
Yorumlar
Yorum yap