1402) NASA: 7 Farklı Gezegen Bulundu

Yayin Tarihi 23 Şubat, 2017 
Kategori BASIN-YAYIN

NASA’nın Dünya’yı heyecanlandıran keşfi.. 7 farklı gezegen bulundu! | exoplanet discovery ne anlama geliyor?

image001

NASA dün gece yaptığı açıklama ile heyecanlandıran bir keşfe imza attı. Yapılan açıklamaya göre Dünya benzeri 7 farklı gezegen bulundu. Bu gezegenlerin 3’ünde su bulunduğu ve canlı yaşamı destekleyecek bir yapı olduğu belirtildi. NASA’nın exoplanet discovery adıyla Dünya’ya duyurduğu bu durum ne anlama geliyor? İşte exoplanet discovery hakkında detaylar

NASA’nın dün akşam yaptığı açıklama heyecan yarattı. Dünya basınının  yakın takip ettiği açıklamanın ardından da Google hazırladığı özel doodle ile NASA’nın bu açıklamasını anasayfasına taşıdı. NASA’nın yaptığı açıklama exoplanet discovery adı altında tüm dünyada internet kullanıcılarına sunuldu. Peki exoplanet discovery ne anlama geliyor? 

Güneş Sistemi dışında Samanyolu Galaksisi içindeki Kova takımyıldızı içindeki TRAPPIST-1 ismi verilen yıldızın yörüngesinde keşfedilen gezegenlerin Dünya’ya benzerlik gösterdiği belirtildi. 

Bilim adamları, gezegenlerden üçünün su varlığını ve canlı yaşamını destekleyebilecek yapıda olduğunu ifade etti. 

Yaklaşık Jüpiter büyüklüğünde sönük bir yıldız olan TRAPPIST-1’in etrafında sıkı bir ağ oluşturan gezegenlerin karasal ve kayalık yapıda olduğu, canlı yaşamına olanak verip vermeyeceklerinin anlaşılması için atmosferlerinin daha detaylı incelenmesinin gerekeceği belirtildi.

Keşfi yapan Liege Üniversitesi Öğretim Üyesi Michael Gillon ve ekibi, yıldızın etki bölgesinde Dünya’ya benzeyen daha fazla gezegenin olabileceğini ileri sürdü.

Trappist-1 sistemine bakıldığında boyutunun Güneş Sistemi’nde yer alan Jüpiter’le aynı olduğu dikkat çekiyor. Dünya’nın boyutlarına göre de yeni sistemdeki gezegenlerin büyüklükleri ya yüzde 25 daha küçük ya da yüzde 10 daha büyük bir yapıda. Gökbilimciler şimdi gezegenlerin atmosfere sahip olup olmadıklarına odaklanmış durumda. Bilim adamları Hubble teleskopu aracılığıyla havada metan gazı ve su arayacak.

“Tüm bunlardan çıkarılacak sonuç şu ki dünya dışındaki yaşamları keşfetme yolunda tarihi bir adım attık.” diyen araştırma ekibinden Cambridge Üniversitesi Öğretim Üyesi Amaury Triaud, “Samanyolu Galaksisi içinde Dünya büyüklüğünde çok sayıda başka gezegen olduğunu öğrenmek inanılmaz bir şey.” dedi. 

Diğer bir ekip üyesi Liege Üniversitesinden Emmanuel Jehin de “Galaksimizde 200 milyar yıldız var. Bunların her birinde 10 tane Dünya benzeri gezegen olsa artık gerisini siz hesap edin.” diye konuştu.Gillon ve ekibi geçen baharda TRAPPIST-1 ve çevresinde üç gezegen keşfettiklerini bildirmişti. Şimdiyse sayı yediye çıktı. Ekip, sayının yakın zamanda daha da artabileceğini vurguluyor. 

GOOGLE’DAN NASA’NIN KEŞFİNE ÖZEL DOODLE
NASA’nın keşfinin ardından Google da ana sayfasındaki doodle’ını değiştirdi ve dünya genelinde Google’a giren herkes bu doodle’ı görüyor. 

image002

exoplanet discovery (Güneş sistemi dışındaki sistem keşfi)

http://www.hurriyet.com.tr/nasa-dunya-buyuklugunde-7-gezegen-buldu-exoplanet-discovery-40374738

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap