1366) İtalya’da Bozulmamış Bir Etrüsk Mezarı Keşfedildi

Yayin Tarihi 13 Aralık, 2015 
Kategori BASIN-YAYIN

İtalya’da Bozulmamış Bir Etrüsk Mezarı Keşfedildi

image001

Umbria Bölgesi´nde bulunan ve M.Ö. 4. yüzyıla tarihlenen Etrüsk mezarı, Roma İmparatorluğu´nun yükselişinden yüzyıllar önce gelişen bir uygarlığı aydınlatmaya yardımcı olabilir.

İtalya’nın Umbria Bölgesi’nin merkezinde yer alan Perugia‘nın güneybatısında, Citta della Pieve yakınındaki bir tarlada, heyelan nedeniyle kısmen gömülmüş hâlde bir Etrüsk mezarı bulundu. Tarlada çalışan bir çiftçinin makinasının mezarın üstüne denk gelen kısımda bir boşluk açması sonucunda keşfedilen muhteşem buluntu, yaklaşık 12 metrelik bir geçidin sonunda yer alıyor. Dokunulmamış hâlde bulunan mezarın içinde araştırma yapan arkeologlar; içinde urneler, bir mermer baş ve 2 lahidin dâhil olduğu buluntular saptadı.

Umbria Arkeolojik Müfettişliği’nden Clarita Natalini, hiç beklemedikleri bir keşifle karşı karşıya olduklarını belirterek, mezardaki buluntular hakkında açıklama yaptı. Lahitler üzerinde yazıtların yer aldığını belirten Natalini, lahitlerin biri üzerinde “Laris” isminin okunabildiğini belirtti. Diğer lahit üzerinde yer alan yazıtın ise, uzun zaman önce hasar görmüş olduğu anlaşılıyor. Boynundan kırılmış hâlde bulunan mermer başın ise, genç bir adamın güzel yüzünü tasvir ettiğini söyleyen Clarita Natalini, henüz bunun ne anlama geldiğini bilmediklerini ve bunun belki de ölüyü onurlandırmak için yapılmış bir heykelin parçası olabileceğini ekledi. Natalini ayrıca, bu mezarın mezar hırsızları tarafından ziyaret edilen alanlardan uzakta bulunduğunu, bu sebeple bozulmamış olduğunu belirtti.

http://www.genelturktarihi.net/

image002

image003

image004

image006

image005

image007

 

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap