1343) Yurtdışına Para Çıkarma Genelgesi ve Tepkiler

Yayin Tarihi 14 Haziran, 2015 
Kategori BASIN-YAYIN

Yurtdışına Para Çıkarma Genelgesi Meclis’e Geliyor

image001

Yurtdışına para kaçırma serbestisi getiren genelge muhalefeti ayağa kaldırdı. CHP, MHP ve HDP’den “Meclis’te hesabını soracağız” açıklaması geldi.

Hükümetin seçimin hemen ertesinde yaptığı düzenleme için MHP’li Oktay Vural, “Bu kararı hangi gerekçeyle çıkardınız? Kime fayda sağlayacak? Bazı işlerinizi kolaylaştırmak için mi değiştirdiniz” diye sordu. 

CHP’li Faik Öztrak, “Yönetimi kaybeden AKP neden hemen böyle bir yasa çıkardı. Bakanlık derhal açıklamalı” derken,  HDP’nin ekonomist ismi Sezai Temelli,“Denetimsiz bir karar” dedi. Üç parti de önerge verecek.

AKP’nin tek parti iktidarını kaybettiği günün sabahında, Ekonomi Bakanlığı’nın bir genelge yayınlayarak Türkiye’den kayıtdışı para çıkışına izin vermesi muhalefetten büyük tepki topladı. Muhalefet partilerinden milletvekilleri konuyu soru önergesiyle Meclis’e taşıma kararı alırken “Hesabını soracağız” açıklaması yaptı.

Konuya ilişkin görüş veren uzmanlar ise bir Hükümet’in Serbest Ticaret Bölgelerini kullanarak Türkiye dışına para, altın ve diğer değerli maddeleri çıkartma adımının “Panik” duygusundan kaynaklandığını belirtiyor. Verilen görüşler arasında Hükümetin kaynağını açıklayamadığı paraları yurtdışına kaçırmak için böyle bir düzenleme yaptığına yönelik yorumlar da var.  

“Meclis’te hesabını soracağız” 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, bu şekilde hassas konuların böyle kritik dönemde meclisten geçmesine dikkat çekti. Tamaylıgil, “Bu tür kararlar seçim sonrasını beklemelidir. Ama apar topar bu kanunu çıkardılar. Sınırlar kanunlarını esneterek yurt dışına nakit çıkışının önü açıldı. Neden böyle bir karar aldılar, hükümetten hesabını soracağız. Meclis’in açılmasını bekliyoruz” dedi. Tamaylıgil ayrıca, ülkeler arası nakit akışı konusunun uluslararası arenada da hassasiyeti olan bir mevzu olduğunun altını çizdi. 

“Soru önergesi vereceğim”

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, 7 Haziran seçimlerinde AK Parti hükümetinin yönetimi yitirmesinin hemen sonrasında böyle bir yasanın çıkarılmasının sebebinin sorarak, Meclis’e soru önergesi vereceklerini söyledi. Öztrak’ı, “Normalde ülkeler arası para transferleri bankalar üzerinden yapılır ki kara para mıdır, terör finansmanı mıdır öğrenilebilinsin. Bunu kaldırırsan insanların kafası karışır. Önce Irak ve Suriye’den nakit akışının önünü açtılar, şimdi ise bu. Bu son derece sıkıntılı bir durumdur. Dünyaya bunu anlatamazsınız. Bakınız ABD dünyanın en büyük bankalarına takır takır ceza yazıyor. Bakanlık bu işi derhal açıklamalıdır. Biz bu işi takip ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Kaçakçılığın da önü açılacak”

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, hükümetin ekonomik teamülleri zorladığını belirterek, “Bu kararı hangi gerekçe ile çıkardınız? Kime fayda sağlayacak bu karar? Bazı işlerinizi kolaylaştırmak için mi bu değişikliği yaptınız?” şeklinde sorular yöneltti. Vergi kaçakçılığının da önünün açıldığını belirten Vural, bu şekilde cari açığın daha da yükseleceğinin altını çizdi. Vural, “8 Haziran’da yürürlülüğe girmesi de manidardır. Bunun hesabını mecliste soracağız” ifadelerini kullandı. 

“Panik hali var”

Liberal Demokrat Parti Başkanı Cem Toker, Hükümette panik havasının hakim olduğunu belirterek, “Temiz kokan bir şey değil. Uluslararası kara paraanlaşmalarına da aykırı. Zaten sabıkası olan bir iktidar neden bu yasayı çıkarttı?” diye sordu. Değişikliğin uluslararası alanda başımızı yakabileceğini belirten Toker, “FIFA hakkında soruşturma açıldı bu konudan dolayı. Geçenlerde ABD Başkanı Obama’da bir söz söyledi “Türk hükümeti IŞİD’e mani olamıyor diye… Tüm bunları yan yana koyunca kötü konular geliyor buruna” dedi.

“Halkı değil sermayeyi koruyorlar”

HDP Milletvekili ve ekonomist Sezai Temelli, AKP Hükümetinin oluşturmaya çalıştığı serbest bölgenin tamamıyla sermaye sahiplerini koruduğu ve bununla beraber halkın çıkarlarını hiçe saydığını belirtti. Temelli, “Bu uygulama kaynak hareketliliğine serbestlik getiriyor. Denetimsiz ve sorumsuz bir karar. Sermayeyi gözeten, halkın çıkarlarını hiçe sayan bir uygulama. Keyfiyet artıyor. Yasal denetimsiz bir ortam yaratılıyor. Geçmiş dönemde de arkadaşlarımız taşıdı. Yeni dönemde bu konuyu meclise taşıyacağız” dedi. 

“Paraların izi sürülmeli”

DSP Başkanı Masum Türker, Türkiye’ye meşru olmayan yollardan para getirildiğinin artık herkesçe bilindiğini belirterek, “Cari açığı düşük göstermek için getirilenparaları şimdi çıkarma derdindeler. Bir takım işleri finanse etmek için gelen finansörlere paralar geri götürülecek. Bu paraların izi sürülmelidir” şeklinde konuştu. 

“Hesabını veremiyorlar”

17 Aralık sürecinde görevden alınan Emniyet Mali Şube eski Müdür Yardımcısı Yasin Topçu, çıkarılan yasa ile neyin amaçlandığını sorarak, “Yapılan şey gayet net. Hesabını veremedikleri paraları kaçırıyorlar” dedi. Yaşananları bir panik ve korku işaret olarak gördüğünü belirten Topçu, “Suç karşılığı elde ettiğiniz bir para olsa. Bunu nasıl gizleyebilirsiniz? Bankaya yatırarak sisteme sokamazsınız. Kendi adınıza bir mal edinemezsiniz. Başkaları adına yaparsanız da suça ortak edersiniz, kimse böyle bir şeyi yapamaz. Ama yurtdışına kaçırmak en garantisidir. Bürokrasiden kaçırmak için de böyle bir serbestlik bölgesi oluşturdular” şeklinde konuştu. Görevden alındığı için hayıflandığını belirten Topçu, “Keşke bu zamanda çalışsaydık. Bunları yakalayacak polis de bırakmadılar” dedi.

“Paralara el konmasını istemiyorlar”

Gelir İdaresi eski Başkan Yardımcısı Hasan Karaçam, sınırdan yüksek miktardapara çıkışının serbest olmasına anlam veremediğini belirterek, “Normalde yüksek miktarda paralara gümrükte el konulur. Kaynağı araştırılır. Kaynakta problem yaşanmaz ise iadesi yapılır. Niye bildirimi kaldırıyorlar? Kaynak belli olmasın diye olabilir. Geçen paraların kaynağı perdelenmek istenilebilir” dedi. Yasanın tam 7 Haziran seçimlerinden 1 gün sonra çıkarılmasına ise, “Bakanlar kurulu kararıyla değiştirilebilen bir yasa. Yeni kurulacak hükümette bunu onaylanamayacağını düşünmüş olabilirler” yorumunu yaptı.

Meydan

http://www.aktifhaber.com/yurtdisina-para-cikarma-genelgesi-meclise-geliyor-1185895h.htm

image002

image003

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap