1247) NAZARBAYEV: “KAZAKİSTAN, KAZAKÇAYI ÖĞRENMELİ”

Yayin Tarihi 6 Aralık, 2013 
Kategori BASIN-YAYIN

Nazarbayev: Kazakistan, Kazakça’yı Öğrenmeli

image0019.jpg

Dil konusunun sürekli tartışma gündeminde olduğu Kazakistan’da Nazarbayev’den “Kazakça, İngilizce ve Rusça öğrenin” çıkışı.

Geçtiğimiz gün yaptığı konuşmada Nazarbayev, “Kazakistan kendi resmi dili olan Kazakça’yı öğrenmeli. Rusça, büyük komşumuzun dili ve Birleşmiş Milletler’in de 6 resmi dilinden biri. Bu dil bize büyük bir kültürü ve edebiyatı açtı. Bundan dolayı bu dili de bir kenar koymak ve unutmak olmaz.  Öte yandan, her bir dil kişi için bir zenginlik” dedi. Küresel alana girebilmek için İngilizce öğrenmenin bir zorunluluk olduğunu belirten Nazarbayev, dünyada her yıl basılan 10 milyon kitabın %85’inin İngilizce olduğunu, bilimsel gelişme ve yeniliklerin de bu dille takip edilebileceğini söyledi.

http://turkkazak.com/site/?p=35114

Avrupa yöntemleriyle Kazakça velileri rahatsız etti

image0022.jpg

Son yıllarda ülkede birinci resmi dilin yaygınlaştırılması amacıyla tüm eğitim kuruşlarında Kazak dili dersleri artırıldı ve yoğunlaştırıldı. Yetkililer Kazak dilini halka öğretmek için çeşitli program ve uygulamaları deneyerek farklı yolları seçiyor. Kazakistan Eğitim Bakanlığı tarafından yeni uygulanmaya başlayan yöntemler ise, kamuoyu tarafından tepki çekti.  Kısa süre önce okullarda Kazakça derslerinin verildiği saatlerin azaltılarak,
Kazakçanın Avrupa metodlarına göre gramer değil de, kültür ağırlıklı derslerle öğretilmeye çalışılması özellikle veliler arasında sorun oldu. Okullarda ulu Kazak şairin hayat ve eserlerini tanıtan Abaytanu dersi, ülke kuruluşundan itibaren bu yan Kazakistan’ı tarihini tanıtan Eltanu dersi, iş alanında gerekli olabilecek dokümanların düzenlenmesini  öğreten İş Kazakçası dersi ve Sözlü Halk Folklor dersi verilmeye başladı.

Yetkililere göre, yukarıda belirtilen dersler Kazak dilinde  geçmekte olup çocukların Kazak dilini daha iyi anlamaları ve öğrencilerin yükünün azaltılması  amacıyla verilmeye başlandı.

Öğrenciler de dahil anne babaları  ise, bu  derslerin gereksiz olduğunu savunuyor. Veliler, gramerin yerine  farklı yönlere yönelinmesinin  gereksiz ve daha ağır olduğunu ve dil öğrenme sürecinin uzatıldığını düşünmekteler.

http://turkkazak.com/site/?p=35048

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap