1192) 24 BİN ÇANAKKALE ŞEHİDİNİN MEZARI KAYIP

Yayin Tarihi 18 Mart, 2013 
Kategori BASIN-YAYIN, ÇANAKKALE

24 bin Çanakkale şehidinin mezarı kayıp

image00119.jpg

Çanakkale Zaferi’nin üzerinden 98 yıl geçmesine rağmen, cephede yaralanıp tedavi için İstanbul’a getirilen ve şehit olan 24 bin Mehmetçik’in akıbeti hâlâ aydınlatılamadı

 

1915 yılında Eyüp Hilal-i Ahmer (Kızılay) Cemiyeti tarafından idare edilen İplikhane Hastanesi ve Haydarpaşa’daki Hilal-i Ahmer Tıp Fakültesi Hastanesi ile birlikte toplam 52 hastanede şehit olan askerlerin nereye defnedildiğine dair kayıtlar bulunamadı.

Zaman’ın haberine göre, hastane kayıtları ile Milli Savunma Bakanlığı’nın şehit listelerini karşılaştırarak kayıp erlerin izini süren 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lokman Erdemir, “Özellikle Anadolu yakasında başta Haydarpaşa olmak üzere yakınlarındaki hastanelerin şehitleri Karacaahmet’e, İplikhane Hastanesi’nde vefat edenler ise Eyüp Şehitliği’nde defnedildi.” diyor.

Edirnekapı’da şu an 6 bin 600 Çanakkale şehidinin yattığını belirten Erdemir, Eyüp ve Karacaahmet’e defnedildiği düşünülen şehitlere ait kayıtlara ulaşılamadığını ifade ediyor. Yaralı sevkiyatı esnasında vapurlarda şehit olanların ise genelde ilk iskelede bırakıldığını söyleyen Erdemir, İstanbul’a yakın diğer yerlerdeki hastanelerde vefat edenlerin de tespit edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Erdemir’e göre savaş sonunda İstanbul’daki hastanelere sevk edilen yaralı sayısı 211 bin 159. Bu sayı,Çanakkale’ye muhabere için sevk edilen asker sayısının yarısı kadar. 1916 yılı sonunda İstanbul hastanelerindeki yaralılardan 6 bin 128’i ve hastalardan 24 bin 451’i vefat etti. Erdemir, hastanelerde şehit olan askerler için ‘vefayat’ listeleri tutulduğunu ve bu listelerin ortaya çıkmasıyla kayıp şehit mezarlıklarının bulunabileceğini söylüyor.

DÜNYA BÜLTENİ

Paylaş:

Yorumlar

“1192) 24 BİN ÇANAKKALE ŞEHİDİNİN MEZARI KAYIP” yazisina 2 Yorum yapilmis

  1. celal tasci yorum tarihi 18 Mart, 2013 18:20

    otopark yapmislardir bu vatansizlar hainler

  2. ramiz shafiyev yorum tarihi 28 Mayıs, 2014 08:18

    cok kotu 24 bin ne demek
    Turkiye buyuk sartlarla savasmisdir.ANCAK Turkiye cok guclu olmusdur

    Ben azeriyim

Yorum yap