1186) KANDİL’DE BDP-PKK GÖRÜŞMESİ

Yayin Tarihi 2 Mart, 2013 
Kategori BASIN-YAYIN

BDP Kandil’i görüşmeye zor ikna etmiş

image0011.jpg

İki gün boyunca görüşmeyi reddeden Kandil yönetimi, KYB’nin baskısıyla buluşmaya ikna oldu, cevap mektubunu verdi. Barzani ise BDP’ye randevu vermedi.

 

BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ve BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan sabah saatlerinde iki görüşme yaptı. Görüşmelerin ardından bir açıklama yapan Demirtaş, İmralı görüşmesi notlarının kendileri tarafından sızdırılmadığını belirterek, ‘Barış için gerekirse baldıran zehri içeceğini söyleyen Başbakan Erdoğan’a karşı komplo içinde olmayız. Böyle bir ahlaksızlık içerisinde olmayız. Görüşme notları bizim tarafımızdan sızdırılmadı’ dedi. Kendilerinin de konuyla ilgili bir inceleme yaptıklarını söyleyen Demirtaş, ‘Sayın Başbakan’ın içinin rahat olması lazım. Biz bu süreçte çözüm olanağının zeminini güçlendirmeye çalışıyoruz’ diye konuştu.

GÜNDEM TUTANAKLAR

İki günden buyana kandil ile görüşmek için Süleymaniye’de bekleyen BDP ve DTK eşbaşkanları, görüşme tutanaklarının medyada yer almasının şokunu yaşıyor. BDP heyetinin Kuzey Irak temaslarının ana gündemi tutanaklar oldu.

Yeni Şafak’tan Çetiner Çetin’in haberine göre, İmralı’da Öcalan ile görüşen BDP heyetinin hazırladığı görüşme tutanaklarının basına sızdırılması üzerine örgütün dağ kadrosu, BDP ve DTK eşbaşkanlarından oluşan 6 kişilik heyete tepki göstererek, Kandil’e kabul etmedi. Hem Demirtaş hem de Ahmet Türk yaptıkları açıklamalarla görüşme notlarının basına sızdırılmasında BDP’nin bir rolü olmadığını belirtti. Ancak kulislerde ve sosyal medyada görüşme notlarının medya sitelerine sızdırılması konusunda BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın işaret edilmesiyle heyet büyük şaşkınlık yaşadı.

‘HABERİN KAYNAĞI BDP’

BDP heyeti tutanakların kendilerinden sızmadığını savunsa da görüşme tutanaklarını yayınlayan Milliyet gazetesinden BDP’nin işaret edilmesi BDP heyetine hem siyaseten hem de görüşmelerde sıkıntılı saatler yaşattı. Gazetenin Ankara Temsilcisi Fikret Bila’nın tutanaklar konusunda ‘kaynağımız BDP’ demesi üzerine BDP heyeti sessizliğe büründü. Özellikle haberin İmralı’ya giden heyette yer alan ve BDP heyeti ile Süleymaniye’ye giden Altan Tan tarafından sızdırıldığı iddiaları Demirtaş ve Türk’e zor anlar yaşattı. Sorunun daha fazla derinleşmemesi ve medyanın Tan’a sorular yönetmemesi için BDP heyeti Tan’ı kameraların uzağında tuttu.

BARZANİ RAHATSIZ

Bu arada Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin lideri olduğu Irak Kürdistan Demokratik Partisi (İKDP) yönetimi BDP’nin Süleymaniye temaslarından oldukça rahatsız. Bölgesel yönetimin başkenti ve İKDP’nin etkili olduğu Erbil’deki çevrelerde BDP’nin Kuzey Irak’taki görüşmelere Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin etkili olduğu Süleymaniye’den başlamasının rahatsız edici olduğu konuşuluyor. Erbil kaynakları, özellikle İran’ın Süleymaniye konusunda yönlendirici olduğu ve İmralı görüşme notlarının İran istihbaratının talimatı ile BDP içinden sızdırıldığı görüşü hakim.. Barzani’nin bu nedenle BDP heyeti ile görüşüp görüşmeme konusunda hala bir karar almadığı ancak Pazar günü bildireceği belirtiliyor.

“KANDİL CEVAP MEKTUBUNU VERDİ”

Öte yandan, Öcalan’ın silah bırakmaya giden aşamaları anlattığı mektubunu BDP aracılığıyla alan Kandil’in, cevap mektubunu Öcalan’a ulaştırılmak üzere BDP heyetine verdiği iddia edildi. 

Milliyet’ten Namık Durukan’ın haberine göre, PKK yöneticileri, görüşme sonrasında eylemsizlik, Kuzey Irak’a çekilme ve silah bırakmaya kadar gidecek olan planı içeren Öcalan’ın mektubuna yine mektupla karşılık verdi. Kandil yönetimi, mektubu Öcalan’a ulaştırılmak üzere BDP heyetine verdi. Heyet, sabaha karşı Süleymaniye’ye döndü.

Heyetin bugün Erbil’e geçeceği pazar günü ise Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ve kabul etmesi halinde Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüşeceği öğrenildi. Bu arada BDP’li Selahattin Demirtaş’ın bugün Bingöl’de bir etkinliğe katılacağı belirtildi. Bingöl İl Başkanı Halis Yurtsever, Demirtaş’ın bugün Bingöl’e geleceğini ve BDP il binası önünde halka hitap edeceğini, Genç ilçesinde de akşam yemeğine katılacağını duyurdu. Demirtaş’a bir süre önce cezaevinden tahliye olan Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in eşlik edeceği açıklandı.

DÜNYA BÜLTENİ

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap