1181) MARS’TA AÇIKLANAMAYAN BİR CİSİM

Yayin Tarihi 12 Şubat, 2013 
Kategori BASIN-YAYIN

Mars’ta açıklanamayan bir cisim

image00116.jpg

Keşif aracı Curiosity, Mars’taki faaliyetleri esnasında çektiği yeni fotoğraflarda bilim dünyasını şaşkına çeviren bir cisim tespit etti

NASA’nın Mars keşif aracı Curiosity, Mars’ta bugüne kadar gerçekleştirdiği en kapsamlı deneyi tamamladı. Keşif aracı, Mars’taki faaliyetleri esnasında çektiği yeni fotoğraflarda ise bilim dünyasını şaşkına çeviren bir cisim tespit etti.

Curiosity, iki gün önce tamamlanan sondaj çalışmasında ‘Sarıbıçak Körfezi’ olarak bilinen bölgede hedef seçtiği bir kayayı deldi. Keşif aracının açtığı 1.6 santimetre genişliğinde ve 6.4 santimetre derinliğindeki delikten çıkan materyal, robot tarafından analiz edilecek.

NASA Bilim Görevi Direktörlüğü yöneticilerinden John Grunsfeld, “Curiosity, bugüne kadar tasarlanan en gelişmiş keşif robotu ve artık Mars’ta tam faaliyetli bir analitik laboratuvar haline geldi” ifadesini kullandı.

Space.com’un verdiği bilgiye göre, Curiosity elde ettiği materyali birkaç gün boyunca analiz edecek. Keşif aracının, çıkarttığı materyalin bir kısmını deney donanımlarına dökeceği, böylece Dünya’dan arta kalmış olabilecek maddeleri de temizleyeceği belirtildi.

‘KAYAYA AİT BİR PARÇA OLABİLİR’

NASA, fotoğrafı yayımlamış olmasına rağmen, fotoğrafın çekildiği tarih dışında hiçbir bir bilgi vermedi. Curisosity’nin, ne olduğu bilinmeyen cismi inceleyip incelemeyeceği belli değil. Öte yandan, İtalyan bir görüntü uzmanı, fotoğraflar hakkında ilginç açıklamalarda bulundu.

Universe Today sitesine e-posta yoluyla bilgi veren Elisabetta Bonora, “MastCam tarafından çekilen fotoğrafın sol kısmı görünmüyor… Bu üzücü çünkü eğer olsaydı bir anagliz çıkarabilirdik” dedi.

Cismin yaklaşık 35 piksellik alan kapladığına ve yaklaşık 0.5 santimetre uzunluğunda olduğuna dikkat çeken Bonora, ‘cismin, erozyonla yok olmayan kayanın içine ait bir parça veya kayada oluşmuş bir parça olabileceğini’ ifade etti. Buna rağmen kumla kaplanmamış olan ve temiz yüzeyiyle dikkat çeken cisim kafalarda soru işareti oluşturdu.

Bilim dünyası, metale benzeyen cismin ne olabileceği hakkında merakları gidermek için NASA’dan açıklama bekliyor.

DÜNYA BÜLTENİ

Paylaş:

Yorumlar

“1181) MARS’TA AÇIKLANAMAYAN BİR CİSİM” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. Mahmut EMİN yorum tarihi 12 Şubat, 2013 12:55

    Başka dünyalardaki hayat üzerine tartışmalarda hep şöyle düşünülür. Oradaki yaşayanlar da bizim gibi olsun. elleri, kolları, ayakları, kafası, beyni, kalbi… filan. Peki neden böyle bir kısıtlama içine sokar insan kendini? Dünyadaki bedenimiz bizi ömrümüz sonuna kadar taşıyabilecek ve dünya şartlarına göre dizayn edilmiş bir araç olarak görürsek sanırım promlem çözülür. Böyle olunca da, Mars’ta başlayan hayat için (ki, şu an itibariyle henüz ilkel durumda) söylenecek bir lafımız olamaz. Umarım, o makine hayatın izlerini de getirir. Ve bu tartışmalar biter. Artık, güneşteki yaşamı tartışmaya başlayabiliriz. Doğrusunu Allah Bilir.

Yorum yap