1158) BUZDAĞLARI ERİYOR, DENİZLER YÜKSELİYOR

Yayin Tarihi 3 Aralık, 2012 
Kategori BASIN-YAYIN

Buzdağları eriyor, denizler yükseliyor

image0014.jpg

Yeni bir araştırma sonucuna göre kutuplarda eriyen buz dağları deniz seviyesinin son 20 yılda büyük miktarda yükselmesine neden oldu. 

Toplam 47 bilim insanının katıldığı ve 1992’den beri 10 uydudan elde edilen fotoğrafların değerlendirdiği bir araştırma sonucu belirlenen verilere göre küresel ısınma sonucu eriyen buzdağları, denizlerin seviyesini yükseltiyor. Yalnızca Antarktika ve Grönland’da son yirmi yılda deniz seviyesinin 11 milimetre yükseldiği belirlendi. Araştırmaya göre Grönland’da 90’lı yıllardan bu yana buzlar 5 kat daha hızlı bir şekilde eriyor.

Leed Üniversitesinden ve araştırma ekibinin yöneticisi Prof. Andrew Shepherd, kutuplardaki buz kitlelerinde görülen değişikliklerin dünya ikliminin değişmesinde çok önemli bir rol oynadıklarını söyledi. Dünyanın farklı bölgelerinden elde edilen farklı bilgilerin biraraya getirilerek karşılaştırması yapılmak suretiyle kutuplarda görülen buz dağlarındaki erimenin iklim değişiklikleriyle doğrudan ilgili olduğu ortaya koyuldu.

Araştırmaya katılan ve raporu hazırlayanlardan NASA’dan Erik Ivins, yaptıkları araştırmanın son 20 yılın bir görüntüsü olduğunu, gelecekte nasıl bir değişim yaşanması konusunda kesin sonuçlar içermediğini söyledi. Bunun için bilimin, araştırmanın yapıldığı zaman dilimindeki fiziksel süreci daha iyi anlaması gerektiğini, ondan sonra gelecekteki etkileri konusunda tahminler yapılabileceğini belirtti. Araştırmadan elde edilen yeni sonuçlar bilim dergisi ‘Science’da yayınlandı.

DÜNYA BÜLTENİ

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap