1155) KATALONYA’YA BAĞIMSIZLIK İÇİN HALK VİZE VERMEDİ

Yayin Tarihi 26 Kasım, 2012 
Kategori BASIN-YAYIN

 

Katalonya’ya bağımsızlık için vize yok…

image00136.jpg

Devlet olma hayali kuran Katalonya Özerk Bölgesi’nin mevcut Başkanı Artur Mas, bağımsızlık için seçmenden talep ettiği mutlak çoğunluğa ulaşamadı 

 

İspanya’nın 17 özerk bölgesinden biri olan Katalonya’da ayrılıkçı seslerin gölgesinde yapılan tarihi erken seçim sona erdi. İspanya merkez hükümetinden koparak yeni devlet olma hayali kuran Katalonya Özerk Bölgesi’nin mevcut Başkanı Artur mas, bağımsızlık için seçmenden talep ettiği mutlak çoğunluğa ulaşamadı. Tam tersine 12 sandalye kayba uğradı.

Tamamı sayılan oyların yüzde 30.6’sını alan mas’ın milliyetçi Yönelim ve Birlik Partisi (CiU) yine birinci parti olurken 50 milletvekili çıkardı. 135 sandalyeli Katalan Parlamentosu’nda 2010 seçimlerinde 62 milletvekili kazanan CiU, bu seçimde 12 sandalye kayıpla mutlak çoğunluk için gereken 68 sayısının çok gerisinde kaldı.

25 Kasım erken yerel seçimlerinde en büyük sürprizi Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) yaptı. Yüzde 13.6 oy alan bağımsızlık yanlısı ERC, milletvekili sayısını 10’dan 21’e yükseltti.

Katalan Parlamentosu’na giren diğer partilerden Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) 20, Katalonya Halk Partisi (PPC) 19, Yeşiller ve komünist görüşlü Birleşik Sol koalisyonu ICV-EUIA 13, Vatandaşlar Partisi (Ciutadans) 9 ve Halk Birliği Partisi (CUP) 3 milletvekili çıkardı.

Seçim sonuçları belli olduktan sonra ilk açıklamasını yapan Artur mas, istedikleri mutlak çoğunluğun çok gerisinde kaldıklarını ederek, “Belli ki CiU’nun hükümete ve sürece liderlik yapmak için yeterli gücü yok” dedi. Seçimlerden önce bağımsızlık referandumu sözü veren CiU Başkanı mas, oy kayıplarını kesintilere ve ekonomik krize bağladı.

Seçimlere katılımın öncekilere göre çok daha yüksek seviyede olduğu bildirildi. 2010 yılında yüzde 58,7 olan seçimlere katılım, 11 puan artışla yüzde 69,4 olarak gerçekleşti.

DÜNYA BÜLTENİ

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap