1151) ‘KATİL ROBOTLAR’ YASAKLANMALI

Yayin Tarihi 20 Kasım, 2012 
Kategori BASIN-YAYIN

‘Katil Robotlar’ Yasaklanmalı

image00127.jpg

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) otonom insansız hava araçlarına (İHA) karşı 50 sayfalık bir rapor hazırladı.

 

Şimdiye dek, içinde insan olmasa da bir insanın uzaktan komuta etmesiyle çalışan İHA’ların kontrolünün de yine makinelere verilmesini sağlayacak olan yeni İHA’lara ‘katil robotlar’ diyen Örgüt, bunların kullanılmasıyla sivil ölümlerinin daha da artacağını düşünüyor.

Rapor, HRW ile Harvard Hukuk Fakültesi Uluslararası İnsan Hakları Kliniği tarafından ortak olarak hazırlandı.

İngiliz yayını Guardian gazetesine konuşan, Örgüt’ün silahlarla ilgili bölümünün yöneticisi Steve Goose, “Savaş meydanında kimin ölüp kimin yaşayacağı kararını verme yetkisi makinalara verilirse, teknolojide ölçüyü kaçar… Robotlarla yürütülen savaşın insanlar tarafından kontrolü sivil ölüm ve yaralanmalarının en aza indirilmesi için esastır” dedi.

Goose, “Katil robotlar bilim kurgu sınırını geçip fizibilite aşamasına gelmeden, şimdi harekete geçmek gerekiyor” diye konuştu.

“İnsanlığı kaybetmek: Katil robotlara karşı dava” isimli raporda, İHA kontrolünü de makinelere bırakan sistemin ABD, Çin, Almanya, İsrail, Güney Kore, Rusya ve İngiltere tarafından araştırıldığı ve geliştirilmeye çalışıldığı bilgisine de yer verildi.

http://www.hurriyet.com.tr/planet/21969181.asp

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap