1097) İŞ ADAMLARI TÜRKİYE’DEN 158 MİLYAR DOLAR KAÇIRMIŞ!

Yayin Tarihi 24 Temmuz, 2012 
Kategori BASIN-YAYIN

İş Adamları Türkiye’den 158 milyar dolar kaçırmış!

image00133.jpg

İngiliz hükümetinin desteklediği Vergi Adaleti Ağı, tüm dünyadaki vergi cennetlerini inceledi ve Türkiye’nin dahil olduğu bir skandala ulaştı. 

Rapora göre, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerin işadamlarının vergi cennetlerinde toplam 21 trilyon doları var. Türkiye’den yurtdışına çıkan para tutarı da 158 milyar dolar olarak belgelendi. Böylece patronların asgari ücretli, çalışan ve emeklilerin tabi olduğu vergilerden kaçtığı, devleti ve kamuyu zarara uğrattığı ortaya çıktı.

REZERVİN 2 KATI PARA

Sabah’ın haberine göre, Türk işadamlarının 158 milyar dolarlık serveti yani ‘zulaları’ Türkiye’deki bankalarda bulunan toplam döviz mevduatının yaklaşık 1.5 katı, Merkez Bankası rezervinin ise 2 katına ulaşıyor. Türk bankalarında toplam 110 milyar dolarlık döviz tevdiat hesabı, 97 milyar dolarlık da Merkez Bankası rezervi bulunuyor.

Türkiye’de sürekli tasarruf açığı olduğunu söyleyip, cari açığa vurgu yapan işadamları paralarını vergi cennetlerine götürerek ülkede üretilen değeri yurtdışına çıkarmış oluyor. Hem tasarruf açığına neden oluyor hem de cari açığı back to back (bir cepten bir cebe) kredilerle finanse edip faiz geliri ve kâr sağlıyor. Türkiye’de yıllık cari açık bugün 66.9 milyar doları buluyor. Özel şirketlerin cari açığın finansmanında kullandıkları borçların bir kısmı kendi kendilerine verdikleri borçlardan oluşuyor. Patronlar şirketine sermaye olarak koyacağı parayı yurtdışına çıkarıp kendine borç vererek vergiden kurtuluyor.

PATRONLAR VERGİYİ BÖYLE KAÇIRIYOR

Patronların ‘zula’ olarak yurtdışında çıkardığı paralar Maliye’ye zarar olarak yazılıyor. Vergi cennetlerinde sistem şöyle işliyor:

* İşadamı, cebindeki 1 milyon doları şirketine sermaye olarak koymak yerine, yurtdışına yolluyor.
* Yurt dışına çıkan para Seyşeller, Hollanda Antilleri ve Virgin Adaları gibi vergi cennetlerine transfer ediliyor.
* Burada hukuk büroları aracılığıyla bir şirket kuruluyor. Kurulan şirket kağıt üzerinde ve işadamına ait değil. Daha sonra yurtdışına çıkan para, bankacılık sistemi aracılığıyla işadamının Türkiye’deki şirketine kredi olarak gönderiliyor.
* İşadamının Türkiye’deki şirketi aldığı dış borç karşılığında, yüksek faiz ödüyor. Faizi kazanan; işadamının vergi cennetindeki kendi şirketi oluyor.
* Türkiye’deki şirketi ise faiz gideri ile kur farkını, gider olarak gösterip vergiden düşüyor. Türkiye’deki firma patronunun dışarıdaki şirketine ödediği faiz gideri ölçüsünde düşük kâr gösterdiği için devlete ödeyeceği vergi de azalıyor. Şirket yüzde 20’lik Kurumlar Vergisi, patronu da yüzde 15 oranındaki Gelir Vergisi Stopajı’ndan kurtuluyor.

 

NOT: Bu haber kısmen yayınlanmıştır. Haberin tamamını okumak için; 

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2012/07/24/turklerin-disarida-158-milyar-lik-zulasi-var

Paylaş:

Yorumlar

“1097) İŞ ADAMLARI TÜRKİYE’DEN 158 MİLYAR DOLAR KAÇIRMIŞ!” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. ZÜHAL ASMA yorum tarihi 24 Temmuz, 2012 14:11

    :(….ALLAHIM SEN YÜCESİN*NE OLUR OL!DE*İCİMİZDEN GECENLERE**NE OLURSUN…–BENİM ACIP-KAPADIGIM FİRMAMDAN STOPAJ İCİN EVE KAGIT GÖNDERİRLER AMA!!ALLAAAHH DİYORUM(*MÜBAREK RAMAZAN-I SERİF YÜZÜ SUYU HÜRMETİNE**SEN ULUSUN RABBİM***;(

Yorum yap