1047) ABD, İSRAİL’LE BİRLİKTE BÖCEK AJAN GELİŞTİRİYOR

Yayin Tarihi 10 Nisan, 2012 
Kategori BASIN-YAYIN

ABD, İsrail’le birlikte böcek ajan geliştiriyor

image00113.jpg

Amerikan araştırmacılar askeri istihbarat amaçlı kullanılmak üzere böcek ajanlar geliştirmek için çalışıyor, ‘Cyborgs’ adı verilen böcek ajanların ilk örnekleri denenmiş. 

 

Amerikan askeri araştırma bölümü ‘Darpa’, küçük böcekleri bir at gibi kullanabilecek elektronik dizgin takımları geliştirmek için çalışıyor. Araştırma için oluşturulan birçok bilimsel ekip, haşaratın hareketlerini inceleyerek daha iyi anlamak için deneyler yapıyor. Hayvanları kontrol altına alabilmek için teknik malzemenin vücutlarından bir parça haline gelmesi gerekiyor. Bu yüzden elelktronik parçalar, böcekler daha larva halinde iken üzerlerine monte ediliyor.

Minyatür ‘Cyborgs’ adı verilen bu hayvanlar Darpa tarafından ‘Hybrid Insect Micro Electromechanical Systems’ olarak isimlendiriliyor. Bu hayvanlar askeri amaçlı olarak öncü keşif görevinde kullanılabileceği gibi istihbarat amaçlı ya da felaket bölgelerinde ya da patlayıcı madde tesbitinde de kullanılabilecek.

Amerikan askeri bütçesinden ödenen paralarla, Hayfa’daki İsrail Teknoloji Enstitüsünde Daniel Weihs ve Gal Ribak böceklerin uçuş mekanizmalarını inceliyorlar. İnceledikleri böcekler arasında böcek devi sayılabilecek 50 gram ağırlığında ve kanatları açıldığında 19 cm genişliğindeki golyat böceği birinci sırada yer alıyor. Aynı zamanda cüce böcek adı verilen büyüklüğü 1 mm’den daha az bir böcek türü de incelenenler arasında.

Rüzgar kanallarında uçuşları incelenen böceklerin üzerlerine yapıştırılan elektrodlarla yaptıkları hareket sırasında gönderdikleri elektrik dalgaları tesbit ediliyor. Daniel, İsrail gazetesi ‘Haaretz’e verdiği bilgide, böceklerin hareketlerini gösteren bir harita çizdiklerini, böceklere emirler vererek yönlendirebilecek bir bilgisayar programı geliştirdiklerini bildirdi. Daniel, bu çalışmalarda şimdiye kadar böcekleri birkaç dakika da olsa kontrol edebildiklerini söyledi.

Diğer taraftan ABD’deki Michigan Üniversitesi de bu yönde yapılan araştırmalarda gelişme kaydettiklerini bildirdi. Ann Arbor şehrinde çalışmalarına devam eden Halil Nacafi ve Erkan Aktakka, böceklere yerleştirdikleri bir teknikle enerjilerini bir noktaya toplamayı başardıklarını açıkladılar. Buradan elde edilecek elektrikle, mini kameralar, mikrofon ve diğer senzörlerle iletişim araçları çalıştırılabilecek.

DÜNYA BÜLTENİ

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap