1044) ÇİN’DE UYGUR TÜRKLERİNE YENİDEN ŞİDDET VE BASKILAR ARTTI

Yayin Tarihi 8 Nisan, 2012 
Kategori BASIN-YAYIN

Çin’de yeni bir Uygur avı

image0018.jpg

Türkiye’den Çin’e yapılan her üst düzey ziyaret öncesinde Uygur Müslümanlarına yönelik şiddet ve baskılar artıyor 

 

Çin Halk Cumhuriyeti Yönetimi Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın ziyareti öncesinde işgal altındaki  Doğu Türkistan’da yeni bir Uygur avı başlattı.

Çin Kamu Güvenliği bakanlığı  5 Nisan  günü üçüncü kez 6 Uygur Türkü’nü terörist ilan etti ve isimlerini İnterpol’a bildirdiklerini ve onlara ait mal varlıklarının dondurulduğu bildirdi.

Resmi  Şinhua (Yeni Çin) Haber Ajansının 6 Nisan Cuma günü açıkladığı terör listesinde, Nur Mehmet Mehmet Emin, Abdulkayyum Kurban, Faruk Tursun, Tursuncan Habibullah, Nur Muhammer Reşit, ve Mehmet Emin Nur Mehmet adlarındaki 6 kişinin BM. Terör örgütü listesinde bulunan Doğu Türkistan İslam Hareketi üyesi oldukları belirtildi.

Çin Yönetimi Türkiye ile olan ilişkilerindeki olumlu yansıma ve gelişmeleri sürekli olarak istismar etmiş ve bunu  Uygurlara karşı bir sindirme, bastırma ve moral bozma aracı olarak  kullanılıyor.

2000 yılında Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Çin Devlet Başkanı Janag Ze Min’e verilen Devlet Liyaket Nişanı verilmesi  Çin televizyonlarında bir günde  9 kez  gösterildi..

Mayıs 2002’de  zamanın Başbakan Yrd. ve Devlet Bakanı Devlet Bahçeli’nin ziyareti öncesi Uygur Türkçesinin Okullarda eğitim dili olarak kullanılmasını yasaklamıştı.

Haziran 2009’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Doğu Türkistan’ı ziyareti  ardından 5 Temmuz Urumçı katliamını  gerçekleştirmişti.

Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Ekim/2010 ziyareti öncesinde Urumçi’de hükümlü 4 Uygur Müslümanı  idam  etmiştir.

Uzmanlara göre Çin Yönetiminin bu icraatlarının amacı: Uygur Türklerinin kalbindeki Türkiye sevgisi ve umudunu söndürmek. Kendilerinin hak arama mücadelesinde Türkiye’nin yardım edemeyeceklerini ispat etmeye çalışmak.

11 Eylul 2001 terör saldırılarından sonra Çin Yönetimi Uygur Türklerine yönelik  “Dong Tou (Doğu Türkistan)  Teröristleri” terimini kullanmaya başlamıştı.

Çin Yönetimi ilk kez 15 Aralık 2003’de 11 kişilik bir terör listesi ilan etmiş ve bu kişilerin yakalanması için interpol aracılığı ile kırmızı bülten çıkarmıştı. 3’ü Türkiye diğerleri ise Almanya ve diğer AB ülkelerinde yaşayan 11  Uygur Türkü için ilgili ülke yönetimleri  Çin’in bu suçlamalarını  inandırıcı bulmamış ve bunlar hakkında her hangi bir  işlem yapmamıştı. Türkiye ve Almanya Hükümetleri bu kişilerinin büyük çoğunluğunu vatandaşlığına kabul etmişti. Bunların bir kısmı ise, halen Doğu Türkistan’la ilgili sivil Toplum Kuruluşlarında aktif olarak görev yapıyor.

Hamit Göktürk/ Dünya Bülteni

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap