1042) SURİYELİ MUHALİFLER KÜRTLERİ DIŞLADI

Yayin Tarihi 28 Mart, 2012 
Kategori BASIN-YAYIN

Suriyeli muhalifler Misak-ı Milli’de anlaştı

Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşen Suriyeli muhalifler toplantısında, Kürt muhalifler dışındakiler, alınan kararlar konusunda anlaştı 

 

İstanbul’da 1 Nisan’da yapılacak Suriye’nin Dostları toplantısından önce bir araya gelen Suriyeli muhalifler mutabakata vardı.

Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Suriyeli muhalifleri bir araya getiren toplantının, bugüne kadarki en kapsayıcı toplantı olduğu bildirildi.

Suriyeli kürt muhalifler dışındakilerin mutabakata vardığı konular arasında, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması bulunuyor.

Suriyeli muhalifler, ayrıca özgürlük için mücadeleye devam edeceklerini, ülkenin demokratik ve bağımsız olmasını hedeflediklerini bildirdi.

Görüş ve düşünce birliği içerisinde olduklarını kaydeden Suriyeli muhalifler, Esad’ın devrilmesi ve yurtdışına göçen Suriyelilerin geri dönmesi için çalışmaya devam kararı aldılar.

SABRA: MUTABAKATA VARDIK

Suriye Ulusal Konseyi’nden George Sabra, muhaliflerin İstanbul’daki toplantısında Suriye ulusal misakı üzerinde anlaşmaya varıldığını belirterek, “Özgürlüğümüzü, şerefimizi geri alabilmek ve birlik halinde mücadelemizi devam ettirmek üzerinde mutabakata vardık” dedi.

Sabra, Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Suriyeli muhalifleri bir araya getiren Pendik The Green Park Otel’deki toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Suriye muhalefetinin tüm kesimlerini kapsayan geniş tabanlı bir toplantı gerçekleştirildiğini ifade ederek, toplantıya katılanların özgür orduyu desteklediğini söyledi.

George Sabra, toplantı sırasında mutabakata varılan hususlara değinirken, “Her şeyden önce Suriye ulusal misakı üzerinde anlaşmaya varılmıştır. Özgürlüğümüzü, şerefimizi geri alabilmek ve birlik halinde mücadelemizi devam ettirmek üzerinde mutabakata vardık” dedi.

Suriye’de zulüm ve kan dökmenin devam ettiğini, binlerce vatandaşın yerinden, yurdundan edildiğini ve başka ülkelere göç ettiğini anlatan Sabra, vatandaşlar ve reform talebinde bulunanların mücadelelerini sürdürdüğünü, özgür iradeyle bu direnişleri gerçekleştirdiğini kaydetti.

Sabra, Suriye halkının tamamının halihazır yönetimin devrilmesi için kenetlenmiş durumda olduğunu, yaklaşık 40 yıldan fazla süredir devam eden bu zulme “dur” demek istediğini dile getirerek, Suriye devrimcilerinin görüş ve düşünce birliği içerisinde gayretlerini, direnişlerini devam ettireceğini vurguladı.

George Sabra, “Gelecek Suriye’nin milli misakı, ulusal misakı üzerinde mutabakata varılmıştır. Yeni kurulacak Suriye devletinin ana ilkelerini belirtiyorum; bağımsız, özgür bir ülkedir, halkının kendi özgür iradesiyle geleceğini tespit edebilecek araç gereçlere haiz bir devlet olacaktır” diye konuştu.

Geçici hükümetin, hali hazır yönetim ve idarenin devrilmesi akabinde kurulacağını, bunun kurulmasının ön çalışmaları için bir komisyon oluşturulduğunu ifade eden Sabra, “Bu komisyonun yapacağı çalışmalar Suriye halkına bir referandumla arz edilecektir. Suriye halkı özgür iradesiyle çalışmayı geçirip onaylayacaktır” dedi.

DAVET EDİLMEYEN MUHALEFET

Türkiye, 1 Nisan günü İstanbul’da düzenlenecek “Suriye’nin Dostları” toplantısına Suriyeli tüm muhalif grupları çağırırken, tek kırmızı çizgisi, PKK’nın Suriye’deki yeni yapısı “Demokratik Birlik Partisi(PYD)” oldu.

Ankara’nın Suriye halkının demokratik taleplerine verdiği destekten rahatsız olan Beşar Esad ise, 1998 yılında, iki ülkeyi savaşın eşiğinden döndüren Adana Mutabakatı’nı resmen ihlal eden bir politika izlemeye başladı. Ülkesinde değil siyasi oluşum, tek bir muhalif sese dahi izin vermeyen Esad, PKK’nın Suriye’de “Demokratik Birlik Partisi (PYD)” adıyla örgütlenmesine izin verdi.

Türkiye’ye karşı operasyon hazırlıkları yapan PYD’ye, PKK terör örgütüne 1980 ve 1990’larda sağladığı imkanları sağlayan Esad, bunun ödülünü de, PYD’li Kürtlerin kendisine tam desteği ile aldı. Esad ile taktiksel işbirliğine giden PYD, Esad rejiminin yıkılmasını savunan Suriyeli muhalif kişi ve diğer Kürt yapılanmalara karşı yıldırma politikası uygulamaya başladı. PKK’nın Suriye’de kendisine rakip çıkmasından endişelenen Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ise, desteğini Kürt Ulusal Konseyi’nden yana kullandı. Yerel kaynaklar son dönemde, PKK ile Barzani’nin arasının son derece açıldığını dile getirdiler. Diğer yandan, Suriye Ulusal Konseyi’ne katılan Türkmenler ise, İstanbul’daki toplantıya bir temsilci gönderme kararı aldı. Kaynaklar, “Ulusal Konsey’de Türkmenler, eksik parçaydı, şimdi mozaik tamamlandı” yorumunu yaptı.

DÜNYA BÜLTENİ

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap