1041) SURİYE ANNAN PLANINI KABUL ETTİ

Yayin Tarihi 27 Mart, 2012 
Kategori BASIN-YAYIN

Suriye Annan planını kabul etti

image00124.jpg

Annan’ın sözcüsü Suriye’nin BM Özel Temsilcisi Kofi Annan tarafından hazırlanan planı kabul ettiğini duyurdu. Annan’a göre önemli olan uygulamada ne yapılacağı.

 

BM ve Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın sözcüsünden Suriye ile ilgili önemli bir açıklama geldi. Sözcü  Esad yönetiminin, Annan planını kabul ettiğini duyurdu.

Annan’ın sözcüsü Ahmet Fevzi, hazırladıkları planın Suriye hükümeti tarafından kabul edildiğini açıkladı. Fevzi, Suriye’nin cevabını mektupla ilettiğini söyledi.

BM Sözcü Yardımcısı Eduardo Del Buey de Suriye hükümetinin, Annan planına resmen cevap verdiğini, Annan’ın Suriye hükümetinin cevabını incelediğini açıklamıştı.

Şam’dan gelen haber üzerine Kofi Annan da bir açıklama yaptı. Annan, “Suriye’nin planı kabul etmesi önemli bir ilk adım, ancak asıl önemlisi uygulama” dedi.

Sözcüsü, Annan’ın bu kararı “şiddet ve kan dökülmesine son verebilecek, muhtaçlara yardım ulaştıracak, Suriye halkının meşru taleplerinin yerine getirilmesi için siyasi diyalog sağlanmasına elverişli ortam yaratacak önemli bir ilk adım olarak gördüğünü” söyledi.

Sözcü Ahmed Fevzi, planın başarısının uygulanışında yatacağını vurguladı, Annan’ın tüm taraflarla her düzeyde işbirliğini sürdüreceğini söyledi.

Şiddeti Arap Birliği’nin sevkettiği gözlemci denetimleri ile dindirmeyi öngören daha önceki bir girişim başarı getirmemişti.

Annan planı altı maddeden oluşuyor:

1- Suriye halkının meşru taleplerine cevap verilecek şekilde Suriye hükümeti tarafından yürütülecek ve herkesi kapsayacak siyasi süreç için özel temsilciyle çalışmayı taahhüt etmek ve müzakereler için bir temsilcinin atanmasına onay vermek.

2- Operasyonlara son verip, BM tarafından gözetilecek ateşkesin derhal sağlanması sağlamak.

3- İnsani yardımın ulaşabilmesi için ilk adım olarak derhal uygulanmak üzere günde 2 saat insani yardım için ateşkes uygulamak.

4- Sebepsiz yere tutuklanan ve gözaltına alınanların serbest bırakılması.

5- Gazetecilerin ülke içinde serbestçe dolaşmalarının sağlanması.

6- Barışçıl toplanma ve protesto haklarına saygı duyulması.”

Sürecek

DÜNYA BÜLTENİ

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap