1036) Kazakistan’ın Yeni Altın Elbiseli Adamı-2020

Yayin Tarihi 22 Haziran, 2020 
Kategori TÜRK DÜNYASI

Kazakistan’ın Yeni Altın Elbiseli Adamı – 2020

Torgay bozkırında Saka dönemine ait yeni bir “Altın elbiseli adam” mezarı bulundu. Arkeologlar böyle bir eski eserin bölgede ilk kez bulunduğunu söylüyorlar. İki ırmağın, ovaların ve dağların birbirine kesiştiği yer, Saka kabilelerinin mezar yeri gibi görünmektedir.

Burada yaklaşık 20 kadar mezarın yeri bulunmuştur. Kazı çalışmaları 2017’de başlanmıştır.  O yıldan itibaren 4 mezarlık incelenmiştir. Halbuki, tarih için çok değerli kaynak son mezarlıktan bulundu. Arkeologlar bu kurganda bir Saka prensinin gömüldüğüne inanıyorlar.

Kurganda sadece mücevherler değil, kıyafetler de çok ince ayrıntılı altın boncuklarla süslenmiştir. Mücevherler çok titizlikle işlenmiştir. Eserler Saka ustalarının becerilerini, altın madenciliği ve işleme ustalıklarını göstermektedir.  Bu arkeolojik çalışma, bölgenin tarihi hakkında yeni değerli bilgiler sunuyor…

Kurganda bulunan eserler önce kayıt altına alınıp sonra müzelere teslim edilecektir. Kazı alanının ise turistik bir ören yerine dönüştürülmesi planlanmaktadır.

Hazırlayan: Davrenbek Abdibek.

Aktaran: Banu Nakışbek.

Kaynak: qazaqstan.tv

https://bilimdili.com/arkeotarih/kazakistanin-yeni-altin-elbiseli-adami-2020/

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap