1028) DİYARBAKIR’DAKİ KEMİKLER 100 YILLIK ÇIKTI!

Yayin Tarihi 28 Şubat, 2012 
Kategori BASIN-YAYIN

Diyarbakır’daki kemikler 100 yıllık çıktı

image00148.jpg

Adli Tıp Raporu: Bulunan kemikler en az 100 yıllık, bir kısmı hayvan kemiği. Bulunan kemiklerde ölüm nedenini açıklayacak bulgular yok.

 

Diyarbakır’da faili meçhul cinayetler kapsamında başlatılan kazı çalışmalarında ele geçirilen kemiklere ilişkin Adli Tıp Kurumu’ndan açıklama geldi.

23 kafatası ile çok sayıda kemiğin çıkarıldığı İçkale bölgesindeki kazı alanı geçtiğimiz günlerde genişletilmişti. Özel yetkili cumhuriyet savcısının gözetimindeki kazılar, JİTEM eski karargâhının arkası ile Diyarbakır surları arasındaki bölgede yapıldı.

Güneydoğu’da, 1999 yılına kadar Jandarma Merkez İlçe Komutanlığı, JİTEM, 7. Kolordu Komutanlığı, cezaevi ve adliye olarak kullanılan İçkale’deki tarihi binalarda restorasyon çalışmalarının devam ettiği sırada kafatası kemikleri bulunmuştu. Olaya el koyan Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı bölgede kazı çalışmasını devam ettirdi.

Kazıların sonucunda elde edilen kemik ve bulgular Adli Tıp’ta incelendi ve konuya ilişkin açıklama yapıldı.

Adli Tıp Kurumu’nda yapılan inceleme sonucunda; kemiklerde ölüm sebebini açıklayabilecek herhangi bir bulgu saptanmadığı, bazı kemiklerin en az 100 yıllık olduğu, kemik parçaları içinde farklı hayvanlara ait çok sayıda kemik ve diş örneği de bulunduğu tespit edildi.

Kurumdan yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Minerolojik incelemede; kazı yapılan bölgeden alınan toprak örneklerinde mineral parajenez belirlenmiş olup, örneklerde kil oranlarının az olduğu, bölge litolojisi incelendiğinde temelde bulunan ofiolit kayaç kütlelerinin ayrışması ile toprak malzemesinin oluştuğunun belirlendiği,

Kemiklerde ölüm sebebini açıklayabilecek herhangi bir bulgu saptanmadığı, bütünlüğü bozulmamış kemik dokuları üzerinde herhangi bir ateşli silah, kesici delici/kesici ezici alet veya herhangi bir patlayıcı ile oluşması muhtemel lezyon görülmediği,

Mevcut kemiklerde en az 100 yıl toprak altında gömülü kalmaya bağlı morfolojik değişimler tespit edildiği,

‘HAYVANLARA AİT ÇOK SAYIDA KEMİK VE DİŞ ÖRNEĞİ VAR’

Kemikler çok uzun süre gömülü kalmaya bağlı olarak bütünlüğünü kaybetmiş, küçük kemik parçaları halinde olduklarından, kaç kişiye ait oldukları ve ölenlerin cinsiyeti, yaşı vb. kimlik özelliklerinin morfolojik olarak tespit edilemediği,

Gönderilen kemik parçaları içinde farklı hayvanlara ait çok sayıda kemik ve diş örneği de bulunduğu, alınan diş örnekleri üzerinde moleküler genetik incelemenin devam ettiği, yapılan incelemenin tamamlanmasının ardından ek rapor şeklinde gönderileceği, kanaati raporlanarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmiştir.”

DÜNYA BÜLTENİ

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap