1023) “KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRET” DÖNEMİ BAŞLIYOR

Yayin Tarihi 20 Şubat, 2012 
Kategori BASIN-YAYIN

 

‘Kendi elektriğin üret’ dönemi başlıyor

image00134.jpg

Artık herkes bireysel olarak veya talep birleştirerek evlerindeki çatılara kuracakları güneş panellerinden, küçük su kaynaklarından, bahçedeki rüzgar güllerinden kendi kullanımı için elektrik üretip fazlasını sisteme satabilecek. 

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) herkesin lisans almadan 500 kilovata kadar kendi elektriğini üretip ihtiyaç fazlasını satmasına yönelik teknik düzenlemeyi tamamladı.

Kurul’un önceki gün yapılan toplantısında konuyla ilgili tebliğ karara bağlandı. Kararla, bu tür tesislerin hangi kurumlara nasıl başvuracağı ve diğer teknik şartlar belirlendi. Kamuoyunun görüşüne açılan Elektrik Piyasası Kanun değişikliğinde de bu rakamın EPDK tarafından iki kat arttırılabileceği hükmü getirilerek, pazarın daha da büyümesi hedefleniyor.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, “Artık, tüketici kendi elektriğini üretmeye başlıyor. Bu düzenlemeyle dağınık şekildeki enerji kaynaklarından mümkün olduğu kadar çok kişi en az bürokratik işlemle elektrik üretimi yapabilecek. Bu çerçevede elektrik üretenlerin öncelikle kendi ihtiyacını karşılaması, üretilen fazla elektriğin de dağıtım sisteminde en yakın noktada tüketilmesi imkanı sağlanacak” dedi.

Çok oyunculu serbest enerji piyasasının üst seviyelere çıktığını, bir yandan da her yıl serbest tüketici limitini azaltarak piyasada elektrik alım-satım alanını genişlettiklerini anlatan Köktaş, “Tüketicinin rekabetten faydalanıp daha ucuza enerji tüketmesi sağlanıyor. Diğer yandan da üretim cephesinde kendi bölgesinde enerji kaynakları olan herkesin bunları ekonomiye kazandırmaları sağlanıyor. Böylece büyük bir pazar kuruyoruz” diye konuştu.

Şirket kurmadan da elektrik üretilebilecek

Hasan Köktaş, elektrik üretmek için anonim ve limited şirket kurma zorunluluğu olmamasının büyük avantaj sağlayacağına da dikkati çekti.

Özellikle toplu konutlar, sanayi tesisleri, sulama birlikleri, kooperatifler, üniversiteler ve hastanelerin gerek ısı gerekse kesintisiz ve güvenilir elektrik ihtiyacını, verimi yüksek kojenerasyon tesisi kurarak sağlayabileceklerini kaydeden Köktaş, “Ayrıca, tüketiciler maliyeti çok yüksek olmayan santraller, paneller ve düzenekler kurarak elektrik üretip kendi makinesini çalıştıracak, konutlarını aydınlatacak. Fazla enerjiyi de belirlenen teknik kriterlere göre sisteme bağlanarak satabilecek” dedi.

Bu arada, enerji uzmanlarının verdiği bilgiye göre, Türkiye’de bir mesken ortalama 1.500 kWh (kilovatsaat) elektrik tüketiyor. 500 kW’lık yenilenebilir enerjiye dayalı bir tesisin, bir yılda ortalama 2 bin saat çalıştığı varsayımı ile yılda 1 milyon kWh elektrik ürettiği değerlendiriliyor. Bu da yaklaşık 700 meskenin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor. Burada 500 kW üst sınır, yaklaşık 700 evin elektrik enerjisini karşılayabilecek. Bir evin kendi elektrik ihtiyacını karşılaması için çok daha düşük bir tesis kurması yeterli olacak.

Düzenleme ne getiriyor?

Yönetmelik kapsamında hidroelektrik tesislerde elektrik üretimi yapmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler başvurularını üretim tesisini kuracakları ilin il özel idaresine yapacak.

Tebliğin yayımı tarihinden itibaren kurulacak kurulu gücü 500 kW’a kadar olan kojenerasyon tesisleri, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisleri ve mikro kojenerasyon tesisleri için üretim tesislerinin bağlanacağı TEİAŞ’a ait her bir trafo merkezi bazında, 2 MW ve üzerindeki toplam bağlanabilir üretim tesisi, gücünü belirleyerek ilgili dağıtım şirketine bildirecek.

Her bir tüketim tesisi için bir adet kojenerasyon tesisi, mikro kojenerasyon tesisi ya da yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisi kurulması esas olacak. Ancak dağıtım sisteminde yeterli kapasite bulunması halinde bir tüketim tesisi için birden fazla yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisi ya da tesisleri kurulmasına izin verilebilecek.

DÜNYA BÜLTENİ

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap