1345) Baykonur Uzay Üssünden Roket Fırlatılması Kazakistan’da Doğal Felakete Sebep Oluyor

Yayin Tarihi 2 Temmuz, 2015 
Kategori BASIN-YAYIN

Baykonur’dan Roket Fırlatılması Kazakistan’da

Su Taşkınlarına ve Kuraklığa Sebep Oluyor

image001

Dünyanın ilk uzay üssü olan Baykonur’dan roket fırlatılması, Kazakistan’da yaşanan su taşkınlıkları ve kuraklığa neden oluyor iddiası ortaya atıldı. Bu iddiayı da ortaya atan Kazakistan Savunma Bakanlığı’ndan bir görevli. Kazakistan Savunma Bakanlığı Bilim Görevlisi Aste Durmagambetov,  yürüttüğü araştırmalar sonucunda Baykonur uzay üssünden  roket fırlatılmasının, ülke genelinde yaşanan su taşkınlıkları ve kuraklığa neden olduğu kanaatine vardı. Durmagambetov’un hava durumu tahminleri kullanarak gerçekleştiği  kapsamlı araştırma çalışmamalar sonucunda roket fırlatıldığı dönemlerde hava durumunun aniden değiştiği ortaya çıktı.

Durmagambetov, “Kazakistan’da Hava Durumu Tahmin Etme Programı WRS-Kazakistan tarafımızca geliştirip başlatıldı. Roketin fırlatıldığı dönemlerde hava durumu tahminler ile gerçekleşenler bir olmuyor. Hava durumu bu günlerde ani bir şekilde değişiyor. Nem oranı artıyor. Roket fırlatmanın etki alanı binlerce kilometreye kadar da yayılıyor. Yağışlar başlıyor,” dedi. Nem oranın artmasının oldukça ciddi bir faktör olduğunu düşünen  bilim adamı, “Roket fırlatılmasının  ardından çok sayıda insan ölüyor. Nem oranı değiştiğinde  elektro manyetik alanlar da değişiyor. Sağlık için bu önemli bir etken ve böyle bir şey Kazakistan genelinde yaşanıyor.” dedi.

Yaptığı araştırmaların sonuçlarının Rusya için de önem taşıdığını söyleyen Durmagambetov, “Roket fırlatılmasının ardından ülkemizde nem oranı artarken Rusya’da ise bu, tam ters etki gösteriyor. Rusya’da kuraklık ve yangınlar oluyor. Her şey birbiriyle bağlantılı. Ancak bunu düşünmek isteyen yok.  Uzay Ajansı için bunu fark etmemek daha kolay, çünkü bu konuya önem verilirse  faaliyetler durdurulacak, norm ve anlaşmalar gözden geçirilecek.” dedi.

http://turkkazak.com/site/?p=40249

Paylaş:

Yorumlar

“1345) Baykonur Uzay Üssünden Roket Fırlatılması Kazakistan’da Doğal Felakete Sebep Oluyor” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. Mojekler Mekany: Turkmenistan yorum tarihi 10 Temmuz, 2015 00:43

    o zaman bize’de vardir zarari…

Yorum yap