572) DİKKAT, CASUS VAR!

Yayin Tarihi 10 Nisan, 2009 
Kategori BASIN-YAYIN

Valilere ‘Amerikan casuslarına dikkat’ uyarısı

image00124.jpg

ABD’li ajanların yetki ve görev sahası dışına çıkarak, bazı yerel yöneticileri ziyaret ettikleri ve bilgi istedikleri ortaya çıktı.

Cuma, 10 Nisan 2009 09:49

Türkiye’de görevli ABD’li ajanlar sınırı aşıp yerel yönetimlere ilişkin bilgi toplayınca, Genelkurmay, İçişleri’ni uyardı. Bakanlık, Barack Obama ülkesine döner dönmez valilere ‘ABD’li ajanları muhatap almayın’ yazısı gönderdi

ABD Başkanı Barack Obama’nın 2 günlük Türkiye ziyareti öncesi, Genelkurmay’ın İçişleri Bakanlığı’nı, Amerikalı ajanlar konusunda uyardığı ortaya çıktı.

Genelkurmay, 18 Mart’ta İçişleri Bakanlığı’na ‘Özel Büro’nun Faaliyetleri’ başlıklı bir yazı gönderdi. Yazıda Türkiye’de görevli ABD Hava Kuvvetleri Özel Tahkikat ve Araştırma Bürosu’na (AFOSI) bağlı Amerikan ajanlarının yetki ve görev sahası dışına çıkarak, bazı yerel yöneticileri ziyaret ettikleri ve bilgi istedikleri bildirildi. Genelkurmay, Bakanlık’tan bu konuda yerel yöneticilerin uyarılmasını istedi.

Bakanlık, Obama’nın Türkiye’de olduğu süre içerisinde iki ülke arasında olası bir krizin çıkmaması için harekete geçmedi. 7 Nisan’da ise Obama, Türkiye’den ayrılır ayrılmaz 81 ilin valiliği uyarıldı. Valiliklere gönderilen yazıda ABD’li görevlileri muhatap almamaları söylendi, yetki ve görev yerlerinin dışına çıktıkları belirtildi.

Genelkurmay Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın tepkisini çeken Özel Tahkikat ve Araştırma Bürosu’nun (AFOSI) görevi, Türk Silahlı Kuvvetleri tesislerinde çalışan Amerikalı personelin faaliyetlerini takip etmekle sınırlı. Özel Büro’daki personel, ancak özel izinlerle görev sahasının dışına çıkabiliyor.

4 İLDE GÖREV YAPIYORLAR

AFOSI Türkiye’de, NATO-SOFA kapsamında kendisine verilen statü ile görev yapabiliyor. Ayrıca, Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bazı tesislerinde, ABD’nin müşterek savunma faaliyetlerine katılmasına müsaade ediliyor. Bu faaliyetlerin anlaşmaya uygunluğu ise her yıl Genelkurmay Başkanlığı’nca denetleniyor. AFOSI personeli Türkiye’de, ABD Ankara Savunma İşbirliği Ofisi, İstanbul ve İzmir’deki idari destek kuruluşları ile Adana İncirlik’teki 10’uncu      Tanker Üs Komutanlığı’nda faaliyet gösteriyor.  Kurumun görevi ‘ABD Hava Kuvvetleri faaliyetlerine özel araştırma hizmetleri sağlamak ve yetki verildiğinde personel koruma hizmetlerini yerine getirmek’ şeklinde sıralanıyor.

KARADENİZ’E ÇIKMIŞLARDI

2004 yılında da benzer bir olay yaşanmıştı. Genelkurmay, İçişleri Bakanlığı’na gönderdiği gizli bir kriptoda, aynı konumdaki ABD’li askerlerin faaliyetlerine dikkat çekmişti. Uyarı yazısında ‘Bu kişilerin görev sınırlarını aşarak Türkiye’nin değişik bölgelerinde araştırma yaptığı, bilgi topladığı, üst düzey kamu görevlileri ve vatandaşlarla özel görüşmelerde bulunduğu, Adana İncirlik Üssü’nde görevli bir AFOSI personelinin hiçbir makamın bilgisi olmadan Giresun’da görüşmeler yaptığı, Trabzon gibi civar illerde benzer başka olaylar da tespit edilmiştir’ denilmişti.

 AKŞAM

Paylaş:

Yorumlar

“572) DİKKAT, CASUS VAR!” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. ZEYNEP İNCİ yorum tarihi 11 Nisan, 2009 02:05

    *UYARI YAPAN HÜKMET OLDUGUNA GÖRE,BU DEMEKTİRKİ!
    HEPTEN SARILDIK!ÖYLE YA!HÜKÜMET NİYE???!!KENDİSİ BASA CIKMIYOR?CÜNKÜ;BUNCA ZAMAN,ÜLKEYİ,SİKAYET EDEN,HÜKÜMETMİS.NE ACI!
    -ÖNCELERİ,ALMNLAR,İNG.LER,KRİTİK NOKTADALARMIS,SİMDİDE BUNLAR.
    HERSEYİN ARDINDA,ANK.DAKİLERİN OLDUGU NASILDA,ALENİ!
    HİC SAKLAMIYORLAR ZATEN.
    *ÖYLE YA!KORKUCAKLARI KİM VARKİ.

Yorum yap