930) BAYINDIRLIK BAKANLIĞI “İNSANLIK DÜŞMANI TESİSE” ONAY VERMİŞ!

Yayin Tarihi 4 Ağustos, 2011 
Kategori BASIN-YAYIN

‘Marmara’nın kalbine bomba’ iddiası

 

image0017.jpg

 

Hollanda kökenli Royal Vopak firması Yalova Taşköprü’de çok büyük bir kimyasal atık depolama tesisi kuracak. Tesisin çok tehlikeli olduğu iddia ediliyor.. Çünkü burada depolanacak atıklar “altından geçen aktif fayın” kırılması veya başka bir sebeple “patlarsa” Marmara Bölgesi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

 

Hollandalı firma 30 dönüm üzerine 150’den fazla depolama tankı yapacak ve bu tanklara denizden ulaşım için 1000 metreye yakın “iskele” kurulacak. 

Hurriyet.com.tr ‘ye konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Yalova Temsilciliği Başkanı Mahmut Renkler, 3 yıldır gündemden olan tesisin yaratacağı tehlikeyi ‘Marmara’nın kalbine bomba koyacaklar’ sözüyle özetledi.

 

YALOVA’DA İZİN ÇIKMADI

Renkler, Hollandalı firma için Yalova’da belediye dahil hiçbir kuruluşun izin vermediğini belirtti ve ‘Yalova İl Genel Meclisi’nin 06.01.2011 tarih ve 10 no’lu kararı ve Yalova Belediye Meclisi’nin 05.01.2011 tarih ve 20 no’lu kararlarında; “1/25000 Ölçekli Yalova İli Çevre Düzeni Planı ve buna bağlı alt ölçekli imar planlarında, planlamaya alınan alanlarda, sanayi tesislerinin üretim sürecinde ihtiyaç duyacakları kimyasal maddeleri kendi arazileri üzerinde depolamaları hariç, ticari amaçla tehlikeli ve kimyasal maddelerin (sıvı, katı, gaz) depolanacağı terminaller oluşturulamaz, bu alanlarda kömür yakıtlı enerji üretim tesisleri ile kömür yakıtlı termik santraller kurulamaz” ifadesi yer alıyor.’ dedi.

 

BAKANLIK FİRMANIN İSTEĞİNE ONAY VERDİ

Yalova kamuoyu ve Sivil Toplum Kuruluşları’nın da bu tesise karşı olduğuna dikkat çeken Renkler, ancak firmanın eski adıyla Bayındırlık Bakanlığı’na başvurarak Yalova’daki kurumların aksine izin aldığını şu sözlerle anlattı: ‘Yalova’daki hiçbir kurum bu firmaya izin vermedi. İlgili kuruluş bu sefer Bakanlıktan bu işi halletme yoluna gitti. Bakanlık da kamu yararına tesisler gündeme gelince yetkiyi üzerine alıyor. Böylece eski adıyla Bayındırlık Bakanlığı  izin talebini resen onadı. Taşköprü’de karar 22 Haziran’da  askıya çıktı. Temmuz 21’de askıdan indi.’

 

Onaylanan imar planı ilave ve değişikliğine ilişkin plan notları özel hükümlerinde ise, “Vopak Limanı tanımlı alanlarda, depolama üniteleri olarak depolama tankları, ürün boru hatları, yangın boru hatları, yangın hidrantları, kara tankeri doldurma platformu, trafo binası, idari bina, terminal giriş çıkışları, toplama havuzları, pompa dairesi yer alabilir” ifadesi yer alıyor ve söz konusu özel hükümler Yalova ili Çevre Düzeni Planı Hükümleri’ne aykırı kalıyor.

 

İTİRAZ REDDEDİLİRSE YARGIYA GİDECEKLER

Karar askıdayken itiraz ettiklerini belirten Renkler, şimdi bu yeni adıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın itirazı sonuçlandırmasını beklediklerini söyledi ve ekledi: ‘İtirazımız reddedilirse yargıya gideceğiz’

 

TEHLİKE BÜYÜK

Böyle bir tesisin Marmara Bölgesi’ni etkileyecek yoğunluktaki bir fay hattının üzerinde kurulma ihtimalini göz önünde bulundurarak karara itiraz ettiklerini söyleyen Renkler, ‘Bu kurulacak fabrikada 710 bin ton veyahut 710 bin metreküp kimyasal depolanacak. Bu kimyasalların içinde patlayıcı ve yanıcı madde var. Kurulacak tesisin hemen yanında askeri bir eğitim tesisi var. Genç pilot adayları orada eğitim yapıyor. Bir askeri uçağın düşmesi halinde meydana gelecek en ufak patlama bile tüm Marmara’yı tehdit eder. 17 Ağustos 1999’da bir fabrikanın orada ihtiyacı olan atık tesisini kurması nedeniyle olabilecek bir sızıntı ihtimaline karşı o bölgedeki köyleri 8 km ileriye jandarma zoruyla taşıttık. Şimdi 150 tane tanktan bahsediyoruz. Burada Türkiye’deki bir çok fabrikanın kimyasal üretiminde kullanacağı ürünler depolanacak. En ufak bir patlama Yalova’nın yok olması demek’ sözleriyle tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekti.  

 

‘İNSAN SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLENECEK’

Vopak Kimyasal Depolama Tesisi’nin içerisinde 32 değişik kimyasal ürün olduğunu söyleyen Renkler, “Bu tesis içerisinde 32 değişik kimyasal ürün var. Bunlar içerisinde patlayıcı ve kanserojen maddeler olabilir. Bu maddeler başka bir etkiyle denize ve havaya karışması durumunda insan sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratacaktır” diyor.

 

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/18414116.asp?gid=381

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap