86) RUSYA NE YAPMAK İSTİYOR?

Yayin Tarihi 20 Şubat, 2009 
Kategori SİYASİ

RUSYA NE YAPMAK İSTİYOR?

Son zamanlarda Rusya Federasyonu’nda yaşanan gelişmeleri incelediğimizde, Rusya’nın aktif bir dış politika izlediğini görmek mümkündür. Özellikle son üç ayda Rusya, Latin Amerika ülkelerinden Orta Asya ülkelerine kadar birçok devletle ikili anlaşmalar imzalamıştır. Rusya’nın imzaladığı bu anlaşmaların içeriği ve ne anlama geldiği, Rusya’nın stratejisini anlayabilmemiz açısından önemlidir.

İlk olarak Rusya, Latin Amerika ülkeleri ile bir yakınlaşma süreci içerisine girmiştir. Bu çerçevede Küba, Venezüella, Bolivya, Nikaragua gibi ülkelerle Rusya arasında heyetler gidip gelmiş ve ikili anlaşmalar imzalamıştır. Bu anlaşmalarda ülkeler arası ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirileceği ifade edilirken, örneğin Venezüella ile nükleer enerji santrali yapımı konusunda görüşmeler yapılmıştır. Bunun yanı sıra Karayip adalarında Rus Deniz Kuvvetlerine ait gemilerin de katıldığı ortak bir askerî tatbikat düzenlenmiştir.

Diğer taraftan Rusya, 4 Şubat 2009 tarihinde gerçekleşen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü zirvesinde Ermenistan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Beyaz Rusya ile ortak bir “Acil Eylem Gücü” oluşturulması yönünde mutabakata varmıştır. Oluşturulan bu askerî gücün ilk aşamada on bin askerden oluşacağı açıklanmıştır. Rusya aynı zamanda Beyaz Rusya ile de ortak hava savunma sistemleri kurulması konusunda anlaşmaya varmıştır.

Rusya’nın son dönemdeki faaliyetleri bunlarla da sınırlı kalmamaktadır. Kırgızistan’a iki milyar dolar kredi vereceğini açıklayan Rusya’nın bu girişiminin ardından Kırgızistan devleti 180 gün içinde ülkedeki ABD üssünün kapatılacağını bildirmiştir. Kırgızistan’da bulunan Amerikan üssü, Afganistan’a sağlanan askerî ve sivil amaçlı sevkıyat bakımından büyük önem taşımaktadır.

Rusya açısından bir başka önemli gelişme ise, Abhazya’nın Karadeniz kıyısında Rus deniz üssünün kurulmasına yönelik Rusya ve Abhazya arasında sağlanan mutabakattır. Bu mutabakat Rusya’nın hem Karadeniz hem de Gürcistan üzerinde daha etkili olması bakımından önemlidir.

Tüm bunların yanı sıra Rusya’nın İran’a hava savunma sistemlerinde kullanılan S-300 füzeleri sattığı konusunda ciddi bir tartışma yaşanmaktadır. İran resmî haber ajansı İRNA, Rusya’nın bu füzelerin teslimatına Aralık ayında başladığını belirtmiştir.

Son olarak ise Rusya, Abdullah Gül’ün Moskova ziyareti çerçevesinde Türkiye ile her alanda işbirliğinin geliştirilmesine yönelik bir deklerasyon imzalamıştır. Devlet başkanı Medvedev, görüşmeler sonrası yaptığı açıklamada “Türkiye ile her türlü stratejik işbirliğine açığız” ifadelerini kullanmıştır.

Tüm bu gelişmeleri alt alta koyduğumuzda görünen odur ki, Rusya sadece kendi coğrafyasında değil, kendisine coğrafi olarak çok uzak olan bölgelerle de çok yönlü işbirliği kurma konusunda adımlar atmaktadır. Burada dikkat çeken nokta ise, Rusya’nın karşılıklı anlaşmalar imzaladığı bölge ve ülkelerin, Rusya-ABD arasında çıkar çatışmalarının yaşandığı bölge ve ülkeler ile olmasıdır. Bu noktada Nisan ayında Londra’da gerçekleşebilecek muhtemel Obama-Medvedev görüşmesine, Rusya’nın elinde sağlam kartlarla gitmek istediğini söylemek mümkündür.

Halit GÜLŞEN

ASAM

Paylaş:

Yorumlar

“86) RUSYA NE YAPMAK İSTİYOR?” yazisina 2 Yorum yapilmis

  1. Ertuğrul Kapusuzoğlu yorum tarihi 22 Şubat, 2009 08:43

    Mesele anlaşılmıştır.
    Ayı inine dönüyor.
    İnde bir ayı daha var.
    Bizim memlekette bir halk deyimi var. Kurtarabilir tabiriyle; “Ha defi hacet yapmışsın, ha yüreğin gitmiş.”
    Öyle olur ki, kötüler de iyi birer örnek teşkil eder.
    Devletlerin dış sisayesi, milli menfaatleri doğrultusunda şekillenir.
    Şu anlaşmayı imzaladım; ama bana ne getirdi, ne götürdü.
    Bu kadar basit.
    Sahi bu kadar basit mi?
    Gerçekten bu kadar basit.
    Kaldı ki biz, aklına estiği anda bile devlet kuranların torunlarıyız.

  2. Turan Nuraliyev yorum tarihi 28 Mart, 2009 21:24

    Ben anlamadım! Yarın Azerbaycan ermenistanla savaşırsa Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan yani kardeşlerimiz ermenilere yardım mı edecekler?
    Bunun neresi kardeşlik oldu?

Yorum yap