853) İnsanlar Tarafından Nesli Tükenen Hayvanlar

Yayin Tarihi 13 Nisan, 2016 
Kategori KATEGORİLENMEMİŞ

İnsan Eliyle Nesli Tükenen Hayvanlar

image001

Almanya’da bir lunaparkta “içeride en tehlikeli hayvan girin görebilirsiniz” yazılı bir çadır varmış rivayete göre. İnsan merak edip içeri girdiğinde sadece bir ayna ve kendisini görmekteymiş. Bu Hadiseden yola çıkarak diyebiliriz ki doğadaki en tehlikeli canlı ne yazık ki insanoğludur.
İnsanoğlu medeniyet seviyesinin artmasıyla doğaya inanılmaz tahribatlar vermeye devam etmektedir ve bunun ilk örneklerini ne yazık ki vahşi hayvanlar yaşamış. Pek çok hayvan, insan eliyle bizzat ya da Dolaylı yoldan doğanın kirlenmesi ile nesli tükenmiştir.

image002
Dodo
Dodo hayvanı bugünkü Madagaskar Adası’nda yaşayan 1700 lere kadar bu topraklarda rahatça yaşamını sürdüren iri bir kuş imiş. Deve kuşuna benzeyen Dodo, özellikle Portekizli denizcilerin bölgeye gelmesiyle keşfedilmiş ve insanla ilk tanışmaları çok acımasız olmuştur. Doğası gereği hantal bir kuş olan Dodo Denizciler tarafından Oldukça rahat avlanmış oldukça lezzetli olduğu için inanılmaz bir av yapılmıştır. Bilinçsizce avlanan Dodo (Ayrıca Yumurtaları da çok lezzetli imiş) ne yazık ki insan eliyle soyu tükenen ilk canlı olmuştur. Bu nedenle soyu tükenen en meşhur canlıdır.

image003

Tazmanya Kurdu (Tazmanya kaplanı)
Avustralya’nın güneyinde bulunan Tazmanya Adası’na gelen sömürge Devletleri, burada popülasyonlar kurmuş kurdukları çiftliklerde çeşitli Çiftlik hayvanlarının beslenmekteydi. Tazmanya Kurdu bu bölgede yaşayan bir keseli etçil cinsi olup, çiftliklere dadanmasıyla sonradan gelen yerleşimcilerin gözüne batmıştı. 1930 larda hükümetin desteği ve çiftçiler ile yürütülen ortak çalışma, Tazmanya Kurdu soyu bilinçli olarak tüketilmeye başlandı. 20.yüzyılda artık doğadan silinen Tazmanya Kurdu en son 1936 da bir hayvanat bahçesinde görülmüş ve burada ölmüştür. Ancak İlginç olan yani Tazmanya kaplanının soyu tükenmesine rağmen bir cam şişede bir Tazmanya Kurdu yavrusu bulunmuş ve bu yavrunun DNA larından tekrar Tazmanya Kurdu üretimi çalışılmaktadır. Önümüzdeki yıllarda Tazmanya Kurdunun genetik yollardan geri getirmenin mümkün olacağı bilim adamları tarafından söylenmektedir.

image004
Anadolu aslanı (Anadolu Parsı)
Ortadoğuda ve yöremizde yaşayan Anadolu parsı adı da verilen Anadolu aslanı, yüzyıllarca Anadolu’dan tutun Asya kadar pek çok alanda rahatça yaşamını sürdürmüştür. Zamanla insan popülasyonunun artması, bilinçli olarak avlanmaları ve zehirlenmeleriyle yaşam alanlarının tahrip edilmesi nedeniyle soyu tükenmiş ve artık görülmemektedir. Bilinen son Anadolu aslanının 1974 te Beypazarı ilçesinde vurulduğu kabul edilmektedir. Ancak 2013 te avcılar tarafından bir pars tekrar vurulmuştur buda hala yaşadığına işaret etmektedir. Yunanlı tarihçilere göre milattan önceki yıllarda Yunanistan’da dahi yaşadığı kayda geçilmiştir.

image005
Hazar kaplanı:
Türkiye’den tutun Kafkaslara, Moğolistan’a kadar uzanan bir coğrafyada yaşayan Hazar kaplanı Bengal kaplanının aksine daha ufak bir soluk renkte olarak bilinir. Bilinen en büyük üçüncü Kaplan  türüdür. O da Anadolu aslanı gibi yaşam alanlarının azalması ve avlanma nedeniyle nesli tükenmiştir son olarak 1970 de Rusya’da ölmüş ve soyu tüketmiştir.

image006
Kuagga
Kuaggalar Afrika’da yaşamış ve 1900 lerin başına kadar hayatta kalabilmiş bir at türüdür. At ile zebra karışımı bir hayvan gibi görünse de Kuaggalar, soyu tükendikten sonra üzerinde araştırma yapılmış ve ilk DNA araştırması yapılan hayvandır. Bu araştırmalar neticesinde kuaggaların ayrı bir tür olduğu saptandı. Ancak bu saptamadan önce o kadar aşırı avlanma sonucu nesli tükenmiş bulunmaktaydı.
Bu canlılar birkaç tane tespit edilerinden ya da bizim bulduklarımızdandır. İnsan eliyle tükenen daha hayvanlar olduğu gibi şu an soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan caretta caretta lardan pandalara, kelaynaklardan kutup ayılarına kadar daha yüzlerce hayvan risk altındadır. Bu yüzden doğamıza sahip çıkmalı ve bu yöndeki çalışmalara devam etmeliyiz.

Ali Osmanlı

http://www.tarihkomplo.com/

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap