801) ŞİLİ’DE MADENCİLER KURTARILIYOR

Yayin Tarihi 14 Ekim, 2010 
Kategori BASIN-YAYIN

ŞİLİ’DE MADENCİLER KURTARILIYOR

Dünya Şili’deki tarihi operasyona kilitlendi. 33 madenci 69 gün sonra teker teker yeryüzüne çıkarılıyor.

Şili’de, 5 Ağustos’ta San Jose’deki meydana gelen maden kazası nedeniyle yer altında mahsur kalan 33 madenci bugün gün ışığına kavuşmaya başladı.

Madenden ilk olarak kurtarılan isim 31 yaşındaki Florencio Avalos oldu. Avalos. TSİ 06.10 sularında kurtarma kapsülü içerisinde başarıyla yeryüzüne çıkarıldı. Yaklaşık 15 dakikada yukarı çekilen Avalos’u ilk karşılayanlar arasında eşi Monica ve 7 yaşındaki oğlu Bairo ile Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera da yer aldı. Bairo, 69 gündür yerin altında olan babasını görünce hıçkıra hıçkıra ağlamaya başladı. Pinera da madenci Avalos’a uzun süre sıkı sıkı sarıldı.

Avalos’un yüzeye çıkarılmasından kısa süre önce, Manuel Gonzalez adlı kurtarma görevlisi, aynı kapsül içinde vinç ve makara aracılığıyla madencilerin yanına inmişti. Madenciler tarafından sıcak bir şekilde karşılanan kurtarma görevlisi, işçilere nasıl yukarı çıkarılacaklarını bir kez daha anlattıktan sonra Avalos’u kapsüle bindirmişti.

Gonzalez’in ardından sağlık görevlisi Roberto Ros kapsülle madene indirildi. Şu an madencilerin yanında bulunan iki görevli, işçilerin kapsüllere bindirilmesine yardımcı oluyor.


BAYRAM COŞKUSU YAŞANDI

İlk madencinin başarılı bir şekilde kurtarılmasını Şilililer büyük bir coşkuyla kutladı, kent merkezlerinde araçlar konvoy oluşturdu. Ülkede dev ekranlardan izlenen kurtarma operasyonu bayram coşkusu yaşattı.

İkinci madenciyi çıkarmak için kapsül yeniden yer altına gönderildikten sonra Şili lideri Sebastian Pinera kameraların karşısına geçti ve hiçbir zaman unutulmayacak bir anı yaşadıklarını söyledi.

Avalos’un yeryüzüne çıktığı an tarihe geçti, işçinin çıkışını dünyada milyonlarca insan canlı izledi.

KAPSÜLDE YETERLİ OKSİJEN VAR

Madencileri yaklaşık 70 cm genişliğindeki tünelden dışarı çıkarmak için özel olarak Amerikalı bir teknisyen tarafından tasarlanan, 4 mm kalınlığındaki çelik kapsül, 2,5 metre uzunluğunda ve 54 cm çapında. 250 kilo ağırlığındaki kurtarma kapsülünde, 3 saat süreyle yetecek oksijen ve acil durum çıkışının yanı sıra ses ve görüntü sistemi de bulunuyor.

Tek tek yapılan kurtarma işlemi sırasında madenciler, eldiven, kaska monte fener, güvenlik botları ve yansımalı özel kıyafetler giyiyor. Madenciler kapsüldeki diyafonu kullanarak kurtarma ekipleri ile haberleşebiliyor.

Çıkarken gözlerini kapalı tutmaları istenen madenciler özel gözlük de takıyor.

Yeryüzüne çıkarılan madenciler hemen doktor kontrolünden geçiriliyor. Durumu iyi olanlar aileleriyle görüştükten sonra daha ileri tetkikler için Copiapo kentindeki hastaneye kaldırılacak. Sağlık uzmanları, bazı madencilerin psikolojik durumlarının hassas olduğunu ve kurtarıldıktan sonra uzun süre stres yapabileceklerini söylüyor.

 “ZÜMRÜDÜANKA KUŞU” İLE HAYATA DÖNÜYORLAR

Madenciler 622 metrelik kurtarma kuyusundan “Zümrüdüanka Kuşu” adı verilen 4 metre uzunluğunda ve omuz genişliğindeki kapsülle tek tek yukarı taşınıyor. Her bir madencinin yukarı çıkarılmasının yaklaşık 1 saat alması bekleniyor. Tüm madencilerin kurtarılmasının ise 36 saati bulacağı ifade ediliyor.

İşçiler dünya rekorunu kırmak için en son çıkmak isterken yönetim, madenden ilk olarak psikolojik olarak en istikrarlı ve deneyimli madencilerin çıkmasını uygun buldu.

İkinci çıkacak grup kalp ve tansiyon problemi olanlardan oluşuyor. En sona ise en sağlıklı olanlar bırakıldı. Madenden son olarak çıkarılacak ismin 54 yaşındaki vardiya amiri Luis Urzua olması bekleniyor.

Madenciler, kapsüllerden gözleri kapalı olarak çıkıyor. Uzun süre karanlıkta kaldıkları için gözlerinde hasar meydana gelmemesi için çıkışta hemen özel gözlük takıyorlar. İşçiler, maden yakınında kurulan saha hastanesinde astronotlara uygulanan tıbbi kontrollerden geçtikten sonra biraz aileleriyle hasret giderip Copiago kentinde başka bir hastaneye götürülecekler.

Madencilerin her birinin yüzeye çıkışı sirenle duyuruluyor. Madenci yüzeyde göründüğünde ambulans sirenine benzer bir siren çalışmaya başlıyor ve kurtarma kuyusunun yanındaki ışıklı uyarı da bir dakika boyunca yanıyor. Bu işlemin her madenci için tekrarlanacağını söyleyen yetkililer, bunun tüm kurtarma ve ilk yardım ekiplerini en üst düzey alarm durumuna geçirmek için bir sinyal olduğunu ifade ediyor.

DEVLET BAŞKANI DA BÖLGEDE

Kurtarma bölgesine gelen Şili Devlet Başkanı Pinera da kurtarma çalışmalarını bizzat yerinde takip ediyor. Pinera operasyondan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, “Asla teslim olmayacağımıza dair söz vermiştik ve bu sözümüzü tuttuk” diye konuştu.

Kurtarma operasyonunun başladığı dakikalarda Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’in de bölgede olacağı bildirilmişti.

ABD Başkanı Barack Obama ise 33 madencinin sağ salim kurtarılması için dua ettiğini bildirdi. Obama yaptığı açıklamada, “Tanrı’nın yardımıyla madencilerin evlerine dönmeleri için dua ediyoruz” dedi. Obama, madencileri kurtarmak için Şilili kurtarma ekipleriyle  alışan ABD’liler de gurur duyduğunu söyledi.

image00113.jpg

DÜNYANIN GÖZÜ ONLARIN ÜSTÜNDE

Şili’deki bu tarihi kurtarma operasyonunu şu an yaklaşık 4 milyar insan televizyonlarının ve bilgisayarlarının başında canlı yayında izliyor.

Uluslararası ajansların ve haber kanallarının bildirdiğine göre, şu an maden alanında 2 bin civarında yerli ve yabancı gazeteci bulunuyor. Dünya genelinde neredeyse tüm haber sitelerinin manşetlerinde Şili’deki kurtarma operasyonu yer alırken, televizyonlar operasyondan dakika dakika canlı yayın yapıyor.

Öte yandan işçilerin bir daha madene inmelerine pek gerek kalmayacak gibi görünüyor. Çünkü madencilere kitap yazmaları, sayısız televizyon şovuna katılmaları, filmlerde yer almaları, bedava tatil yapmaları gibi teklifler sunuluyor.

33 işçi, 5 Ağustos’ta San Jose altın ve bakır madeninde gerçekleşen göçüğün ardından, oturma odası büyüklüğündeki bir sığınakta mahsur kalmıştı. 22 Ağustos’ta öldükleri sanılırken, madene inen bir matkap ucuna “Yaşıyoruz ve kurtarılmayı bekliyoruz” notu iliştirince yaşadıkları anlaşılmıştı. Madencilere o tarihten bu yana açılan 6 ayrı 15 cm’lik delikten yiyecek, içecek ve oksijen gönderiliyordu. Madenciler yerin altında geçirdikleri 2 aydan fazla süre boyunca çıkış kapsülüne sığabilmek için diyet ve egzersiz yapmıştı.

BİR YUDUM SÜTLE HAYATTA KALDILAR

San Jose’deki maden kazası 5 Ağustosta meydana gelmiş, 17 gün sonra madencilerin hayatta oldukları belirlenmişti.

Şili’de çöken madende mahsur kalan işçilerin, sığınakta kendi koydukları kurallar çerçevesinde günaşırı 2 kaşık ton balığı, bir yudum süt, bir parça kraker ve bir lokma şeftali yiyerek hayatta kaldıkları bildirilmişti.

Madencilerin bir daha madene inmelerine pek gerek kalmayacak gibi görünüyor. Çünkü madencilere kitap yazmaları, sayısız televizyon şovuna katılmaları, filmlerde yer almaları, bedava tatil yapmaları gibi teklifler sunuluyor.

image0024.jpg

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap