799) SARIKEÇİLİLER’İN 50 DEVESİ KALDI

Yayin Tarihi 2 Ekim, 2010 
Kategori BASIN-YAYIN

SARIKEÇİLİLERİN 50 DEVESİ KALDI

image0013.jpg

Yörüklerin Anadolu’daki son temsilcisi Sarıkeçililer’in Toroslar’daki toplam deve sayısı 50’nin altına düştü.

Türk Yörük geleneğinin Anadolu’daki son temsilcisi olan Sarıkeçililer’in Toroslar’daki toplam deve sayısının 50’nin altına düştüğü belirtildi.

‘Kuş Ali’ lakabıyla bilinen Sarıkeçili Yörüklerinden Ali Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarıkeçililer olarak Orta Asya’dan Anadolu’ya geldiklerini ve binlerce yıllık bir Türk geleneği olan Yörük yaşamının son temsilcileri olduklarını söyledi.

Develerin Türk milleti için çok önemli bir yeri olduğunu anlatan Uçar, ‘Bu develer olmasa bu Türkiye olmazdı. Türkler Anadolu’ya eşyalarını develerin sırtında taşıyarak geldi, Anadolu’yu deveyle, atla zapt etti’ dedi.

Göçlerde ve yük taşımada kullandıkları develerin değerini son dönemde azaldığını belirten Uçar, şunları söyledi:

‘Geçmişten beri bu hayvanlar elimizde. Biz de şuan yiyeceğimizi içeceğimizi bunlarla taşıyoruz. Deve deyip de geçmemek gerekir. Dağlarda oturuyoruz, bir eksiğimiz olduğunda kasabalardan köylerden bu develerle getiriyoruz. Son dönemde değeri yitti. Ben sahip çıkıyorum. İnsan gördüğü bir şeyi yok edemiyor. Neden yok edemiyor. Öteden beri sürüp gelmişiz. Gözümüz burada açılmış, burada görmüşüz, bunda karnımız doymuş. Yok edemiyoruz. Vatandaşın çoğu bıktı, sattı. Ama Türkiye’mizde şu deve kaybedilecek bir hayvan değil…’

– SON DEVELER-

Toroslar’dan Akdeniz kıyılarına göç ederken develerle göç ettiğini ve Türkiye’de en fazla devenin kendisinde bulunduğunu vurgulayan Uçar, şöyle devam etti:

‘Yazı Toroslar’da, kışı da Akdeniz sahillerinde geçiriyoruz. Bu bölgeler arasında da toplamda 4 ayı bulan süreçte develerle göç ediyoruz. Geçmişte herkesin onlarca devesi vardı. Ancak develer teknolojiyle olan savaşı kaybetti. Çoğu Yörük traktörlerle göçüyor. Ben develerle göçmekte ve bu kültürü yaşatmakta kararlıyım. 29 devem vardı. Evlenen ve bizden ayrılan oğluma 6 deve verdim, 23 devem kaldı. Sarıkeçililer’in son develeri de diyebiliriz. Çünkü Sarıkeçililer’de deve sayısı toplam da 50’nin altına düştü. Develer ailemiz içinde her şey. Develerin çobanlığını yapan kızım bile, ölür ancak elinden devesinin alınmasına yine de izin vermez. Deve bizim için o kadar kıymetlidir.’

– ‘YERLEŞİK HAYATA GEÇENLER ZOR DURUMDA’-

Yerleşik hayata geçen Sarıkeçililer’in zor durumda olduğunu öne süren Uçar, ‘Gözlerini ağızlarını devlete açtılar ve yokluk içindeler. Bittiler, çalışmıyorlar’ dedi.

Uçar, develeri ve kıl keçileri olmasa kendilerinin de zor duruma düşeceğini belirterek şunları söyledi:

‘Biz hem develerimizi hem mallarımızı beslemek, hem de devlete ekonomik katkı sağlamak istiyoruz. Kıl keçilerinin orman düşmanı olduğu söyleniyor. Bu keçiler yüzlerce yıldır Toroslarda var. Develer, keçiler hangi ormanı kurutmuş. Eskiden bine yakın malı olanlar olurdu, 2 bin olanı da vardı. Şimdi mal bitti, kalmadı. Şurada 4 yörükte kaldı. Yetkililer gelip Ormana girmemizi yasaklıyor. Onlara, ‘Bize yer gösterin, yine kabul etmiyorsanız dış devlete sürün’ dedim. ‘Kıl keçisini taşımayacaksın koyun taşı’ dediler. Şimdi koyunu da taşıyorum. Bizim sevdiğimiz saydığımız kadar şu Ormana hiç kimse değer vermez. Biz bu dağda, siz kentlerde binalarda yaşıyorsunuz. Bizim binamız da şu ormanlar. Bu orman olmasa dağda ne insan olur, ne kurt, ne kuş, hiç bir şey olmaz. Bu olduğumuz yerde bir ağaçta kesik yoktur, kestirmeyiz. Ormanların sahibi de koruyucusu da biziz.’

Kaynak: AA

image0021.jpg

Paylaş:

Yorumlar

“799) SARIKEÇİLİLER’İN 50 DEVESİ KALDI” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. ramazan yagal yorum tarihi 31 Mart, 2012 15:16

    gerçekten yörükler zorlu bir yaşamla mücadelesini sürdürüyorlar bir çok engel ve zorlukla başbaşadırlar.

Yorum yap