77) KOD ADI : ANAYASA (4)

Yayin Tarihi 10 Ocak, 2008 
Kategori KATEGORİLENMEMİŞ

KOD ADI: ANAYASA -4-

 

Onur Öymen uyardı: Rejim adım adım değişiyor

Türkiye’yi kendi zihinlerindeki bir devlete dönüştürme çabası içerisinde olduklarını biliyoruz.  böyle bir oyuna gelmeyiz.


AKP’nin yeni anayasa taslağı hazırlıklarına CHP cephesinden de sert eleştiri geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen, seçimlerden hemen sonra AKP’nin gerçek niyetini ortaya koyduğunu belirterek, Atatürk ilke ve devrimlerini hedef alan bir anayasa değişikliğini AKP’nin içindeki siyasetçilerin çekinmeden söylediklerini kaydetti. 

Destek vermeyeceğiz
AKP’nin anayasa taslağını TBMM Genel Kurulunda bir oldu bittiye getirerek kabul ettirmesinin ardında rejim değişikliğinin yattığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, “Burada öncellikli olarak şunu tespit etmemiz gerekiyor. Türk toplumunun öncelikli sorunları arasında anayasa değişikliği gibi bir sorun bulunmuyor. Çok daha büyük toplumsal sorunlarla karşı karşıyayız, bunun da ötesinde ülkemizin başında terör belası var. AKP sadece bir madde değiştirmek isteseydi CHP olarak oturur bunu müzakere ederdik. Ancak bunların istediği, biz bütün anayasayı değiştiriyoruz, siz de buna destek verin, anlayışı. Önümüzdeki dönemde anayasa taslağını TBMM’ye getirecekler ve bir oldu bittiyle genel kuruldan geçirecekler. “Biz AKP’nin bu taktiğinin farkındayız kendimiz; böyle bir oyuna gelmeyiz, Türkiye’yi de böyle bir oyuna getirmeyiz” dedi.

Anayasalarla oynanmaz
Amerika Birleşik Devletleri’nde tam 220 yıldır anayasa metninin değişmeden geçerliliğini koruduğunu da ifade eden Onur Öymen, şunları söyledi: “ABD bir anlamda kurulduktan sonra anayasası oluşturulmuştur ve o tarihten bu yana aynı anayasa geçerlidir. Hiçbir şekilde bu anayasanın maddeleri ile oynanmamıştır. Bunun bir nedeni vardır. Anayasa metinleri temel hukuk metinleridir ve çok olağan üstü durumlarda değişir. Örneğin Almanya’da da 50 yıldır aynı metin vardır. 2. dünya savaşından sonra yeni bir anayasa yapılmıştır.  2. dünya savaşının ardından Avrupa yeniden yapılanırken, bütün ülkelerde aşağı yukarı yeni anayasalar yapılmıştır ve bunlar hâlâ yürürlüktedir. Kimse bunlarla kafasına göre oynamamıştır, oynayamaz” şeklinde konuştu.

Kemalist devletten hep rahatsızdılar
Türkiye’de işin esası tartışılmadan bir takım çalışmaların yapıldığına da dikkat çeken Öymen, anayasa tartışmalarının fazlasıyla ayrıntıya boğulduğunu ve genel olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.  AKP’nin yeni bir anayasa hazırlama ısrarının çok açık ve net olduğunu, bunu da saklamadıklarını kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı, anayasanın taslak çalışmalarından bazı AKP’lilerin Atatürk İlke ve İnkılaplarından Türkiye’yi arındırmak istediklerini açıkça söylediklerini ,  bunun da elbette ki AKP’nin Kemalist devletten rahatsız olduğunu açıkça gösterdiğini savundu.

AKP, seçilmiş bir misyon partisidir
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığındaki AKP’nin Türkiye’yi adım adım kendi zihinlerindeki bir devlete dönüştürme çabası içerisinde olduğunu da kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı, şunları söyledi: “AKP’nin amacı bellidir. Kendi kafalarında çizdikleri din anlayışına göre Türkiye’yi bir din devleti yapmak istemektedirler. Zaten bu anlamda Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyetini değiştirmek, rejimi değiştirmek istedikleri çok açık ve nettir. AKP’yi bu değişimi ve dönüşümü sağlamak olarak seçilmiş bir misyon partisi olarak nitelendirebiliriz” şeklinde konuştu.

Yetkiyi nereden alıyorsunuz!
Fransa’da beşinci cumhuriyetten bu yana aynı anayasanın olduğunu, Japonya’da ise ikinci dünya savaşından bu yana aynı anayasanın geçerli olduğunu belirten Öymen, aynı zamanda anayasa değiştirmenin hukuki kurallarının bulunduğunu, bunlardan bağımsız kimsenin anayasa değiştiremeyeceğini söyleyerek şunları kaydetti: “ Anayasalar bir ülkenin temel tercihlerini ortaya koydukları için önemlidir. Bu nedenle de istediğiniz zaman değiştiremezsiniz. Hele topyekun hiç değiştiremezsiniz. AKP çıkmış bugün bunu iddia ediyor. Ben yeni bir anayasa yaptım siz de bunu kabul edin diyor. Bu ne demek? Bu nasıl bir cüret. Bunların içerisinde hukuk bilen insanlar yok mu? Türkiye’de anayasanın değişeceği son derece açık bir biçimde
anayasal ifadelerle belirtilmiştir. Anayasamızın 175. maddesi nasıl anayasa değiştirileceğini açıkça ortaya koymaktadır. AKP bu yetkiyi kimden almaktadır. Daha önce ifade ettiğim gibi anayasalar olağan üstü koşulların ürünüdür. Bu nedenle savaş sonrasında genellikle anayasalar yazılmıştır. İktidar değişince anayasa yazılmaz. Bu nasıl bir anlayıştır, anlamak mümkün değildir.” Anayasayı değiştirmenin en iyi yönteminin referandum olduğunu kaydeden Öymen, “Referanduma gidilir ve millete anayasa değişikliği yapılıp, yapılmaması sorulur. Evet çıkarsa o zaman Kurucu meclis kurulur ve  çalışma yapılır. Bundan sonra bu anayasa tekrar halk oylamasına sunulur. Anayasa değişikliği böyle yapılır. Kafanıza göre değişiklik yapamazsınız”
dedi.

Anayasa zaten değişti!
AB uyum yasaları çerçevesinde yapılan değişikliklerle yeniden yazılan anayasayı değiştirmek gereksiz.

Avukat Dursun Yassıkaya ise, “bireysel özgürlükleri ön plana çıkarıyoruz “ diyerek anayasa hazırlamanın bir çok çelişkiyi beraberinde getirdiğine işaret etti. ” Liberal sistemlerin anayasaları bireysel özgürlükleri özellikle ön plana çıkarmak ister. Ama burada söz konusu olan özgürlükler değil, tam tersine emperyalist amaçları olan kurum ve kuruluşların taleplerinin önünü açmaktır. Bu süreçte anayasa taslağını bir kez daha sorgulamak gerekecektir “ diyen Yassıkaya, Türkiye’de AB uyum yasaları çerçevesinde yapılan değişikliklerle Anayasa’nın kısmen yeniden yazıldığını söyledi. Dursun Yassıkaya, şunları kaydetti: ” Anayasa zaten değişti. Bu aşamada yeni bir anayasa ihtiyacı olmadığını da söyleyebiliriz. Ancak yakın siyasi tarihimiz iyi tahlil edildiğinde şu ortaya çıkıyor: Siyasal iktidarlar ne zaman tasfiye sürecine girseler, anayasa değişikliği gündeme gelmektedir. Bugün de olan budur “

Milli değerler elden gidiyor
Anayasa taslağını tartışırken Türkiye’nin siyasi ortamını bundan ayrı tutmamak gerektiğini dile getiren Yassıkaya, ”Türkiye’de bugün hiçbir siyasal yapılanma, milli değerler ekseninide kendisini tanımlayamamaktadır. Bu noktada yaşanan tıkanma, anayasanın yapım aşamasına da yansımıştır. Milli değerler ekseninde bir takım sıkıntılar ortaya çıkmıştır. Bugün anayasanın daha önce değiştirilen maddelerine ek olarak, milli değerleri ifade eden maddeleri de değiştirilmek istenmektedir“ diye konuştu.

-BİTTİ-

 

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap