76) ÇOCUK EĞİTİMİNDE “DİSİPLİN” ANLAYIŞI

Yayin Tarihi 29 Kasım, 2008 
Kategori SOSYAL

Çocuk eğitiminde disiplin anlayışı

image00153.jpg

Disiplinli yaşayan çocuğun kendine ve insanlara güveni ve buna bağlı olarak akademik başarısı artar.

Dilimizde disiplin sözcüğü sert, otoriter ve baskıcı bir tutumun hatta duygusal ve fiziksel şiddetin ifadesi olarak kullanılır; genel olarak katı kuralcılığı ve cezayı hatırlatır. Ebeveynler çocuklarını eğitmek ve kuralları öğretmek için fiziksel şiddet kullanarak, çocuğun varlığını ve bireyselliğini reddederek, sevgiyi – ilgiyi esirgeyerek disipline etmeye çalışmak gibi yanlış yollara başvururlar.

Aslında disiplin çocuğa; istenilen, uyumlu, doğru davranışları ve alışkanlıkları öğretmeyi, kendi kendini denetleme yeteneği kazandırmayı hedefleyen kurallar bütünüdür. Disiplin kurallarıyla çocuk sınırlarını bilir ve bu sınırlar içinde özgürdür. Çocuk kurallara uyarak tehlikelerden korunur, sosyal becerileri artar ve toplumda kabul görür. Disiplin; çocuğun ve toplumun yararına olacak kurallarda kararlı olmayı, tutarlılığı ve düzeni hedefler.

Disiplinli yaşayan çocuğun kendine ve insanlara güveni ve buna bağlı olarak akademik başarısı artar. Disiplinli yaşam; başkalarının haklarının korunmasına ve diğer insanların duygularının anlaşılmasına da olanak sağlar.

Fiziksel şiddet ve duygusal istismarla çocuğunun davranışlarını yönlendirmeyi amaçlayan anne baba;
1. Çocukta duygusal dalgalanmaya, korku ve öfkeyle beraber kızgın bir ruhsal duruma sebep olabilir.
2. Bu tutum çocukta saldırgan davranışlara neden olur ve çocuk bunu örnekleyerek çatışmaları şiddet yoluyla çözmeyi öğrenir.
3. Düşük bir benlik algısına ve kötü ahlakî yapılanmaya neden olabilir.

4. Ebeveynlerine karşı olumsuz bir iletişim biçimi geliştiren çocukta düşük okul başarısı söz konusu olabilir hatta evden kaçmaya ve madde kullanımına kadar varabilir..

Çocuğun sürekliliği olmayan, ara sıra gösterdiği olumsuz davranışlarının görmezden gelinmesi ve bunun yerine iyi davranışlarının övülmesi kurallara uyma konusundaki gayretini artırmaya yardımcı olacaktır. Bununla birlikte çocuğun olumsuz davranışlarını takip etmeli, alınabilecek tedbirleri alarak gerektiğinde okulların rehberlik birimlerinden destek alınmalıdır. Israrlı olumsuz davranışlarının sonunda bunun sorumluluğunu almasını ve sonuçlarına katlanmasını sağlamak, çocuk yetiştirirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biridir.

Çocuğumuza tutamayacağımız sözler vermemeli, verdiğimiz sözlerin arkasında durmaya çalışmalıyız. Ebeveynler olarak çocuklarımıza isteklerimizi açık ve net bir şekilde anlatabilmemiz, neyi ne zaman ve nasıl yapabilecekleri konusundaki rehberliğimiz çok önemlidir.

Unutulmamalıdır ki çocuklarda görülen disiplinsiz davranışlar anne baba tutumlarıyla yakın ilişki içindedir. Çocuğun davranışlarında çocuğun mizaç özellikleri de önem arz eder. Ancak bu özellikleri değiştirme şansımız oldukça azdır. Değiştirebileceğimiz nokta, eğitimdeki disiplin algılayışımız ve uygulamalarımızdır. Aile içinde sınır ve sorumluluklarını bilen çocuklar toplumda da sorumluluklarını üstlenebilen, başkasının haklarına saygı gösteren bireyler olacaklardır.

Bilinmelidir ki çocuğa öğretilmek istenen kurallar ancak küçük, kararlı ve tutarlı adımlarla, yetişkin bir model eşliğinde kazandırılabilir.

BAYRAMPAŞA BİLGİ MERKEZİ

Paylaş:

Yorumlar

“76) ÇOCUK EĞİTİMİNDE “DİSİPLİN” ANLAYIŞI” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. Ertuğrul Kapusuzoğlu yorum tarihi 30 Kasım, 2008 01:52

    Çocuk-ebevyn ilişkileri kanayan bir yaramız.
    Bu işler, elhamdülillahla, hamdolsunla olmuyor.
    Ankara’da, sayın Milli Eğitim Bakanının, öğretmenler günüyle ilgili bir afişteki resmi vardı.
    Hiç kimse, sayın bakana, o çirkin resminin, bir öğretmenler günü afişinde, afişin tamamını kaplayacak şekilde yer almasının ayıbını söylemiyor mu?
    Sayın bakanın danışmanları yok mu?
    Eğitim anlayışımızı, sayın bakanın, devlet parasıyla ve belediye otobüslerinde bedava asılan yerlerde, kendini fotoğrafında gördüm.
    Öğretmenler günü afişinde kendi resmini sergileyen bir bakanın bakanlığı, çocuk eğitimini ne darece başarabilir, şüpheliyim.
    Galiba sadece şüphe değil, daha da öte.

Yorum yap