72) SÜMER – TÜRKMEN, KÜLTÜR BAĞLARI

Yayin Tarihi 29 Aralık, 2007 
Kategori TÜRK DÜNYASI

5,000 Yıllık Sümer-Türkmen Bağları

(Tarih, Kültür ve Dil Açısından Bir Çalışma)

image001

1- Güney Türkmenistan (Anau)dan bulunmuş simgeler (M.Ö.4000)

2- Elam öncesi harfler 

3- Eski Sümer harfleri                               

4- Harappa (Hindistan)dan bulunmuş simgeler

(Masson, V. M. „ Das Land der Tausend Städte“ 1987 München, s. 38)

B. Gerey

Saf altın ve yakuttan yapılmış Öküz başının heykeli

image002

Türkmenistan – Altıntepe

M.Ö. 4000 Bu heykel insanların ilk kez tarımcılığa geçmesinin simgesidir.

(Turkmeniya, 1987 Moskova, s. 31)

Atalarımızdan bize; “eskisi olmayanın yenisi de olmaz”,  “geçmişini bilmeyenin geleceği de olmaz” gibi öğüt verici sözler kalmıştır. Onların binlerce yıllık tecrübesinden geçip, kuşakların düşüncelerinde yoğrulmuş bu sözlerin gerisinde büyük bir gerçeğin var olduğunu gün geçtikçe daha iyi anlamaktayız.

Sümerologların hemen hemen hepsi Sümer diline temeli Ural-Altay dillerinden oluşan bitişimli Agglutinativ (iltisakî) dil grubunda yer veriyorlar. Onlardan birkaçı Sümer dilini Ural-Altay dilleri veya Türk dili ile doğrudan doğruya akraba sayarak , hatta ona Proto-Türk dili diyerek adlandırmaktadır.

Tarihçiler ve Sümerologların çoğunluğunun Sümerlilerin Orta Asya’dan (Türkistan dan) Mezopotamya’ya göçüp gelmiş olmasının altını çizmeleridir.

Bu belirsiz tasvir edilen genişlikte yaşayan fevkalâde çalışkan ve yaratıcı kavimlerin oluşturduğu çeşitli uygarlıkların birbirine etkisi ve katılması sonucu tarımcılık ve ticaret ilişkileri, at beslemek ve araba üretmek, para kullanmak ve kredi sistemini yola koymak, dokumacılık ve el işleri, hükümet ve kanun, matematik ve tıp, bilimsel esasta yer sulama sistemi, geometri ve astronomi, takvim, saat, on  iki hayvanlı takvim sistemi, yazı ve alfabe, kâğıt ve mürekkep, kütüphane ve okul yerleri, edebiyat ve saz sanatı, ressamlık ve mimarlık, tek Tanrıya inanç ve tek eşlilik, çeşitli süs eşyaları ve güzelliği korumak, yurt gelirlerini hesaplamak ve vergi sistemini düzenlemek vb. meydana gelmiştir.

Hem Amerika’nın hem de Avrupa’nın bugünkü kültürü Girit adası, Yunan ve Rum aracılığı ile, doğudan bu uygarlıktan alınarak meydan gelmiştir. Aryanların kendileri uygarlığın yaratıcısı olmayıp, belki onu Babil ve Mısır’dan almışlardır. Örneğin, Yunanlılar kendilerinden 3 bin yıl önce doğuda yaratılan ilim ve sanatı, savaşta yağmalanan ganimet veya pazarlıkta kazanılmış para gibi elde etmişler. Bunun sonucunda onlar, kendilerinin yaratma yeteneğinden fazla olan bir kültürü dışardan alarak sahip olmuşlardır.

Eğer biz de kendi kültürümüzün gerçek kurucularına saygı göstermek istersek, o zaman Orta Asya’ya şükranlar sunmalıyız.                                                    

Begmırat Gere

Berlin / 19 Mayis 2003

www.turkmenhost.com/documents/Gerey/5000.htm

NOT : Bu Yazı bilimsel bir çalışmadan alınmıştır. Yazının aslına ve tamamına yukarıdaki linkten ulaşılabilir.

Hazırlayan: Yılmaz KARAHAN

Paylaş:

Yorumlar

“72) SÜMER – TÜRKMEN, KÜLTÜR BAĞLARI” yazisina 3 Yorum yapilmis

  1. FikirYolu.com » Blog Arşivi » SÜMER-TÜRKMEN KÜLTÜR BAĞLARI yorum tarihi 27 Ocak, 2008 00:37
  2. yiğit genç yorum tarihi 12 Haziran, 2009 15:02

    geçmişimiz bu kadar köklüyken medeniyetin kurucusu denilecek kadar güçlü bi soyumuz varken neden medeniyeti bedavaya öğrettiğimiz ülkelere yada ülke topluluklarına avuç açıp onlara muhtaç kalırızki…

  3. levent yorum tarihi 20 Ocak, 2010 10:44

    ur-al dağlarındaki tarihteki uralyanlar türktür,ur kelimesi türkce bir kelime ,sümerlerde ur kelimesini şehir olarak görüyoruz. uygurların kenti ur-umçidir. .sümerler türklerin eski atalarıdır..sakalar,göktürkler,uygurlar geçmişte zamanın en iyisi hem göçmen ,hem yerleşik uygarlıklar kurdular fakat geçmişte bişeyler üreten atalarımızın yaptıklarını yapabiliyormuyuz önenli olan budur.

Yorum yap