66) TARİHTE KARGAŞA YARATMAK ! VAR MI, YOK MU ?

Yayin Tarihi 21 Ocak, 2008 
Kategori BASIN-YAYIN

 

‘Yarbay Hasan’ şehitliği tartışma yarattı

Gelibolu Milli Parkı’nda yaptırılan şehitliğe ismi verilen Şehit Kaymakam (Yarbay) Hasan’ın hiç yaşamadığı iddiası tartışmaya yol açtı.

21 Ocak 2008 / 12:10

image001115.jpg

Gelibolu Milli Parkı’nda geçen yıl açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’a yaptırılan şehitliğe ismini veren Kaymakam (Yarbay) Hasan”ın gerçekte hiç yaşamadığı iddia ediliyor.

Gelibolu Milli Parkı’nda geçen yıl onarılıp dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’a açılışı yaptırılan ve vatandaşlar tarafından sıkça ziyaret edilen şehitliğe ismini veren “Kaymakam Hasan”ın gerçekte yaşamadığı öne sürüldü. Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır, anıtın kitabesine verilen birlik numaralarından hareketle, Genelkurmay arşivlerinden yapılan araştırmada “Kaymakam Hasan” adlı birinin olmadığının belirlendiğini söyledi.

Gelibolu Yarımadası’ndaki Kaymakam (Yarbay) Hasan Şehitliği, 1956 yılında Korgeneral Muzaffer Alankuş tarafından yaptırıldı, geçen yıl da, Eceabat Kaymakamlığı tarafından yenilendi. Açılışı Atilla Koç tarafından yapılan şehitlikle ilgili olarak yapılan bir şikâyet üzerine Eceabat Kaymakamlığı, Genelkurmay’a yazı yazarak, böyle birinin var olup olmadığına dair bilgi istedi. Genelkurmay’dan gelen yazıda, “Bu isimde Çanakkale’de şehit olan birine kayıtlarda rastlanmadı” denildi. Ancak edinilen bilgiye göre, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürlüğü kayıtlarda böyle bir isme rastlanmamasına rağmen, konuyla ilgili herhangi bir işlem yapmadı.

‘Hayali bir kişi’
Yard. Doç. Dr. Sayılır, bugün şehitlik diye ziyaret edilen anıtın üzerinde hayali bir kişinin adının yazılı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu hayali kişi etrafında örülen hurafeye göre adam cepheyi gezerken yaralı bir Fransız eri tarafından kasatura saplanarak şehit edilmiş; tam ölmek üzereyken ayağa kalkmış ve boşluğa bakarak ‘Niye zahmet ettiniz ya Resulullah’ demiş ve kendisiyle aynı anda ölen Canberk isimli köpeği de ayak ucuna gömülmüş. Şimdi bu hikâye yüzünden millet akın akın geliyor ve bu anıt etrafında namaz kılıp adak adıyor.”

Sayılır, Kaymakam Hasan denilen kişinin ise, “Binbaşı Hüseyin Hilmi” olabileceğini savundu. Genelkurmay Askeri Tarih ve  Stratejik Etüt (ATASE) Başkanlığı arşivinde Çanakkale Savaşları ile ilgili yaptığı çalışmalar sırasında, incelediği belgelere dayanarak Çanakkale Savaşları’nda şehit olan subay kadrosunda “yarbay” rütbesinde Hasan adına rastlanılmadığını ifade eden Sayılır, bu kişinin adının Hasan değil, Hüseyin Hilmi, rütbesinin ise kaymakam (yarbay) değil, binbaşı olması ihtimali bulunduğunu belirtti.

MİLLİYET

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap