641) TÜRKİYE’DE EN ÇOK ‘MAZERET’ ÜRETİLİYOR

Yayin Tarihi 15 Kasım, 2012 
Kategori KATEGORİLENMEMİŞ

 

Türkiye’de en çok ‘mazeret’ üretiliyor

image00116.jpg

Gerçekleştirdiği söyleşilerle bugüne kadar yaklaşık 1 milyon kişiye ‘mazeret yok’ dedirten Dr. Şaban Kızıldağ, Türkiye’de en çok üretilen şeyin ne tekstil ne de mobilya olduğunu belirterek, “En çok mazeret üretiyoruz” dedi.  

Anadolujet öncülüğünde, Adana Sanayi Odası ve Türk Hava Yolları Adana Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen “Aile Şirketlerini 6Q ile Yönetme Rehberi” konulu söyleşiye katılan Şaban Kızıdağ, Türkiye’nin de dahil olduğu 57 Müslüman ülke üzerinde yürüttükleri bir çalışmadan bahsederek, 1.6 milyar nüfusu oluşturan bu ülkelerin Almanya’nın yarısının ürettiği milli gelire ulaşamadığını kaydetti. Kızıldağ, bunun ardında siyasi, jeopolitik gibi birçok neden bulunduğunu ancak asıl nedenin insan odaklı olduğunu belirtti.

Bütünü kaliteli görebilmek için bütün insanların eşit olduğu bir yönetim anlayışının gerektiğini söyleyen Dr Şaban Kızıldağ, “En iyi fabrikayı kuruyorsunuz, en iyi CEO’yu getiriyorsunuz. En güzelini yapmaya çalışıyorsunuz, ama en alttaki elemanınızı ihmal ediyorsunuz. Eşitlik ilkesini benimsemek, bizlerin her şeyi daha farklı algılamamızı sağlar ve bu çok önemlidir.” dedi.

İnsan karakterinin 0-11 yaş arasında oluştuğuna bu yaştan sonra karakterin değişmediğine dikkat çeken Kızıldağ; “İyi çevre, iyi aile, iyi eğitim, iyi bir devlet olmazsa iyi insan olunmaz.” Kızıldağ, eğitim yıllarında sınıfta söz verildikçe konuşan beden dili kullandırılmadan yetiştirilen bireyler olarak toplumun yüzde 80 inin ölümden sonra en çok topluluk önünde konuşmaktan korktuğuna dikkat çekti.Kızıldağ; “Hayalleri olmayan, her gün aynı saate kalkan, aynı şekilde çalışan aynı diziyi izleyen insanlar topluluğu olduk. Yönetiyoruz, çalışıyoruz ama hobilerimiz yok, spor yapmıyoruz, sağlımıza dikkat etmiyoruz. Dünya 6.5 milyar robot yaptı” diyerek katılımcılara Alis Harikalar Diyarında, Küçük Prens, Mamo, Robinson Crusoe hikayelerini okumaları tavsiyesinde bulundu.

MAZERET YOK
Hz. Ali’nin ‘Mazeret insanın kendisine söylediği en büyük yalandır.’ sözünü hatırlatan Kızıldağ, tüm salona ‘Her şeye rağmen mazeret yok’ sloganını yüksek sesle söyleterek, herkesin yanındakine sarılmasını istedi. İlginç görüntülerin yaşandığı salonda kahkaha sesleri yükseldi. Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre insanların yüzde 72’sinin yaptığı işi sevmediğine dikkat çeken Kızıldağ, “Kime sorarsanız sorun işi ile ilgili bir şeyden yakınıyor, mazeretler buluyor. Sağlıklı bir ruh halimiz yok. Hepimiz içimizdeki çocuğu öldürdük. Serum takılmış insanlar gibi yaşıyoruz. Sağlıklı ruh hali için insan kendisini sevecek, başkasını sevecek, yaptığı işi sevecek, ait olmayı sevecek, sağlam inancı olacak, sağlam umut ve hayalleri olacak. Hayallerimizi yok ettik. En çok laf, dedikodu ve mazeret üretiyoruz.” dedi. Çoklu zekayı yansıtamadığımızı vurgulayan Kızıldağ, 6 temel zekadan bahsetti. Kızıldağ IQ’nun tek başına yetmeyeceğini duygusal zeka, ahlaki zeka, sosyal zeka, profesyonel zeka ve hayat kalitesi zekasının da olması gerektiğini vurguladı. Kızıldağ, toplam kalite yönteminin temellerini atan Williams Edward Deming’e göre bütünün nasıl kaliteli yönetileceği hakkındaki temel kurallarını “gönüllülük esastır, ne işi yaparsan yap sistemli yap, zorlaştırmayın, kolaylaştırın, tarağın dişleri gibi eşit olunacak, istişare edin, liderlik, önce müşteri, vatandaş, sinerji oluşturun, yaptığınız her şeyi ölçün, çok olsun hepimizin olsun, sürekli gelişim”olarak sıraladı.

TEŞVİK YASALARI HEP ADANA’NIN ALEYHİNE OLDU
ADASO Başkanı Sadi Sürenkök ise Adana’nın potansiyelinin iyi değerlendirilemediğini vurguladı. 1800′lü yıllarda Adana’nın beyaz pamuk cenneti olduğunu 1900′lü yıllarda ise buna dayalı sanayide geliştiğini hatırlatan Sürenkök, “Çukurova dünyanın üçüncü ovası, normalde 3, örtü altında 4 ürün alındığı da olmuştur. Ancak biz bunun kıymetini bilememişiz. Bossa, Milli Mensucat, Güney Sanayi gibi kurumlarda binlerce kişi çalışmış. Adana ülkemizde sanayinin de geliştiği ilk şehirlerden biridir.” dedi. 

OSB’nin tek seferde kurulan Türkiye’nin en büyük bölgelerinden olduğunu vurgulayan Sürenkök, “Adana 2011 yılında 1 milyar 135 bin dolar ihracat yapmış, ancak 3 milyar dolar da ithalatı var. Çıkarılan 3 teşvik yasası da kentimizin aleyhine oldu. 2003 yılında yapılan gelişmişlik sıralamasında 7. iken geçen yıl 16. sıraya gerilemişiz. Gerimizden gelenler önümüze geçmiş. Adana geri gitmemiş ama beklenen sıçramayı da yapamamıştır.” diye konuştu. 

Sanayicilerin sıkıntılarının önemli nedenlerinden birinin de çalıştıracak elaman bulamaması olduğunu vurgulayan Sürenkök, “Sanayicinin önündeki engeller kaldırılırsa istihdama önemli ölçüde katkısı olacaktır. Adananın gayri safi hasılaya katkısı yüzde 3 buçuk, yani 30 milyar dolar. Bunu çok daha yukarılara çekebilecek potansiyelimiz var.” şeklinde sözlerini tamamladı.

http://www.f5haber.com/adana/turkiye-de-en-cok-mazeret-uretiliyor-haberi-208582/

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap