635) PADİŞAH’A İSYAN EDEN GAZETE!

Yayin Tarihi 18 Eylül, 2012 
Kategori KATEGORİLENMEMİŞ, SOSYAL

Padişah’a isyan eden gazete!

Kurtuluş Savaşı basınının en önemli yayın organlarından birisi de Kastamonu’da 15 Haziran 1919 günü yayımlanan Açıksöz gazetesidir. Açıksöz ilk sayısından itibaren halkı, işbirlikçi İstanbul yönetimine karşı isyana çağırdı:

“Zavallı İstanbul… Seni bu halde görecek mi idik? (…) Hayır! Artık hayır İstanlbul! Bugün, bütün Anadolu nazarında, İstanbul, vazifesini suistimal etmiş bir suçlu ve milyonlarca İslam ve Türk’ün hakkını çiğnemiş bir günahkârdır. Yazıklar olsun İstanbul’un bu haline! Şimdi size hitap ediyoruz: Ey Anadolu vilayetleri, şehirleri, köyleri! İstanbul’u doğru yola getirmeliyiz. İstanbul’daki bütün fırka gürültülerine nihayet verdirerek, onları milli ittihat ve seçime davet etmeliyiz. Türkleri kurtaracak, İstanbul’u irşad edecek bütün milleti birleşmeye davet edecek Anadolu’dur. Uyan ey Anadolu ahalisi! Uyan! Uyan! Uyku devresi çoktan geçmiştir!”

10 günde bin abone
Gazeteyi çıkaran kadro Kastamonu Lisesi son sınıf öğrencileri Hüsnü (Açıksöz), Ahmet Hamdi (Çelen) ve Mehmet Tahir (Karauğuz)’dur. Açıksöz’ün isim babası Hüsnü Bey’di. Vilayetten izni de Tahir Bey aldı. İlk günler haftada bir gün, tek yaprak olarak çıktı. 300 adet basıldı. 2 kuruştan satıldı. Çıkışı olay oldu. Milli birliği savundu. Padişahçıları rahatsız etti. Zafer gazetesi hemen onları hedef aldı. Ölümle tehdit etti. Gençlik ve halk ise gazeteye sahip çıktı. Aydınlar yazarı ve muhabiri oldu. Sansür uygulanınca da seferberlik başladı. On günde abone sayısı bini aştı. İlk sayısında Mustafa Kemal’in bildirisini yayımladı. Sivas’ta manda sesleri duyulanca “Manda değil, İstiklâl” başlığı altında “İstiklalimizden zerre kadar fedekârlığa razı değiliz” dedi. 16 Eylül 1919 tarihli sayısında da Kastamonu’nun “Kuvayı Milliye’ye katıldığı” müjdesini duyurdu. Kuruculardan Tahir Karauğuz’un bu yıl 30’ncu ölüm yılı. Karauğuz hem silahıyla hem de kalemiyle mücadele etti.

Akif’in konuşmasıyla ünlü oldu
Milli şair Mehmet Akif’in de şiirlerini yayımladığı Açıksöz, onun 5 Kasım 1920 günü Nasrullah Cami’nde yaptığı tarihi Sevr karşıtı konuşmasını yayımlayınca daha da ünlendi. Gazete binlerce nüsha basıldı ve yurdun dört bir yanına gönderildi. İsmini de böylece her yere duyurdu. Akif konuşmasında Avrupa’ya karşı Bolşeviklerle ittifak kurulmasını savunuyordu. Akif’in aynı gün Açıksöz’de ilk manzumesi “Kır Ağası’nın Rüyası” da yayımlandı. İstiklâl Marşı’nı da kendi eliyle yazıp gazeteye gönderdi. Böylece Hakimiyeti Milliye’den sonra 21 Şubat 1921 günü burada da yayımlanmış oldu. Açıksöz’ün Akif ve başka milli şahsiyetlerle dostluğu devam etti. (Z.Sarıhan, Mehmet Akif, Kaynak Yayınları, 1996)

Devrimci gazeteci
1898 yılında Safranbolu’da dünyaya gelen Tahir Bey, Tevfik Fikret, Ziya Gökalp ve Abdulhak Hamit’lerden etkilenir. Milli Mücadele sırasında istihbarat subayı olarak bölgede vazife yapar. Şiirler yazar. Fikrini yayar… 23 Mart 1923 günü Zonguldak gazetesini çıkarır. Sonraki yıllar Kömür, Safranbolu- Karabük ve Amasra, Günün Sesi, Işıkveren gazetelerini kurar. Türk devriminin sesi olması için de 1936-1973 yılları arasında Zonguldak, Türk Kanadı, Karaelmas ve Doğu dergilerini çıkarır. Kendi matbaa ve yayınevinde kitaplar yayımlar… Kömür’e ‘Karaelmas’ ismini de ilk o verir. Bölgenin ekonomisinin gelişmesi için çaba harcar. Çok şey başarır… Madenlerin devletleştirilmesinde emeği büyüktür… 4 Haziran 1982 günü İstanbul’da hayata veda eder.

1931’de kapandı
Açıksöz gazetesi 14 Aralık 1931 günü kapandı. 1937 yılında Doğrusöz ismiyle 1972 yılına kadar tekrar yayımlandı. Gazetenin isim babası Hüsnü Bey 1939 yılında milletvekilliği de yaptı. Aynı yıl içinde 44 yaşındayken İstanbul’da hayatını kaybetti. Oğlu Galatasaray’ın ünlü futbolcusu İsfendiyar’dı… Gazetede Behçet Kemal Çağlar, İsmail Hakkı Uzunçarşılı ve İsmail Habip Sevük gibi önemli isimler yazılar yazdı. (Doğu Karaoğuz, Kuvayı Milliye Ruhuyla bir Ömür, Truva Yayınları, İstanbul, 2011)

Ercan DOLAPÇI

http://www.aydinpost.com/padisaha-isyan-eden-gazete–29832yy.htm

image00121.jpg

image0025.jpg

 

Paylaş:

Yorumlar

“635) PADİŞAH’A İSYAN EDEN GAZETE!” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. zühal asma yorum tarihi 19 Eylül, 2012 00:41

    –MÜTHİS!**AHH!;;((–AMA O VAKİTLER İNSANLARIMIZ COGUNLUK OLARAK****VATANSEVER İMİS*SİMDİKİ GİBİ SADECE KENDİ CEBİNİ DÜSÜNENLERDEN MAMUL DEGİLMİSİZ;;((–SİMDİKİLER SADECE BU DÜNYA İCİN YASIYORLAR:(

Yorum yap