612) 3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜ
Yayin Tarihi 28 Nisan, 2012
Kategori KATEGORİLENMEMİŞ
3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜ
SUNUŞ
Gerek Türkçülük tarihinde ve gerekse Türk hukuk tarihinde 3 Mayıs, çok önemli bir gündür. Çünkü bu ülkede 1944-1945 yıllarında Türkçülük- aleyhinde büyük bir facia yaşandı. Zamanın yöneticileri tarafından “Irkçılık – Turancılık Davası” diye adlandırılan bu unutulması mümkün olmayacak olay, aslında Türk Milliyetçiliğini ve dolayısıyla da Türklüğü ortadan kaldırma hareketinden başka bir şey değildi. Türklük veya Türkçülük düşmanlarının saflarında yer alan; dalkavuklar, karaktersizler ve korkakların elbirliğiyle yürütülen bu kıyım hareketi ülkenin üzerinde tam iki yıl bir zulüm kasırgası gibi esti, tahrip etti.
Oynanan oyunlara, çevrilen dolaplara, atılan iftiralara ve yapılan baskılara rağmen, bir askerî mahkeme ile Askerî Yargıtay’ın vicdanlı, namuslu ve yürekli hâkimlerinin tarihî kararları sonucu Türkçüler ve dolayısı ile Türkçülük beraat etti. Bu suretle de kirli alınlar yerlere sürülürken Türk milliyetçiliği unutulmayacak bir zafer kazandı.
1944-1945 yıllarında yaşanan bu vahim olayların üzerinden 67 yıl gibi uzun bir zaman geçti. Bu- günkü genç nesiller, Türklüğe ve Türk milliyetçilerine yapılan bu ihanetleri, iftiraları, yaşanan zulümleri elbette ki bilemezler. Gerçi bu ülkünün yolcuları, çilekeşleri ve yılmayan savaşçıları, genç Bozkurtlar, her 3 Mayıs’ta bu günleri çeşitli vesilelerle anmışlar ve anmaktadırlar. Ancak, Türk Milliyetçiliğinin yeniden şahlanmasında bir meşale olan bu olayın ve günün daha iyi anlaşılması ve özünün unutulmaması için bu yazı serisi hazırlanmıştır.
Bu davanın ülkü devlerini bir kere daha saygıyla anıyorum. Ölenlerin ruhları şad olsun; halen yaşayan M. Zeki Sofuoğlu ve Fehiman Altan (Tokluoğlu)a sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum.
Tanrı Türk’ü korusun!
Fahrettin Savaş KONAR
O YILLARA NASIL GELİNDİ?
Büyük Türkçü ATATÜRK’ün ölümünden sonra devletin en yüksek noktasına gelen İsmet İNÖNÜ, karışık bir mizaca sahip olmasından dolayı önce Almanya’ya yeşil ışık yaktı; sonra tarafsız kalmayı yeğledi ve savaşın sonucu belli olduktan sonra da Almanya’ya harp ilân etti. Bu arada kuvvetli olarak gördüğü Rusya’nın yanına yaklaşacak adımlar atmaya başladı ve sonunda bir milletin beyni kabul edilen Millî Eğitim Bakanlığı’na Hasan Ali Yücel’i atadı. O da aldığı emirler doğrultusunda Bakanlığın en kritik noktalarına, okul yönetimlerine komünist sistemin destekleyicilerini ve uygulayıcılarını getirdi. Kısa bir zamanda Millî Eğitim sola kaydırılmıştı. Artık bu zihniyet, eğitimin her kademesinde kendisini gösteriyordu. Halbuki ATATÜRK ne demişti:
“Türk aleminin en büyük düşmanı komünistlik. Her göründüğü yerde ezilmeli!”
|
Yine o çileli, işkenceli yılları yaşayan Alparslan TÜRKEŞ de kitabında konuyu şöyle özetliyordu:
“Türklük ülküsüne dayanan ve Türk milliyetçiliğinden kuvvet alan fikirler ve hareketler; korkulu, zararlı ve belâlı işler olarak zihinlere yerleşmiş, buna karşılık solcu, komünist görüşler ve hareketler kârlı, tehlikesiz faaliyet olarak teşvik görmüştür.”
Okulların durumunu ve gidişatı gören, yıllarca Türkçülük fikrinin yayılmasına hizmet eden, karşı fikirlere gereken cevabı veren ve 3 Mayıs kahramanlarından olan Dr. Hasan Ferit CANSEVER de şöyle diyordu:
“Türk çocuğunun yetiştiği okul, ona Türk’ü sevmeyi, Türk için hayatını vermeyi öğretmeyecek ise, o okul Türk okulu değildir.”
|
İşte, her geçen gün biraz daha şımaran ve şımardıkça küstahlaşan bu güruhun karşısına nihayet yiğit bir önder çıktı: H. Nihâl ATSIZ… O, bir Kürşad gibi ileriye atılarak, halkının tepkisini kalemiyle ortaya koydu. Bu şuurlu harekete Türk halkının ve özellikle de gençlerin verdikleri desteğe karşı 3 Mayıs’ın çileli ve işkenceli yılları başlamış, ama sonuçta komünizme de set çekilmiş, Türkçülük kurtarılmıştır.
3 MAYIS NEDİR?
3 MAYIS Türkçülüğün yeniden doğuş günüdür. Çünkü Türk Ocakları’nın kuruluş felsefesi ile aydınlar arasında geniş bir taban bulan Türkçülük fikri, Türkiye Cumhuriyeti’nin de kuruluş felsefesi olmuştur. Büyük Bozkurt Mustafa Kemal bu felsefenin en büyük uygulayıcısıdır. Devletin her kademesinde olduğu gibi, halkın sosyal yaşayışına kadar bu fikrin benimsenmesine çalışmış, gelecek nesillerin de millî çizgide yetiştirilmesi için eğitim kurumlarımızın her kademesini yönlendirmiştir. Ancak O’nun ölümünden sonra bu görüşlerden ayrılan devlet yöneticileri Türkiye’yi büyük bâdirelere sürüklemiş ve devlet ile halkı karşı karşıya getirmiştir. İşte bu dönemde bardağı taşıran son damlalar halkın âdeta yönetime isyan bayrağı açarak Türkçülük ruhunun yeniden doğmasına, alevlenmesine sebep olmuştur. Bu konuda ATSIZ Hocamız, “3 Mayıs, Türkçülüğün tarihinde bir dönüm noktası oldu” diye başladığı “3 Mayıs 1944” başlıklı yazısında 3 Mayıs’ın ne olduğunu şöyle anlatır:
“Bundan sonra 3 Mayıs Türklerin günüdür. Ona bir bayram diyemeyeceğiz.. Çünkü, yıllarca süren büyük ızdırabımız o gün başlamıştır. Ona bir mâtem demek de kaabil değildir. Çünkü bunca sıkıntıların arasında büyük bir imtihan vermek, yürekliyle yüreksizi er meydanında denemek, yahşı ile yamanı ayırmak fırsatını vermiştir. O güne kadar tehlikelerden gafil bir çocuk topluluğu ile yürüyen Türkçülük, 3 Mayıs’ta gafletten ayılmış, maskelerin arkasındaki iğrenç yüzleri görmüş, can düşmanlarını tanımış, dost sandığı hainleri ayırt etmiş, hayâlin yumuşak bulutlarından gerçeğin sert topraklarına düşmüştür.
Böyle sağlam bir sonuca varmak için çekilen bunca sıkıntılar boşa gitmiş sayılamaz.. Bundan dolayı biz 3 Mayıs’a TÜRKÇÜLERİN GÜNÜ deyip çıkıyoruz.” (1)
Yine 3 Mayıs mağduru TÜRKEŞ de “3 MAYIS” başlıklı yazısında:
“3 Mayıs, milliyetçilerin komünizme karşı “Dur” diyen toplu bir hareketidir.” diye başladığı yazısında konuya şöyle bir vurgu yapıyor:
“3 Mayıs, Türk milliyetçilerinin bayraklaşan bir hareketidir.”
Her yıl yapılan anma günlerini bu yıl da büyük Türkçü ATSIZ Hocamızın Türkçülere bir vasiyeti gibi kabul ederek biz de analım.
O ne demişti:
“Türkçüler!
Toplu veya yalnız, her yerde 3 Mayıs’ı analım.
Analım ve Kür Şâd’ın hâtırasını yüceltelim. ”
————————————————————
(1) Yazının tamamını okumak için bk.: Fahrettin Savaş Konar (Haz.), 3 Mayıs Türkçüler Günü Antolojisi, C.1, S.4-5, Ankara-1967.
Yorumlar
“612) 3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜ” yazisina 1 Yorum yapilmis
Yorum yap
Tarihler 1944’ü gösterdi.Atsız’ım bozkurtlara buyruğu verdi.