61) YARGITAY : SORUMLULUK SİYASİ PARTİLERDE !

Yayin Tarihi 18 Ocak, 2008 
Kategori BASIN-YAYIN

Sorumluluk siyasi partilere ait olur

 

image001105.jpg

 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AKP ve MHP’nin türban yasağının kaldırılması girişimlerine karşılık çok sert bir açıklama daha yaptı. Siyasi partiler hakkında kapatma davası açma yetkisi olan Yalçınkaya, partileri şöyle uyardı:

Laiklik hatırlatması: Siyasi partiler, cumhuriyetin laiklik niteliğinin değiştirilmesi amacını güdemeyecekleri gibi bu amaca yönelik faaliyetlerde, beyanlarda bulunamayacakları, bu kuralı gözardı etmenin laiklik ilkesinin korunmasını imkansız kılacağını keyfiliğe yol açacağı, devletin sosyal veya ekonomik veya siyasi veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa dini esas ve inançlara uydurmak amacıyla veya siyasi amaçla veya siyasi menfaat temin ve tesis eylemek maksadıyla dini veya dini hissiyatı veya dince kutsal tanınan hususları alet ederek propaganda konusu yapamayacakları, yasalarda hüküm altına alınmış, yaptırımları gösterilmiştir.

Devlet politikası: Bağımsız ve egemen olan her devletin, partiler üstü olan bir devlet politikası vardır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin devlet politikası, işgal güçlerinin yurttan çıkarılıp, Lozan Anlaşması sonucu ülke sınırlarının yeniden belirlenmesi ve kurucu devlet ve kurucu meclis tarafından yapılan 1924 Anayasası ile belirlenmiştir. 1982 Anayasası ile de anılan devlet politikası değiştirilemez hükümleri de konulmak suretiyle koruma altına alınarak başlangıç hükümleri ve ilk dört madde açıklanmıştır. Cumhuriyet yönetiminin ilkesi olan halkın egemenliği kuralı gereği de halk oyuyla kabul edildi. Cumhuriyetin temel ilkelerini, 85 yıllık kazanımlarını yok saymak, özgürlüğü çağdaşlaşma yerine dini esaslar çerçevesinde ele alarak etnik gruplara, mezheplere, ırkçılara haklar vermek olarak görmenin ülkeye yarar getirmeyeceği halkı önce bilinçlendirmeye, ayrıştırmaya sonra da çatışmaya götüreceği açıktır.

Sorumluluk siyasi partilerin: Eğitim ve öğretim kurumlarında bazı  giysilerin kullanılmasının özgürlük sayılıp, özgürlükler içine alınmasının mezheplerin, cemaatlerin ırkçı örgütlerin ayrılıkçı güçlerin sembollerini rahatça kullanacakları, yayacakları, eğitim görenleri örgütleyerek huzursuzluğa, saflara ayıracağı, eğitim ve öğretim kurumlarının yukarıda sayılan etkin örgütlerin alanı haline getireceği, laik ve üniter yapıya aykırı bir faaliyet alanına dönüştüreceği yüce milletimiz ve ülke ile milletin koruyucusu olan yasalar önünde sorumluluğun anayasa ve yasalar gereği bu yönde beyan ve faaliyetlerde bulunan siyasi partilere ait olacağı gözden kaçırılmamalıdır.

Laikliğe uygun olmalı: Siyasi partiler; mevzuatın veya yasal ve anayasal yapının değiştirilmesi konusunda girişimde bulunurken önerilen kuralların ve faaliyetlerin her bakımdan yasal ve demokratik olmasına dikkat etmelidir. Önerilecek değişikliğin kendisi temel demokratik prensiplerle anayasada belirtilen insan hakları ile, Atatürk milliyetçiliği ile laik ve sosyal hukuk devleti ile bağdaşmalıdır.

Avrupa da koruyamaz: Demokrasinin bir veya birçok kuralına  uymayan veya cumhuriyetin temel ilkelerinden olan laik ve üniter yapıyı, demokrasiyi yok etmeyi amaçlayan ve de demokrasinin tanıdığı özgürlükleri yasa dışı yorumlarla tarif ederek oluşturulan siyasi projeleri öne süremeyecekleri, bu nitelikteki beyan ve eylemlerin gerek iç hukuk gerekse de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi korumasından yararlanamayacağı gözetilmelidir.

VATAN

 

“Madrid konuşması” AKP’nin sicil dosyasına giriyor 

Türbanın serbest bırakılmasına ilişkin girişimlere sert tepki gösteren Yargıtay Başsavcılığı’nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Madrid’de yaptığı konuşmayı sicil dosyasına koymaya hazırlandığı belirtildi.
Alınan bilgiye göre, siyasi partilerin her türlü faaliyetini takip ederek bunlara ilişkin gerekli gördüğü belgeleri sicil dosyalarına koyan Yargıtay Başsavcılığı, Başbakan Erdoğan’ın türbanın serbest bırakılmasına yönelik Madrid’deki konuşmasını, AKP’nin sicil dosyasına koymaya karar verdi. Başsavcılığın bu konuşmanın çözümünü RTÜK’ten isteyeceği belirtildi.
Siyasi partiler hakkında kapatma davası açma dahil önemli yetkileri elinde bulunduran Yargıtay Başsavcılığı’nın rutin olarak kritik konuşmaları partilerin sicil dosyasına koyduğu biliniyor. Bu arada Habertürk televizyonu, Başsavcılığın, Erdoğan’ın Madrid konuşmasını istediğini iddia etti. Ancak Başsavcılık kaynakları bu işlemin henüz yapılmadığını belirtti.

Madrid’de ne demişti?

Başbakan Erdoğan, Madrid’de düzenlediği basın toplantısında, yabancı gazetecilerin soruları üzerine,
“Siyasi simge olarak başörtüsü takmak suç mu?” diye sormuştu. Türbanın siyasi bir simge olarak takılabileceğini ilk kez dile getiren Erdoğan, “Simgelere, sembollere yasak getirebilir misiniz? Dünyanın neresinde böyle bir suç var? Biz sorumluluğumuzun farkındayız. Özgürlükler noktasından çözümüne inanıyorum. En yakında çözeceğiz” demişti. 

 

Paylaş:

Yorumlar

“61) YARGITAY : SORUMLULUK SİYASİ PARTİLERDE !” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. fatih limanoğlu yorum tarihi 19 Ocak, 2008 05:54

    üniversitelerde teröristler satanistler koministler vb kişiler okuyabiliyor ama basörtülü kardeşlerimiz okuyamıyor.bu nasıl iştir Allah aşkına!!!!!

Yorum yap