568) RUHBAN OKULU İÇİN, ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ…

Yayin Tarihi 8 Nisan, 2009 
Kategori BASIN-YAYIN

 

Ruhban okulu için

Anayasa değişikliği şart

image00118.jpg

Patrikhane’nin Obama’dan yardım istediği Ruhban okulunun açılması, anayasanın değiştirilmesiyle mümkün.

ABD Başkanı Obama’nın Türkiye ziyaretinde altını çizdiği konu Heybeliada Ruhban Okulu oldu. Bu okulun yeniden açılması için ricanın da ötesinde bir istekte bulundu. Patrik Bartholomeos ile özel görüşmesi de bu konuya yönelikti.

Heybeliada Ruhban Okulu, Fener Rum Patrikhanesi tarafından, Ortodokslar arasında ibadet konusunda birlik sağlanması için 1 Ekim 1844 tarihinde açıldı. 1971 yılına kadar da okulda üst düzey din adamı yetiştirildi. Bunların arasında patriklik makamına kadar yükselenler oldu.

38 YILDIR KAPALI

127 yıl din adamı yetiştiren okul, 12 Ocak 1971′de Anayasa Mahkemesi’nin ‘Özel Okulların Devletleştirilmesi’ konusundaki yasal düzenlemesi sonucu kapatıldı. Anayasa Mahkemesi, yükseköğretim kurumlarının sadece devlet tarafından açılıp işletilebileceğine karar verdi. Özel üniversiteler de kanunla ve devlet denetimi içinde kuruldu. 

Bu karardan sonra, Heybeliada Ruhban Okulu da ‘Özel yüksekokul’ statüsünde değerlendirildi. Okulun varlığını sürdürebilmesinin ancak Türk üniversitelerinden birisine bağlanarak mümkün olabilecekti. Ancak bunu kabul etmeyen Patrikhane, Heybeliada Ruhban Okulu’nu kapattı.  Patrikhane, 38 yıldır din adamı ihtiyacını Yunanistan’dan karşılıyor.

MAKARİOS’UN OKULU İDDİASI

Okul, 127 yıl içinde 930 mezun verdi ve bunlardan 343′ü Piskoposluğa, 12’si de Patriklik makamına yükseldi. 930 mezunun sadece 38′i Rum asıllı Türk vatandaşıydı. Bazı tarihçiler, asıl adı Mihail Hristodolu Muskos olan ve Kıbrıs adasını Yunanistan’a bağlamayı hedefleyen ünlü Rum Makarios’un da, bu okuldan mezun olduğunu öne sürüyor. Ama Makarios’un Heybeliada’ya ayak basmadığını savunanlar da var.

Anayasanın 130. maddesi, bilimsel özerkliğe sahip üniversitelerin devlet tarafından kanunla kurulmasını öngörüyor. Dinî özerkliğe sahip bir okulun açılması ise, ancak bu maddenin değiştirilmesiyle mümkün… Anayasa’nın 132. maddesi ise, “Sadece Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Teşkilatına bağlı özel yüksek öğretim kurumları açılabilir” hükmünü taşıyor.

ANAYASA DEĞİŞİRSE OLUR

Okulun Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlanması veya İlahiyat Fakülteleri gibi YÖK’e bağlanması yönündeki çözüm önerileri üretiliyor. Ama her iki formüle de sıcak bakmayan Patrik Bartholomeos, konuyu uluslararası arenanın gündeminde tutuyor. Patrik, Türkiye’deki Rum azınlığın çocuklarını Ruhban Okulu’na göndermedeki isteksizliğini de dikkate alarak, okula yabancı öğrenci ve öğretmen alımının mümkün kılınmasını istiyor.

Obama’dan sonra da bu formüller yine tartışılacak. Ancak Anayasa’nın bu iki maddesi değişmeden Ruhban Okulunun Bartholomeos’un istediği biçimde yeniden açılması mümkün görülmüyor….

RUHBAN OKULU İÇİN KİM NE DİYOR ?

Oktay VURAL(MHP Grup Başkanvekili): 

Türkiye’nin ve bizim vatandaşlarımızın böyle bir ihtiyacı yoktur. Türkiye’nin üniter ve milli bir devlettir. Türkiye’de Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasını bu kadar çok isteyenler, neden bir başka ülkede açmıyor? İhtiyacı olan yerde açsınlar. 

Onur ÖYMEN(CHP Genel Başkan Yardımcısı): 

Anayasamıza göre özel dini yüksek okul kurulamaz. Bizim İstanbul’daki Rumlara, başka dini kökenden gelen insanlara büyük saygımız var.  Lozan’da tanınmış bütün azınlık haklarını biz de aynen tanıyoruz. Ancak Heybeliada Ruhban okulu, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne bağlı bir dini yüksek okul olarak açılabilir. Patrik bunu istemiyorsa ne yapalım?  Ruhban Okulu Patrik’in istediği gibi açılırsa, kökten dinci gruplar da buna benzer bir okul açmak isterlerse ne olacak? “Hıristiyanların sahip olduğu bir hakka Müslümanlar sahip olamaz mı?” denildiğinde ne yapacaksınız? Anayasa herkes için geçerlidir.

Ufuk URAS (ÖDP Genel Başkanı) 

Herkes kendi kültürüyle özgürce yaşamalı. Biz nasıl ki Avrupa’daki yurttaşlarımızın kendi dili ve dinini özgürce yaşamasını savunuyorsak, bu Türkiye’deki azınlıklar için de geçerli olmalı.

Kaynak: Gazeteport

 

Paylaş:

Yorumlar

“568) RUHBAN OKULU İÇİN, ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ…” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. Arkun yorum tarihi 8 Nisan, 2009 15:50

    sadece avrupada değil,dünyanın bir çok yerinde Türk ve müslüman kardeşlerimiz var.onların sadece Türk ve müslüman oldukları için neler çektiklerinden haberiniz varmı?oturduğunuz yerden,biz bunu savunuyoruz demeniz hiçbirşey ifade etmiyor.ben şahsım adına kesinlikle tasvip etmiyorum.ben sayın Onur Öymen’e katılıyorum.istekler bitmeyecek.emsal teşkil edecek durumlar ortaya çıkacak.hepimizinde bildiği gibi zaten birtakım etnik gruplar, kafaları karıştırmaya çabalamaktadırlar.bu sadece yasallaşmış olacak.birkere kafama takılan,yıllardır neden bu kadar bu konunun üzerinde durulduğudur.neden illaki bir ruhban okulu bir nedeni olmalı.bu şeklde düşündüğüm zamanda hiç iyi şeyler aklıma gelmiyor.Okulun Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlanması veya İlahiyat Fakülteleri gibi YÖK’e bağlanması yönündeki çözüm önerileri üretiliyor. Ama her iki formüle de patrik niçin sıcak bakmıyor?acaba diyorum;ruhban okulu olmadığı için,müslüman olmayamı başladı rum gençler.))demekki altında yatan başka nedenler var.bu nedenleri anlamakda hiç zor olmasa gerek.)).

Yorum yap