564) TÜRKİYE’NİN İLK KADIN PİLOTU: BEDRİYE TAHİR GÖKMEN

Yayin Tarihi 11 Mayıs, 2011 
Kategori TÜRK DÜNYASI

TÜRKİYE’NİN İLK KADIN PİLOTU:

BEDRİYE TAHİR GÖKMEN

image00122.jpg

Bedriye Tahir Gökmen, ilk Türk kadın pilottur. Gökmen Bacı adıyla tanınır.

1932 yılında Vecihi Uçuş Okulu’nda havacılık eğitimine başladı. Bir yandan memurluk yaparken bir yandan uçuş eğitimlerini sürdürdü. 1933’te bröve aldı. Abdurrahman Türkkuşu ona Gökmen lakabını takmıştı. Gökmen Bacı olarak tanınan Bedriye Tahir, 1934’te Soyadı Kanunu çıkınca Gökmen soyadını aldı.

Bedriye Tahir, havacılık uğraşısı yüzünden çok tepki aldı, engellemelerle karşılaştı. Havacılık ile uğraştığı için aylığından ceza kesildi, sonunda işinden kovuldu.

1934 yılında Vecihi Okulu, brövelerin onaylanması için öğrencilerin Hava Kuvvetleri Müsteşarlığı tarafından sınavdan geçirilmesini istemişti. Ancak sınav heyeti geldiğinde okulun tek faal uçağı kırım geçirmiş olduğundan sınav yapılamadı, heyet yeniden gelmeyi kabul etmeyince okul kapandı ve Gökmen Bacı’nın pilotluğu onaylanmadı. O sırada işinden çıkarılan Bedriye Tahir Gökmen’in daha sonraki hayatı bilinmemektedir. Ancak ilk Türk kadın pilot olarak havacılık tarihinde yerini almıştır. (VİKİPEDİ)

ÖYKÜSÜ:

Sabiha Gökçen mi dediniz… Hayır. Gökçen, dünyanın ilk kadın savaş pilotudur ama Türkiye’nin ilk kadın pilotu değil.Geçen hafta ajanstan gelen bir haberdeki “Türkiye’nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen” ifadesini görünce yazmak şart oldu. İlk kadın pilotumuz Bedriye Tahir Gökmen’dir. Çok az kişi bilir. Sabiha Gökçen’in şöhretinin yanında, hiç adı anılmayan Bedriye Tahir’in buruk bir hikayesi var. 1932 yılıydı, o dönemde Türkiye’de hiçbir kadının cesaret edemediği bir işe heves etti Bedriye Tahir. Uçmak istiyordu. Vecihi Sivil Uçuş Okulu’nun kapısından girdiğinde herkes çok şaşırdı. 12 erkek öğrenci vardı. Ancak Vecihi Hürkuş onu görünce çok sevindi, hemen kaydını yaptı. 

Bedriye memurdu, annesiyle yaşıyordu. Zor da olsa okulun aylık 1000 liralık taksidini ödeyecekti. Derslere başladı. Sabahları 05.30’da okula geliyor, sonra koşarak 8.30’da işe yetişiyordu. Hafta sonları tüm zamanını okulda geçirdi. İlk kadın pilot adayı Bedriye Tahir doğal olarak gazetecilerin de ilgisini çekti. 1933’te verdiği röportajında heyecanını şöyle anlatıyordu: “Çocukluğumdan beri kuşların uçuşlarını, kanat çırpıntılarını, dönüşlerini dikkatle seyrederdim. Tayyareleri seyrederken tatlı bir heyecan duyar ve bu insanlar ne mesut, ben de böyle uçsam, diye düşünürdüm. Benim nazarımda tayyareciler insanlığın fevkinde büyük kudret sahibi, bambaşka birer varlıktı. Gazetelerde tayyareciliğe ait en küçük bir yazıyı bile kaçırmazdım. Bütün emelim bir kerecik olsun tayyareye binmekti. Tayyareci her zaman havada uçmaz. Benim rüyamda uçmadığım gece hemen hemen yok gibidir. Tayyarecilik öyle tatlıdır ki, bu mesleğe intisab eden bir daha ayrılamaz.” 

Başarı cezasız kalmadı

Çalıştığı şirkettekiler Bedriye’yi çekemediler, etmedikleri kalmadı. “Katiplik edeceksen et, havacı olacaksan çık git” dediler. İşini bırakmayı göze alamazdı. Söylenenlere kulağını tıkadı. Ama şirkettekiler işi daha ileri götürdü, ceza kesmeye kalktı. Hava Kurumu devreye girdi, elçiler gönderildi. Ceza silindi. 

Bedriye Tahir, 1933’te yalnız uçuşlara başladı. Saatlerce uçtu. Ağustos ayında bröve almaya hak kazandı. Vecihi Hürkuş’un başvurusu üzerine 1934’te Hava Kuvvetleri Müsteşarlığı’ndan bir heyet brövelerin onaylanması için okula geldi. Ancak aynı günlerde okulun tek faal uçağı Kalamış Koyu’nda kırıma uğradı. Sınav yapılamadı. Vecihi Hürkuş çok ısrar etti ama heyet bir daha gelmedi. Rüzgar dönmüştü bir kere, çok geçmeden okul kapandı. Gökmen işinden de çıkarıldı. Bedriye O günden sonra kaybolup gitti. Ne yaptı, nereye savruldu hâlâ bilen yok. Her şeye rağmen Bedriye Tahir Gökmen’in adı, Türk havacılık tarihine ilk kadın pilot olarak yazıldı.

YUSUF DEMİR

http://pazarvatan.gazetevatan.com/haberdetay.asp?hid=16796&hkat=1&yaz=Yusuf%20Demir

image0025.jpg

image0032.jpg

HAZIRLAYAN: YILMAZ KARAHAN

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap