548) ÇİFTÇİ YABANCI BANKA KISKACINDA

Yayin Tarihi 16 Mart, 2009 
Kategori BASIN-YAYIN

Çiftçiye yabancı banka kıskacı

image00122.jpg

13.5 milyar liralık borç batağına saplandı!
PERİŞAN durumdaki Türk üreticisi şimdi de topraklarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya! Girdi maliyetlerindeki artışa rağmen IMF dayatması sonucu devlet desteği alamayan, ürünü de para etmeyen çiftçi, bazı yabancı bankaların cazip imkanla sunduğu kredi karşılığında ipotek altına aldırdığı tarlasını da kaybetme noktasına geldi.

Tarım arazilerine el koyan özel yabancı bankaların neredeyse tamamı, Yahudi Rotschild ailesine ait. Türkiye’nin toplam tarım bütçesi 4 milyar 950 milyon lira. Oysa çiftçinin kullandığı kredi 13.5 milyar liraya ulaştı. Borç yüzünden tarlaya el konulamayacağını hükme bağlayan yasa 9 ay sonra yürürlüğe gireceği için yabancılar haczi hızlandırdı.  

Yahudilerin gözü Türk çiftçisinin tarlasında!
Haciz tehdidiyle karşı karşıya kalan çiftçinin yabancı bankalara olan borcu 7 milyar liraya ulaştı. Borcunu ödeyemeyen üreticinin toprağı elinden çıkıyor

Ekonomik krizin vurduğu çiftçi ve köylüler, AKP iktidarının yanlış politikaları yüzünden borç batağına düşünce, arazilerini ipotek altına aldırmaya başladı. Son yıllarda ürün fiyatlarında yaşanan gerileme ve IMF dayatmalarıyla tarımsal kesime sağlanan devlet desteğinin azaltılması, çiftçileri haciz kıskacına soktu. Üretim yapamaz hale gelen çiftçiler, kredi karşılığında ipotek altına aldırdığı arazilerini yabancı bankalara teslim eder duruma geldi.

Çareyi kredide buluyor
Tarım Kredi kooperatifleri ile bankalara borçlu olan çiftçiler, çareyi tamamı Yahudilerin elindeki özel bankalardan kredi almakta buluyor. Hükümetin mazot ve gübre fiyatlarında yaptığı zamların altında ezilen çiftçiler, özel bankalardan kredi çekebilmek için tarlasını ve diğer gayrimenkullerini teminat olarak gösteriyor. Cazip ödeme kolaylığı sağlayarak kredi veren bu bankalar, çiftçilerin borçlarını ödeyememesi durumunda teminat gösterilen arazilere el koyuyor. Ve, Türk çiftçisinin borç yüzünden kaptırdığı verimli tarla ve araziler, özelleştirme uygulamaları nedeniyle yabancılara peşkeş çekilen bankaların eline geçiyor.

Düzenleme işe yaramadı
Özel bankaların neredeyse tamamı, Yahudi Rotschild Ailesi’nin elinde bulunuyor. Çiftçilerin kullandığı kredi miktarı 13.5 milyar liraya ulaştı. Bunun sadece 6.5 milyar lirası Ziraat Bankası’na ait, geri kalanı ise yabancıların elindeki özel bankalara olan çiftçi borçlarından oluşuyor. Öte yandan AKP hükümeti, bir süre önce  yabancı bankaların, borcu yüzünden çiftçinin arazisine haciz koyamayacağına ilişkin düzenleme getirmişti. Ancak bu düzenleme Aralık 2009’dan itibaren geçerli olacağı için, yabancı bankalar, bu tarihe kadar kredi borcunu ödeyemeyen çiftçinin arazisine el koyabilecek.

Borç defteri iyice kabardı
Özellikle Konya Ovası’nda son dönemde yaşanan kuraklık ve girdi maliyetlerinin artması nedeniyle, bu bölgede tarımla uğraşan vatandaşlar, banka borçlarını ödeyememe tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Konya Ovası’ndaki arazilerin bir bölümünün yabancı bankaların ipoteği altına girdiği, Doğu Anadolu’daki çiftçilerin de aynı tehlikeyle karşı karşıya olduğu öğrenildi. AKP iktidarının 2007-2008 yıllarında çiftçinin kredi borcunu faizli olarak ertelediğini, çiftçinin faizlerle borç defterinin daha da kabardığını belirten Konya Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, “Hükümet, çiftçinin borçlarını erteledi ama faizli olarak erteledi. Çiftçimiz faizleri ödeyemedi. Borçları daha da arttı. 2009 yılında çiftçimizin hasadı ne kadar iyi olursa olsun faiz işlediği için borç batağının içinden çıkması çok zor” dedi.

Üretici, tefecilere bile borçlu
Ziraat Odaları Başkanı Bayraktar, çiftçinin borçlanmadığı özel banka kalmadığını söyleyerek, buna bir an önce çare bulunmasını istedi

Ziraat Odaları Başkanı Şemsi Bayraktar son 2 yılda hızla borçlanmaya devam eden çiftçilerin özel bankalara 7 milyar lira civarında borcu olduğunu söyledi. Üreticilerin gübre ve tohum bayilerine, tefecilere bile borçlandığını belirten Bayraktar, “Bu şunu gösteriyor, üreticilerimiz para kazanarak değil borçlanarak üretim yapmaya devam ediyor. Şimdi bu borçlar nasıl ödenecek? Borçlardan dolayı üretici bir çıkmaz içine girdi. Açık söylüyorum, bu çıkmazdan da bir çıkış yolu gözükmüyor” dedi. Bayraktar, çiftçinin borçlanmadığı özel banka kalmadığını söyledi.

Zor günler geçiriyoruz
Tarım başkentlerinden Denizli’de de çiftçiler haciz tehdidi ile karşı karşıya geldi. Çal Ziraat Odası Başkanı İsmail Koçal, gelişen teknoloji, tarım ekipmanı zenginliğine rağmen Türk çiftçisinin Cumhuriyet tarihinin en zorlu günlerini yaşadığını söyledi. Koçal, yerel seçimden sonra tarım kredi kooperatifleri ile Ziraat Bankası’nın düğmeye bastığında binlerce çiftçinin haciz pençesine takılacağını savundu.

Haber: Selda Öztürk KAY
YENİÇAĞ

Paylaş:

Yorumlar

“548) ÇİFTÇİ YABANCI BANKA KISKACINDA” yazisina 3 Yorum yapilmis

  1. Ertuğrul Kapusuzoğlu yorum tarihi 16 Mart, 2009 09:09

    Çifçiyi borçlandırmanın, bir plan dahilinde olduğunu görmemek için kör, üstelik da ahmak olmak lazım.
    Her şey kasıtlı.
    Damat Ferit hükümeti, bu tür çiftçi ve gayrimenkulünün yabancılara satmak zorunda olanlara faizsiz kredi vermişti.
    Ben duyurayım da, belki Allah korsusu galip gelir.

  2. ömer solak yorum tarihi 9 Şubat, 2010 23:39

    atatürk halimizi görmedi kemikleri sızlardı baş komutanın bu gün çiftçimizin içinde olduğu borç batağı aldığı ile sattığı arasındaki uçurum gözler önünde mazot tohum ilaç gübreden alınan ötv kdv indirilmeli bunu ankaraya taşıyacak başımızda büyük yok sadece seçimde görüyoruz o büyükleri evet

  3. ahmet uçan yorum tarihi 21 Haziran, 2012 21:16

    s.a. ey müslümanlar bütün bu çiftçi borçları esnaf borçları tüketici borçları ve fakirin dahada fakirleşmesi içinde yaşadığımız bize uygulanan kapitalist nizamdan kaynaklanıyor zaman zaman toplumun refah durumu düzelsede hep geçici oluyor olmayada mahkum hem bu sorunların hemde toplumun bütün sorunlarının yegane çözüm yolu islamdadır eğer bizler tekrar islama dönersek yani islam hilafet devleti kurulursa ancak o zaman bütün sorunlar son bulur

Yorum yap