524) MİSKİNLER TEKKESİ

Yayin Tarihi 11 Şubat, 2011 
Kategori TÜRK DÜNYASI

MİSKİNLER TEKKESİ

image001.gif

Miskinin sözlük anlamı; aciz, zavallı, çok uyuşuk, tepki gösteremeyen ve hastalıklı v.b.

Cüzzam hastalarının çok ağır hareket etmeleri, bitkin olmaları, vücutlarındaki yaraların görülmesi, parmaklarının düşmesi ile korkutucu bir görüntü içine girmeleri toplum içinde yaşamalarını zorlaştırmıştır. Selçuklular gibi Osmanlılar da, cüzzam hastalığının bulaşıcı olduğuna inanmış ve hastaları yerleşim merkezlerinden uzak yerlerde yaptırdığı hastanelerde tedavileri yapılması için toplamıştır.

Avrupa’da, son zamanlara kadar cüzam hastaları lanetli ve cadı olarak görülmüş diri diri yakılmıştır…

Atalarımız bu hastaların gururunun rencide edilmemesi için tedavilerinin yapıldığı yerlere “Cüzzamhane” yerine “Miskinler Tekkesi” demiştir.

Miskinler tekkesinde tabip, imam ve diğer görevliler devamlı olarak hizmet ederlerdi.

Devlet kurduğu vakıflarla, Tekke’nin ihtiyaçlarını karşılatırdı. Ayrıca tekkenin önlerinde “sadaka taşları” bulunurdu. Hayırseverler; bu taşların oyuklarına para, tekkenin kapısına giysi bırakırlardı. Bu hayırları yapanlara, hastalar hep birlikte dua ederlerdi…

Tekkelere hasta kabulü mutlaka muayene sonucu olurdu. Halktan gelen herhangi bir şikayet veya ihbar tabiplerce değerlendirilirdi. Tekkeler, genellikle bir dergahın yanında inşa edilirdi…

Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen IV. Üsküdar Sempozyumunda (3-5 Kasım 2006) sayın Prof. Dr. Nil Sarı’nın, “Üsküdar Miskinler Tekkesi” sunumu tarihteki sosyal kurumlarımız hakkında çok önemli bilgiler vermektedir. Teşekkür ederiz. Bu sunum (pdf) olarak aşağıda verilmiştir. Miskinler Tekkesi hakkında geniş ve doğru bilgi için lütfen bu sunum esas alınsın!

Cüzam hastalığının tedavisi için hizmet veren tüm bilim adamlarına şükranlarımızı sunarız…

YILMAZ KARAHAN

Üsküdar Miskinler Tekkesi sunumu:

 http://www.uskudar-bld.gov.tr/portal/doc/sempozyum/sempozyum4/T51.pdf

image0025.jpg


Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap