497) ERTUĞRUL FIRKATEYNİ KALINTILARI
Yayin Tarihi 13 Ocak, 2009
Kategori BASIN-YAYIN
Ertuğrul Fırkateyni 2009 Dalışları Başladı:
2 Bin Kalıntı Çıkarılacak
‘Ertuğrul Fırkateyni: Japonya’da Bir Türk Gemisi Projesi’ kapsamında 2009 yılının ilk dalışlarını gerçekleştirmek üzere bu ülkeye gelen Ertuğrul Araştırma Ekibi, Kushimoto’daki Wakayama yerleşim birimi açıklarında çalışmalarına bugün başladı.
Padişah İkinci Abdülhamid tarafından 1890 yılında Japon imparatoru Meiji’ye iyi niyet elçisi olarak gönderilen ve dönüş yolunda Japonya’da batan Ertuğrul Fırkateyni’nin su yüzüne çıkarılması amaçlanıyor. Oşima adası açıklarındaki kazada, Amiral Osman Paşa da dahil 550 denizci şehit olmuştu.
Geçtiğimiz yıl Ocak ve Şubat aylarında geminin enkazına ilk kez dalış yapan ekip, 1171 parça kalıntı çıkarmıştı. 3 Şubat’a kadar dalışlarını sürdüecek olan Ertuğrul Araştırma Ekibi, bu yıl çıkarılacak kalıntı sayısını 2 binin üzerinde tutmayı amaçlıyor.
Ekibin ilk grubu 2 Ocak’ta Bodrum’dan yola çıkarak 3 Ocak’ta Japonya’ya ulaştı. Tufan Turanlı başkanlığındaki ilk grup Kyoto ve Nara’da Japon sualtı araştırma kuruluşlarıyla görüşmelerde bulunup 6 Ocak’ta Ertuğrul Firkateyni’nin kalıntılarının bulunduğu Kushimoto kentine geldi.
12 kişiden oluşan ekibin çalışmalarına yerli ve yabancı basın oldukça ilgi gösteriyor. 17 basın ve televizyon üyesi dalışlara katılmak için müracaat etti. 15.5 milyon ve 12 milyon tirajlarıyla Japonya’nın ve aynı zamanda dünyanın en büyük gazeteleri olan Yoimpuri ve Asahi gazeteleri de sualtı çalışmalarını bizzat izliyor.
Fizibilite çalışmaları 2007’de başlanan projenin, 2010’daki 120. yıl anma törenlerine yetiştirilmesi amaçlanıyor. 76 metre uzunluğundaki gemiden 69 denizci Oşima adası balıkçılarının olağanüstü çabaları ile kurtarılmıştı. Oşima köylüleri kazazedelere sahip çıktı, hastaları tedavi etti, onlara giyecek ve yiyecek sağladı. Şehitlerin cesetlerine gereken saygıyı göstererek gömdü.
Oşima’daki ilk anıt bu mezarların içinde bulunuyor.
EFRASYAP
Yorumlar
“497) ERTUĞRUL FIRKATEYNİ KALINTILARI” yazisina 2 Yorum yapilmis
Yorum yap
Ertuğrul Gemisi…
Muaveneti Milliye gemisi…
Nusret Mayın Gemisi…
Savarona…
Yavuz ve Midilli…
Sahi, maketi Samsun sahilinde demirli olan Bandırmanın aslı, acaba cilet olmaktan kurtulabildi mi?
Diğer gemi isimleri belki kulağa yakındır; fakat Muavenet’i Milliye gibi küçük bir gemimizin, Emperyalist İngiliz ve Faransızların, Morto -(Ölüm) koyu dedikleri limanda, gecenin karanlığında bir kara kuğu gibi süzülerek, 1915 Çanakkale savaşında, ertesi gün Mehmetçik üzerine bomba yağdırmak üzere bekleyen; “Golyat” (Hz. Davut’un sapanla öldürdüğü dev) savaş gemisini, böğründen torpilleyen küçük kruvazör olduğunu kimler biliyor.
Bütün bu gemilerimiz, şan ve şerefli görevleriniyerine getirdikten sona, bir limanda ziyaretçilere açık olmaları gerekmez miydi.
…
Bu gemilerimizi cilet fabrikasına vermek, ayıptır, günahtır…
Japonların yaptığı jest, bize utancımızı hatırlattığı, ayıbımızı yüzümüze vurduğu için de ayrıca önemlidir.
…
Biz daha ermeniler tarafından katledilenve soykırıma uğrayan 1 milyona yakın Türk için avrupaya ayıp olmasın diye anıt dikemezken, elin japonları bizim atalarımızı hem bağırlarına basıyorlar hemde anıtla onları ölümsezleştiriyorlar. Ders almak gerekir diyeceğim ama dersten daha fazalsını almak gerekiyor.