44) HALK EKONOMİSİ

Yayin Tarihi 26 Mayıs, 2008 
Kategori KÜLTÜREL

Halk Ekonomisi

tohum.jpg

Halk kültürünün en temel öğelerinden olan halk ekonomisi; kültürel yapının birincil belirleyicisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Anadolu’nun kırsal kesimlerinde ekonomik yaşam büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa bağlıdır.

Halkın geçimini sağlamak için giriştiği çabaların tümüne halk ekonomisi denir. Tek başına gibi görünen halk ekonomisi halk mimarisinden, inançlara kadar tüm yaşamı etkisi altına alır, kültürel yapının doğrudan belirleyicisi olur. Çobanlık, arıcılık, yaylacılık, gurbetçilik, avcılık, el sanatları ve zanaatları v.b. halk ekonomisinin uzantısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Halk ekonomisinin inanışlara yansımasına aşağıdaki şu örnekleri verebiliriz.

1)Bahçeye tohum Nisan ayında atılır. Bahçeye tohum atmadan yaklaşık bir ay önce evdeki tohumlardan birer tane konur (O sene ürün bol olsun diye)

2)Bahçeye tohum atmadan komşuya tohum verilmez (evin bereketi kaçmasın diye)

3)Bahçeye ilk olarak tatlı bir yiyeceğin tohumu atılır, biber gibi acı şeylerin tohumu atılmaz (ağzımızın tadı kaçmasın diye).

4)Aybaşılı kadın tohum atmaz, fidan dikmez (ürünün bereketi kaçmasın diye)

5)Mayıs ayı içerisinde ineklerin kuyruklarına renkli ip bağlanır (ineklerin sütü kaçmasın diye)

6)Dolu yağarken yaşlılar dışarı çıkar, gök gürültüsüyle beraber sallanarak  yayığım tez olsun diye bağırırlar.

7)Dallar namaz kılıyor diye, bayramdan önce üç gün ve bayram boyunca yaş dal kesilmez.

8-Yılbaşı gecesi eve öküz çıkartılır, öküz eve girerken sağ ayağını atarsa o yıl bereketli geçer.

9)Yılbaşı gecesi evin kadını fasulye tanelerini, evin duvarlarına fırlatır (evde bolluk bereket olsun diye)

10)Yağmur yağsın ürün bol olsun diye yağmur duasına çıkılır. Yağmurun çok yağdığı yerler de yağmuru durdurmak için duaya çıkılır.

11)Yılbaşı sabahı oluktan en erken kim su getirirse o zengin olur

12)Yılbaşına dört beş gün kala değirmen kurulur, un kapları doldurulur, yeni yıla dolu kaplarla girilir ki o yıl un kapları hep dolu olsun.

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

Paylaş:

Yorumlar

“44) HALK EKONOMİSİ” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. Samet Acar yorum tarihi 15 Haziran, 2008 19:44

    HALK EKONOMİSİ HALEN DEVAM ETMEKTEDİR.DEVLET,1980LARE DEK KÖYLÜNÜN ELİNDEN TUTMAMIŞTIR.KÖYLÜ KENDİ KENDİNE YAŞAMAYA DEVAM ETMİŞ,ÜSTELİK VERGİSİNİ DE VERMİŞTİR.ESAS OLAR 1980 LERDEN GÜNÜMÜZE ,KÖYE ELEKTRİK,SU ,YOL GİBİ YATRIMLARI BAŞLATMIŞTIR.BENİM KÖYÜME 1957 YILINDA KÖYLÜ İMECE USULU BEŞ KM YOLUNU KAZMA KÜREKLE YAPMIŞ,MOTORLU ARABASINI KÖYÜNE ÇIKARMIŞTIR.DEVLETİN EMEĞİ YOTUR.O YILLARDA KÖYLÜ KENDİ SORUNLARINI ÇÖZÜYORDU.DEVLET BELEDİYELERE PARA AKTARIYORDU.KÖYLÜNÜN BU DEVLETDEN ÇOK ALACAĞI VARDIR.HALK KENDİ SORUNLARINI ÇÖÜYOR,PEKİ DEVLETİN İKTİDARI NERELERDEYDİ?MARŞAL YARDIMLARINI ALMA PEŞİNDE.EMEK SARF ETMEDEN,HAZIR TÜKETİMİN PEŞİNDE İDİ.BİLGİ BECERİ YOKTU.ÜTÜLÜ PANTOLON KIRAVATSIZ GEZİLMEZ,ÜRETİM YOK,AYRANBULAMIYOR İÇMEYE MİSALI BİR İKTİDAR ANLAYIŞIYLA ÜLKE DEVAM EDİYORDU.ATATÜRK’TEN SONRA KÖYLÜNÜN YÜZÜNE SEÇİMDEN SEÇİME GİDEREK YALANLARLA OYUNU ALIP ANKARA’DA KEYF ÇATMAKTI.ELBETTEKİ KÖYLÜ KENDİ EKONOMİSİNİ YARATMIŞTI.BUNLAR NEYDİKÖYLÜ ARAZİSİNİ KENDİ ATALARININ TECRÜBELERİYLE EKİP BİÇMEK,TEKNİK TARI YOK,HAYVAN BESLEYİP,HAYVAN PAZARLARINDA SATARAK GEÇİMİNİ SAĞLAMAKTI.ÇOK ÇALIŞMAK MECBURİYETİNDE İDİ.DEVLETÇİLİĞİN İLKESİ OLAN SÜMERBANK,GİBİ KÖYLÜYE DÖNÜK UCUZ BEZ MANİFATURA GİBİİHTİYAÇLAR HER İLDE KURULMUŞ BULUNAN SÜMERDİ,BEKOZAYAKKABISI GİBİ İHTİYAÇLAR,GENELDE EKİM AYLARINDA KÖYLÜ İHTİYACINI GİDERİRDİ.ATATÜRK’ÜN KURDURMUŞ OLDUĞU KÖYLÜYE,HALKA HİZMET SATIŞ MÜESSELERİ.BU İLKELER PARÇALANARAK ÖZEL SEKTÖRE HİBA EDİLDİ.ETİBANK DA AYNI ŞEKİLDE İŞÇİNİN ÇALIŞIP,EKMEK KAZANABİLECEĞİ BİR YERDİ.ŞİMDİ ATATÜRK’ÜN BU İLKE ESERLERİNDEN HİÇBİRŞEY KALMADI.KIRKBEŞBİN KÖY,SAM AMCALARININ AVUCUNA DÜŞÜRÜLDÜ.DEVAM ETMEKTEDİR.ÜLKE BASİRETSİZLERİN İDARESİYLE KÖYLÜYÜ GERİDE BIRAKTI.ATATÜRK’ÜN DEDİĞİ,”KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR.”ÖZDEYİŞİ ,ATATÜRK DÖNEMİNDE KALDI.EĞİTİM ONUN DÖNEMİNDE KALDI.ÜLKEDE BASİRETSİZLER HER DÖNEM GİBİ DEVAM ETMEKTEDİRLER.ACAROĞLU

Yorum yap