42) UNAKITAN’IN YENİ MARİFETİ

Yayin Tarihi 10 Ocak, 2008 
Kategori BASIN-YAYIN

Oğul Unakıtan’a yeni suçlama

 

image00170.jpg

 

Önce mısır ithalatı, sonra tavuk ve likit yumurta ile ortaya çıkan, babası hakkında TBMM’de üç kez gensoru önergesi verilmesine neden olan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlunun adı yeni bir olaya daha karıştı.

Türkiye’de sadece Abdullah Unakıtan’ın şirketine gübre hammaddesi fosforik asit için ithalatçı belgesi verildiği ve bu sayede tekel oluşturularak, gübre fiyatlarının yüzde 300 artmasına neden olduğu öne sürüldü.
Ankara’da toplanan ve TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın da katıldığı   7. Ulusal Tarım kongresinde konuşan Pankobirlik Genel Müdürü  Mikdat Çakır, son bir yılda gübre fiyatlarında yüzde 300’e varan artışlar olduğuna dikkat çekti ve ‘’Nedeni nedir diye sorarsanız, Türkiye’de gübrenin hammaddesi olan fosforik asidi sadece bir kişi ithal edebiliyor da ondan’’ dedi. Çakır dinleyiciler arasından ‘’Kim o’’ biçiminde laf atılması üzerine isim vermedi ve sözlerine “Gübrede KDV yüzde 18. Barda, pavyonda ise yüzde 8, Makyaj malzemesinde de yüzde 18. Gübre ile makyaj malzemesi aynı” diye devam etti.

BAKANIN OĞLU

Çakır’ın ardından kürsüye gelen Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan da, gübre ve mazot fiyatlarındaki artıştan şikayet etti ve “Gübrenin ham maddesi olan fosforik asit ithalatını, bir bakanın oğlu yönlendiriyor” dedi. Tezcan, sorular üzerine bu kişinin daha önce de mısır ithal ettiğini belirterek Abdullah Unakıtan’ı işaret etti. Oğul Unakıtan’ın fosforik asit işine gireceğini ve bu konuda girişimlerde bulunduğunu ilk kez AKP Balıkesir eski milletvekili Turhan Çömez gündeme getirmişti. Çömez “Balıkesir’de oğul Unakıtan, üç fabrika kurdu. Hem de bu iktidara muhalif bir Belediye Başkanının bölgesinde. Bu nedenle o belediyeye, Maliye Bakanınca 50 milyar yardım yapıldı. Ben o zamanlar mahrumiyet bölgesi Sındırgı Belediyesine Maliye’den para yardımı istedim. Beş kuruş göndermediler” dedi

FABRİKA BANDIRMA’DA

Edinilen bilgiye göre Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’a ait olan AB Gıda, 2005 yılında, Bandırma’da 2 milyon 544 bin YTL’lik yatırım için Hazine’den teşvik belgesi aldı. Bu belge ile Abdullah Unakıtan KDV istisnası ve gelir vergisinden muafiyet sağladı. Tesis yılda 60 bin ton fosforik asit işlemeye başladı. Böylelikle gübre piyasasında tekel oldu. Food Grade Fosforik Asit Tesisi Türkiye’de bir ilk oldu. Fosforik asit rafinasyonu ile gıdada kullanılabilir fosforik asit üretimine de geçti. Bu fabrikanın deterjan sanayinde kullanılan Sodyum tripolifosfat da üreteceği bildirildi. Fabrikaya karşı çıkan köylüler bölgede sık sık eylemler de yapıyor.
ÖNCE MISIR

AB Gıda ve Abdullah Unakıtan’ın adı babasının Maliye Bakanı olduğu dönemde, yüzde 20 gümrük vergisiyle 4 bin ton mısır ithal ettiği ve bu ithalatın ardından vergi oranın yüzde 45’e yükseltilmesi ile gündeme gelmişti. Kemal Unakıtan bu mısırların oğlunun tavuk çiftliğindeki tavuklar için ithal ettiğini söylemişti. Daha sonra da likit yumurta olayı ortaya çıktı. 2005 yılının başına kadar yumurtanın KDV’si yüzde 8, likit yumurtanınki ise 18 idi. Abdullah Unakıtan’ın sahibi olduğu AB Gıda, likit yumurta yatırımı yapmaya başlayınca KDV de yüzde 8’e indi. Pastörize yumurta ticareti, mısır ticareti ve fosforik asit yatırımı gibi alanlarda faaliyet gösteren Abdullah Unakıtan AVEK Otomativ adlı yeni şirketi ve 15 milyon dolarlık bir yatırım ile de otomotiv sektörüne girdi. Bir süre önce de Abdullah Unakıtan, kremşanti üretmeye başlamıştı. Abdullah Unakıtan, kremşantiyi ‘Lick’ (yalamak, yutmak) markası ile çıkardı. Kardeşleri Zeynep Basutçu ve Fatma Unıkatan ile birlikte kendi ‘aile şirketler grubunu’ oluşturan Abdullah Unakıtan, yumuşak, alkolsüz içeceklerde, asit düzenleyici maya da üretiyor.
HIZLA BÜYÜYEN UNAKITAN AİLESİ…..

Abdullah Unakıtan’ın adı ilk kez İskerderpaşa cemaati mensuplarının ortağı olduğu Bedir Dış Ticaret adlı şirkette ortaya çıktı. 1981’de kurulan şirketin ortakları arasında Nakşi cemaatinin liderlerinden Eymen Topbaş’ın yanında Kemal Unakıtan da bulunuyordu. Unakıtan ailesi asıl büyümesini 2001 sonrası gerçekleştirdi. Abdullah Unakıtan ve aile fertlerinin sahip olduğu şirketler şöyle:
21 Ocak 2001: AB Gıda, ortakları Abdullah Unakıtan, annesi Aysen Unakıtan, kız kardeşleri Zeynep Basutçu ve Fatma Unakıtan.8 Temmuz 2004: Avek, ortakları Abdullah Unakıtan, Hülya Paşalı ve İsmail Bostan.

4 Kasım 2004: Serab Gıda, ortakları Abdullah Unakıtan, eşi Hilal Unakıtan, Sedat Namdar ve Avni Üçkerdaşlar. Unakıtanlar bu şirketteki hisselerini geçen yıl devretti.

14 Ocak 2005: Telemobil, ortakları Abdullah Unakıtan, Mehmet Sarıbekiroğlu, Hilal Unakıtan, Sedat Namdar ve Fatih Subaşı. Yönetimi Temmuz 2005’te Unakıtan kardeşlere geçti.

19 Temmuz 2005: Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın kızları Zeynep Unakıtan ile Zeynep Basutçu, AB Gıda’nın Avrupa yakasındaki dağıtımını yapmak üzere FAB Gıda Limited şirketini kurdu.

22 Temmuz 2005: Abdullah Unakıtan Şenol Ayvaz ile birlikte SAB Makine Limited şirketini kurdu.

(GAZETEPORT)

 

Paylaş:

Yorumlar

“42) UNAKITAN’IN YENİ MARİFETİ” yazisina 3 Yorum yapilmis

  1. SUAT ÖZBİLGİ yorum tarihi 11 Ocak, 2008 11:43

    ZATEN HEP BOKTAN ISLERLE UGRASIYORDU!

  2. orkun yorum tarihi 11 Ocak, 2008 21:19

    Allah verdikçe veriyor kardeşim;meğer ne kısmetli adamlarmış!Nazar etmeyin n’oolur,çalışın sizin de(nah) olur!:))))))))))))

  3. dursun yorum tarihi 16 Ocak, 2008 02:00

    çok söz yalansız,çok mal haramsız olmazmış demişlerya atalarımız vardır bir bildikleride söylemişlerdir ama bu adamlar helalı da haramı da bilirler öyle şey yoktur mebus çocukları olurmu öyle şey

Yorum yap