33) YEMİNİMİZ VAR! “MİSAK-I MİLLİ”

Yayin Tarihi 3 Nisan, 2008 
Kategori KÜLTÜREL, TÜRK DÜNYASI

YEMİNİMİZ VAR!

MİSAK-I MİLLİ

 

image00143.jpg

——————————————————————————–

 

“Ahd-ı Milli” (Millî Yemin) Beyannamesi, Erzurum ve Sivas kongrelerinde tespit edilip Ankara’da hazırlanan Osmanlı Mebusan Meclisinde 28 Ocak 1920′de kabul edilen ve milletçe sonuna kadar uygulanmasına karar verilen altı maddelik millî sözleşme.

Millî Mücadele’nin başladığı yıllarda, İstanbul‘da toplanmış olan son Osmanlı Mebusan Meclisi’nde, Millî Mücadele’ye katılmış olan milletvekillerinin, Meclis’te meydana getirdikleri “Felâh-ı Vatan Grubu” aracılığı ile Meclis’e kabul ettirdikleri vesika  (Misak-ı Millî) adı ile 28 Ocak 1920′de Milletvekillerine onaylatılmış  ve 17 Şubat 1920 günkü oturumda da ilkeler açıkça ilan edilmiştir.

Türk Milleti bu Yemini ile, Misakı’nı(sözleşmesini) imzalayarak, Bağımsızlığını ve  Milli sınırlarını tespit etmiştir.

Misak-ı Millînin içerdiği maddeler şunlardır:

1) Osmanlı Devletinin yalnız Arap çoğunluğuna sahip topraklardan 30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesinin imzalanması sırasında düşman kuvvetlerin işgali altında kalan bölgelerin geleceği halkın özgürce vereceği oylarla kararlaştırılmalıdır. Aynı antlaşma sırasında Türk askerinin kontrolü altında bulunan bölgeler ayrılmaz bir bütündür. (Hatay ve Musul bu sınırlama içinde kalmaktadır.)

 

2) Halk oylaması ile anavatana katılan Kars, Ardahan ve Batum illerinde gerekirse yeniden bir halk oylaması yapılmasını ve sonucun herkes tarafından kabul edilmesini istiyoruz.

 

3) Batı Trakya’nın hukuki durumu özgürce yapılacak bir halk oylaması ile tespit edilmelidir.

 

4) Hilafet Merkezi ve Osmanlı İmparatorluğunun başşehri İstanbul ve Marmara Denizinin güvenliği esastır. Bu ilke esas alınmak suretiyle Boğazların ticari geçişlere açılabilmesi için diğer devletlerle birlikte alacağımız karara uymaya hazırız.

 

5) Yapılacak barışta azınlıkların hakları; komşu ülkelerde yaşayan Müslüman halklara da benzer hakların tanınması şartı ile teminat altına alınacaktır.

 

6) Ekonomik gelişmemize imkân sağlamak için her devlet gibi bizimde özgür ve bağımsız olmaya hakkımız var. Bu nedenle mali, ekonomik ve hukuksal kısıtlamalara karşıyız. Ancak ekonomik gelişmelerimiz için her ülke ile görüşmeye hazırız.

 

ATAM,

“GÖK GİRSİN, KIZIL ÇIKSIN!

YEMİNİMİZ, NAMUSUMUZDUR!”

Yılmaz KARAHAN

Paylaş:

Yorumlar

“33) YEMİNİMİZ VAR! “MİSAK-I MİLLİ”” yazisina 2 Yorum yapilmis

  1. Samet Acar yorum tarihi 3 Nisan, 2008 21:12

    Vatan söz konusu olunca,bazı şeyler teferruatlaşır.Misak-ı Milli sınırlarımız bu yenin üzerinde belirlenmiş.Bugün Kerkük,Musul,Ahıska her üçü de sınırlarımızın bitişiğidir.O yemin devam etmiyecek mi?Orada yaşayan Türkler sahipsiz mi kalacaklar veya adamsende şeklinde mi geçeştirilecek? Acaroğlu

  2. BÜYÜK-TÜRKELI yorum tarihi 12 Temmuz, 2008 01:45

    SELAM SAYIN KARAHANLI BEYFENDI……….
    BIZE SUANDA ATILLA’lar- OGUZHAN’lar- KÜR’SAD’lar- YAVUZ’lar- FATIH SULTAN MEHMETHAN’lar- MUSTAFA KEMAL’ler- ALPARSLAN TÜRKES’ler.

    BU CIHANDAN YENIDEN GECMEDIKCE TÜRK MILLETINI TÜRKÜM DEMESINI SUC SAYDIKLARI HER ÖNÜNE GELEN YABANCILARIN KIMLIKLERINI GÖZEDMEDEN TOPRAKLARIMIZI-SIRKETLERIMIZ PESKES CEKENLERE NASIL HESAB SORULACAK…………….

    ALLAHIM ASKERLERINE RAHMETINI EKSIK EDME BOL IHSAN EYLE

    BÜYÜK TÜRKELI

Yorum yap