326) Kitap Okumanın Yararları

Yayin Tarihi 29 Ocak, 2016 
Kategori KÜLTÜREL

KİTAP OKUMANIN YARARLARI

image001

————————————————————————–

En son ne zaman bir dergi, kitap ya da makale okudunuz? Günlük okuma alışkanlığınız sanal ortamlarda karşılaştığınız yüzeysel bilgiler mi sadece? Ya da elimize geçen bir gazetenin satırlarında göz gezdirmek mi? Korkum o ki sizin de düzenli okuma alışkanlığınızın olmayışı. Fakat gözden kaçırdığınız bir şey var: Kaçırdığınız fırsatları geri getiremiyor, farkına varmadığınız için de aynı hatayı tekrarlıyorsunuz. Şimdi sizlere biraz bundan bahsedelim. Kitap okumanın ne gibi faydaları vardır? Kitap okumanın birçok faydası vardır ancak sizlere birkaçından bahsetmek istiyorum. 

1.Düşünsel Uyarılma

 Uzun yıllar boyunca yapılmış bazı araştırmalar göstermiştir ki zihinsel uyarılma, en az fiziksel uyarılma kadar önemli ve vazgeçilmezdir. Beyninizi dinç ve meşgul tuttuğu için beyin gücünüzü kaybetmenizi engelleyerek, Bilinç kaybı ve Bunama gibi rahatsızlıkların oluşum ve gelişimini yavaşlatır ve hatta bu rahatsızlıkların oluşumunu engelleyerek sizi korur. Vücudunuzdaki tüm kaslarda olduğu gibi, beyniniz de güçlü ve sağlıklı olabilmek için egzersize ihtiyaç duyar. Kitap okumak en iyi beyin egzersizlerinden biri olarak kabul edilmiştir.Bu sebeple  konu zihniniz olunca “ Kullan ya da Kaybet ” mantığı ile durumu ele almak oldukça yerindedir. Kitap okumak gibi yapboz yapmak ve/veya satranç gibi çeşitli oyunlar oynamak da bu anlamda zihniniz için faydalı olacaktır.

2. Bilgi sahibi olma

 Okumuş olduğunuz her şey sizi yeni bilgilerle donatacaktır, sahip olduğunuz her yeni bilgi sizlere yeni donanımlar kazandıracak ve bu bilgilerin ne zaman işe yarayacağını siz bilemezsiniz fakat dinç tutulan bir beyin bu konuda daha net davranacaktır. Gerekli yerde sizde yaratacığı uyarılma hissi sahip olduğunuz bilgiyi daha etkili kullanabilmenizi sağlayacak. Sağlam bir beyin gücüne sahip bir bireyin okuma eylemi başta olmak üzere birçok alanda beyin jimnastikleri yaparak zihni dinç tutma adına önemli etkinlikler yapmaktadır. Düşünce sisteminizi bilgi ile donattıkça beyin gücü yelpazenizi genişleterek sizi daha da donanımlı bir hale getirecektir. Daha fazla bilgi sahibi oldukça daha donanımlı hale gelecek ve hayatınız boyunca karşı karşıya geleceğiniz mücadelelerde daha güçlü olacaksınız. Bu durum sizi hayatta daima başarılı kılacaktır. Ve unutmamalısınız ki işinizi, paranızı ve hatta sağlığınızı kaybedebilirsiniz, ancak edindiğiniz bilgiler asla sizden alınamaz.

3. Genişleyen Kelime Dağarcığı

 Sizler okudukça kelime hazneniz daha da genişleyecektir. Daha fazla kelime öğrenecek ve bu kelimeleri de günlük hayatınızda kullanmaya başlayacaksınız. Düşüncelerinizi rahatça ifade edebilmeniz için bu kelimelere ihtiyaç duyacaksınız ve bu eylem size güzel konuşabilmeniz konusunda olanak da sağlayacaktır. Güzel konuşmanız size her türlü iş alanında yardımcı olacak, özgüveninizi ve özsaygınızı arttırarak sizi başarılı kılacaktır. Hatta; daha güzel konuşmak, çeşitli konularda bilgi sahibi olmak, gündemi ve edebiyatı takip etmek iş hayatınızda yükselmenize de yardımcı olacaktır.

4. Hafızanın Sınırlarını Genişletmesi

 Bir kitap veya dergi okurken, o kitabın veya derginin içerisinde ki karakterleri, bilgiyi, o karakterlerin geçmişlerini, heveslerini ve isteklerini, bilginin sınırlarını ve anlatılan odak temayı hatırlamanız gerekir. Yarattığınız her hatıra beyninizde yeni geçitler oluşturur ve hali hazırda olanları da güçlendirir. Bu durumun hafıza gelişimi üzerinde inanılmaz bir katkısı olur..  

5. Daha Analitik ve Hızlı Düşünme Yeteneği

 Şu ana kadar hiç esrarengiz bir roman okuyup, henüz kitabı bitirmeden sırrı çözebildiniz mi? Eğer çözebildiyseniz, bu kritik yapabildiğinizi ve detaylardan yola çıkarak analitik düşünebildiğinizi gösterir. Ayrıca detayları analiz edebilme yeteneğiniz arttıkça bir kitabın dilinin iyi ya da kötü olduğunu, karakterlerin doğru yerleştirilip yerleştirilmediğini, akışın yerinde olup olmadığını rahatça anlayabilirsiniz. Ayrıca tüm safhaları dikkatlice okuduğunuz için kitabı başkaları ile tartışırken de görüşlerinizi açık bir şekilde dile getirebilirsiniz.  

6. Gelişmiş Konsantre Yeteneği

 Günlük hayatımızda dikkatimizi dağıtabilecek birçok etken vardır. 5 dakikalık bir zaman diliminde dahi bir kişi bir iş üzerinde çalışıp, e-maillerini kontrol edip, telefonuna bakıp, iş arkadaşlarıyla konuşabilir. Bu ise stres seviyemizin artmasına ve üretkenliğimizin azalmasına neden olur. Kitap okurken ise tüm dikkatiniz kitaptadır. Bir gün işe gitmeden önce 15-20 dakika kitap okumayı deneyebilir ve ofise vardığınızda nasıl daha iyi odaklanabildiğinizi görebilirsiniz.  

7. Daha İyi Yazma Becerisi

 Daha fazla iyi yazılmış kitaplar okudukça, diğer yazarların yazma stillerini gördükçe ve kelime hazneniz genişledikçe sizin yazma beceriniz de olumlu yönde etkilenecektir. Nasıl müzisyenler ve ressamlar birbirlerinden etkileniyorsa, yazarlar da diğer yazarlardan ilham almaktadır.

8. Mutluluk ve Huzur

 Güzel bir kitabın sizde yaratacağı rahatlama düzeyine ek olarak, okuduğunuz kitabın ana teması ile birlikte geniş bir iç huzur da kazanabilmeniz mümkündür. Soyut içerikler okumak kan basıncınızı düşürüp sakinlik kazandırırken, kişisel gelişim kitapları ruh hali bozukluklarında ya da hafif zihinsel rahatsızlıklarda okura destek olabilir.

9. Farklı Kültürleri ileTanışma Şansı

 Kitap okumak size hiç tanımadığınız ya da çok az fikriniz olan kültürler konusunda geniş bilgiler sunacaktır. Örneğin,  ”Bir Çift Yürek’i okuyarak Avusturalya’nın bilinmeyen bir yüzüne tanıklık edebilir ya da Simyacı’yı okuyarak Mısır’da yaşananlar karşısında şaşkınlık içerisinde kalabilirsiniz.

Egzersiz Yapmak Vücut için Ne ise, Zihin için de Kitap Okumak Odur!

 

Yukarıda listelenmiş maddelerden de anlaşıldığı gibi okumak daha sağlıklı bir zihne ve daha gelişmiş bir hayla gücüne, daha geniş kelime dağarcığına,hayat görüşüne, dünya hakkında daha fazla bilgiye, zihin dinamiğini güçlü tutmaya ve daha az stresli bir yaşama sahip olmanıza destek olur. Ayrıca daha fazla kitap okumak çevrenizde oluşabilecek tartışmalara duyarsız kalmamanızı, bu tartışmalara daha çok dahil olabilmenizi, çevreniz tarafından daha ilgi çekici bir insan haline gelebilmenizi, problemleri kolaylıkla çözüm alternatifleri oluşturabilmeniz’i ve modern hayattaki Negatif gelişmelerden daha etkili korunmanızı sağlayacaktır.

 Modern edebiyat, Belgesel, Makale, Derleme, Deneme, şiir, ropörtaj, biyografi, kişisel gelişim, felsefe, dini kaynaklar, gençlik serileri, bilim kurgu, çizgi roman, korku-gerilim, polisiye, destanlar, da romantik romanlar, ilginizi çekecek ve hayal gücünüzü fazlasıyla besleyecek bir şeyler mutlaka ama mutlaka bulacaksınızdır. Tek yapmanız gereken elinizdeki imkanlara odaklı olarak bilgisayarınızdan, tablet ve/veya telefonlarınızdan, televizyon karşısından biraz olsun uzaklaşmak ve kitabınızın sayfalarında farklı yaşamlara doğru yol almak ve bu deryalarda kaybolmak.

Düzenleyen:Fikir Kulübü

Paylaş:

Yorumlar

“326) Kitap Okumanın Yararları” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. Mojekler Mekany: Turkmenistan yorum tarihi 30 Ocak, 2016 10:48

    Kitap okuyan kul mânî’den tok’dur diyor bu hakkinda Mahtumkulu şairimiz. maalesef Turkiyede oldugu gibi bizdede adamlar kitap okumuyorlar

Yorum yap