322) KUZEY IRAK’TA NELER OLUYOR? KERKÜK SORUNU

Yayin Tarihi 3 Ağustos, 2008 
Kategori BASIN-YAYIN

Kuzey Irak’ta neler oluyor ?

Ben söyleyeyim, hatta maddeler halinde arz edeyim

1- Kerkük il meclisi, kentin Kürt bölgesine bağlanması kararını aldı.

2- Kürtler Irak meclisinden geçen yerel seçim yasasını” bahane ederek Türkmenler’e saldırıyor ve bu saldırı “katliama dönüşerek” günlerdir devam ediyor.

3- Türkiye “aynen Kıbrıs politikasında olduğu gibi Kuzey Irak politikasında da” zaaf gösteriyor ve konu hakkında ciddi bir girişim henüz yok.

4- Türk Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada “Gelişmeleri kaygıyla izliyoruz” cümlesini kullanıyor ve Türkiye olaya “tabiri caiz” ise “seyirci” kalıyor.

5- Bu açıklama Türkmenler arasında “derin bir hayal kırıklığı” yaratmış durumda ve “Türkiye’nin derin bir pazarlık sonucu, açıklamasa bile Kuzey Irak politikasından vazgeçtiğini” düşünüyorlar.

6- Irak Parlamentosu’nun Türkmen milletvekillerinden Fevzi Ekrem Terzioğlu’nun açıklamaları oynanan oyunu net olarak ortaya koyuyor …Bundan bir yıl önce tüm dünya kamuoyuna ve Birleşmiş Milletler’e, seslendik. Kapalı kapılar arkasında Kerkük‘te büyük oyunlar oynanmaktadır ve milletimizi yok etmeye çalışıyorlar… Türk dünyasının harekete geçmesini istiyoruz… Türkiye’nin harekete geçmesini istiyoruz… Geçtiğimiz hafta Türkmen kuruluşlara yapılan saldırıları sonrasında Türkmenler’i korumak için getirilen bir asker taburun sorumlusu bile peşmergelerden seçilmişti…”

Sonuç:

Konuyu dağıtmamak için fazla uzatmayacağım. Durum gerçekten çok vahim… Barzani komutasında, uluslararası petrol şirketleri desteğinde makro bir plan uygulanıyor… Size bir soru sorarak bitireceğim siz bu yazıyı okurken, başıyla sonu arasında “Acaba kaç Türkmen” öldürdüler… İlgilenmiyorsanız iyi uykular… Siz de uyuyanlara katılın haydi gecikmeyin!

YİĞİT BULUT

Kerkük Sorunu

Iraklı liderler, Parlamento Başkanı Mahmud El Meşhedani’nin, yeni seçim yasası yüzünden Kerkük’te yapılan gösteriler ve şiddet olaylarını görüşmek üzere parlamentoda özel oturum yapılması çağrısında bulunmasının ardından bir araya geldiler, ancak Kerkük’teki tarafları memnun edecek bir formül üzerinde anlaşmaya varamadılar.

Parlamentodaki siyasi grupların liderlerinin gerginliğin had safhada olduğu Kerkük konusunda Kürtler, Araplar ve Türkmenleri memnun edecek bir formül üzerinde anlaşamamaları nedeniyle de özel oturum yapılamadı.

Kerkük’ün geleneksel başkentleri olduğunu iddia eden Kürtler, kentin kendi özerk bölgelerine katılması için ısrar ederken, Arap ve Türkmenler ise kentin merkezi hükümetin kontrolü altına olmasını istiyor.

Kerkük yerel meclisinin sandalye sayısını Türkmenler, Kürtler ve Araplar arasında eşit paylaştıran ve yerel seçimlerin 31 Aralık’a kadar yapılmasını öngören yasa tasarısı, geçen ay Kürt milletvekillerinin protestosuna rağmen kabul edilmişti.

Kürtlerin büyük tepkisine neden olan yasa Irak’ın Kürt Devlet Başkanı Celal Talabani tarafından reddedilmişti.

Amerikan yönetimi yükselen gerilim üzerine Kürtler ve diğer gruplara aralarındaki farklılıkları gidermeleri için yaptığı baskıyı artırmıştı.

ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker ve BM Genel Sekreteri’nin Irak özel temsilcisi Staffan da Mistura’nun Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve diğer Iraklı liderlerle parlamentoya sunulacak bir anlaşmaya varılması için baskı yaptıkları bildiriliyor.

ABD Başkanı George Bush’un da Sünni parlamento başkanı Meşhedani ve Şii Devlet Başkan Yardımcısı Adil Abdulmehdi’yi telefonla arayarak bir karar üzerinde anlaşmaya varılmasını istediği açıklandı.

BM’nin Kerkük kenti ve Tamim vilayeti çevresindeki seçimlerin ertelenmesini, diğer 17 vilayette ise yapılmasını önerdiği belirtilirken, BM’nin, seçimlerin ertelenmesini istediği Kerkük’ün yıl sonuna kadar nasıl yönetileceği konusunda da tavsiyelerde bulunduğu kaydedildi.

Irak parlamentosundan üst düzey bir yetkili, milletvekillerinin BM’nin önerisini kabul etmeye meyilli olduğunu ancak, Sünni Araplarla Türkmenlerin uluslararası garanti istediklerini söyledi.

Kerkük vilayet meclisinde çoğunluğu Kürtler oluşturuyor. Araplarla, Türkmenler ise yeni seçimlerde meclise her toplum kesiminin temsil edilmesine imkan sağlayacak bir kota sisteminin uygulanmasını istiyor. Kürtler ise bu isteği reddediyor.

AA

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap