318) İRLANDA’NIN “TÜRK” SEVGİSİ

Yayin Tarihi 12 Kasım, 2008 
Kategori TÜRK DÜNYASI

Osmanlı’nın 5 Gemiyle İrlanda’da

Bıraktığı İz 

image00118.jpg

İrlandalılar’ın Osmanlı Sultanı’na Gönderdikleri Teşekkür Mektubu

İrlanda’yı kasıp kavuran kıtlık döneminde, Osmanlı Devleti’nin yaptığı nakdî ve aynî yardımın hatırasına 2006 Mayıs ayında Dublin’e yetmiş mil uzaklıktaki Drogheda şehrinde tören yapılarak, o döneme ait tarihî Belediye Binası‘na şükran plâketi asıldı.

Tarihî bilgi ve belgelere göre iki milyon İrlandalının göç etmesine ve ölümüne sebep olan açlık ve kıtlık felâketi sırasında Sultan Abdülmecid, İrlanda halkına 10.000 Sterlin yardımda bulunmak istediğini bildirir. Fakat kendi topraklarına dâhil bulunan bu bölgeye sadece 2.000 Sterlin vermeyi kararlaştıran İngiltere Kraliçesi Victoria, İstanbul’daki büyükelçisi vasıtasıyla, Sultan’ın teklifine karşı çıkar ve neticede Osmanlı bağışı bin sterline iner. Sultan Abdülmecid bunun üzerine İrlanda’ya tahıl yüklü beş gemi gönderir. Fakat İngilizlerin Dublin Limanı’na sokmadıkları erzak dolu yardım gemileri, yüklerini Drogheda Limanı’na boşaltır (1847). Bu dönemde İngiltere ve kıta Avrupa’sı sanayi devriminin getirdiği refah ve zenginlik içinde oldukları hâlde İrlanda’ya yardım etmezken, Osmanlı’nın hem maddî sıkıntı içerisinde, hem de çok uzak bir coğrafyada olmasına rağmen insanî yardımda bulunması burada dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biridir.

image0022.jpg

Drogheda Şehri’nin

Ayyıldızlı Amblemi

İşte, bu hâdisenin hatırasına 800. kuruluş yıldönümünü kutlayan Drogheda Belediyesi’nce yaptırılan şükran plâketi, 150 yıl önce Türk gemicilerin misafir edildiği eski belediye sarayının duvarına (şimdiki Westcourt Oteli) çakıldı. Düzenlenen törende konuşan İrlanda Büyükelçimiz Taner Baytok, hâdiseyi The Threshold dergisinde, Thomas P. O’Neill imzasıyla 1957 yılında yayımlanmış yazıdan öğrendiğini söyledi.

Baytok, İrlanda asilzâdelerinin padişaha gönderdikleri ve hâlen Topkapı Sarayı Müzesi arşivinde muhafaza edilen teşekkür mektubunun da bu Osmanlı yardımını doğruladığını belirtti. Mektupta şöyle deniyordu: “Aşağıda imzaları bulunan biz İrlanda Asilzâdeleri, Beyefendileri ve Sâkinleri, Majesteleri tarafından acı çeken kederli İrlanda halkına gösterilen cömert hayırseverlik ve alâkaya en derin minnetlerimizi saygıyla takdim eder ve onlar adına Majesteleri tarafından İrlanda halkının ihtiyaçlarını karşılamak ve acısını dindirmek üzere cömertçe yapılan bin sterlinlik bağış için teşekkürlerimizi arz ederiz.

image003.gif

İrlanda’ya Osmanlı yardımının etkisi öylesine büyük olmuş ki Şehrin ve ülkenin ünlü futbol klübü Drogheda United’ın simgesinde de ayyıldız kullanılmış.

Drogheda’nın Belediye başkanı Alderman Frank Goddfrey de, şehir ambleminin Osmanlı hilâl ve yıldızı olduğunu hatırlatarak “Şükran plâketimiz, iki ülke insanlarının dostluk sembolü olacaktır, ümidindeyim.” dedi. Kıtlık ve Açlık Müzesi müdürü de, Türk halkına ve Osmanlı Devleti’ne minnettar olduklarını vurguladı.

BÜYÜK İRLANDA KITLIĞI

image0041.jpg

İrlanda Tarihi‘nin en önemli olaylarından biri olan İrlanda Açlığı, Büyük Kıtlık veya Patates Kıtlığı diye de adlandırılan İrlanda patatesinin zehirlenmesi sonucu ortaya çıkan büyük afette yaklaşık 1 milyon İrlandalı hayatını kaybetmiş ve yaklaşık 2 milyon İrlandalı da çoğunlukla Amerika‘ya göç ederek ülkeyi terk etmiştir. 1845’te Amerika‘dan sızan (veya sızdırılan) zehirli bir mikroskobik mantar olan Phytophtera İnfestans‘ın, ülkenin en temel gıda maddesi olan patates ürününün üçte birini yok etmesiyle başlayan kıtlıkda ertesi yılki kayıp yüzde 80-90’lara kadar ulaştı. Aç halkın tohumlukları da yemesi sebebiyle kıtlık 1847’de zirveye ulaştı. İthal tohumların kullanıldığı 1848’deki mahsulde ise patateslerin yarıya yakını heba oldu. 1849’dan itibaren azalmaya geçen felaket 1851’de sona erdi.

image0051.jpg

Katolik İrlanda, İngiltere tarafından acımasızca sömürülmekteydi. Adanın tarım topraklarının tümü, yaklaşık 10 bin İngiliz‘in elinde bulunmaktaydı. Bunlar, bu toprakları 600 bin İrlandalı çiftçiye kiralıyor, aldıkları yüksek rantlarla İngiltere‘de Lordlar gibi yaşıyorlardı. Nüfus yoğunlundan ötürü toprak kiraları çok yüksekti. En verimli topraklar İngiltere‘ye ihraç edilmek üzere tahıl üretimine ayrılmıştı. Öylesine ki, kıtlığın patladığı 1845’te İngiltere‘ye 1 milyon ton tahıl ile 258.000 koyun gönderilmişti. İşçilere ücret ödenmiyor, bunun yerine ücret olarak küçük bir toprak parçası kiralanıyordu. Kiracı çiftçiler ve işçiler, yani 4 milyondan fazla İrlandalı ise tek gıdaları olan patatesi buralarda üretiyorlardı.

image006.jpg

Patates Kıtlığı‘nın yaşanmasından sonra başlayan ölümler ve göç olaylarından sonra yaklaşık 8 Milyon olan İrlanda nüfusu bir kaç yıl içinde yaklaşık 5 milyona gerilemiş, Amerikaya göç etmek zorunda kalıp bir daha vatanlarına dönemeyen İrlandalılar ise geride pekçok hüzünlü hikaye bırakmışlardı.

ACI GÜN DOSTU

image007.jpg

İngiltere Kraliçesi‘nin kendi topraklarına dahil bir bölgeye Osmanlı Devleti tarafından yapılmak istenen nakdî yardımı engellemesi ve yardım miktarını onda bire düşürmesi, ibret verici bir olaydı. Buna karşılık, Osmanlı Sultanı Abdülmecid’in muhtemel siyasi gerilimleri ve ulaşım güçlüklerini de göze alarak 4.000 kilometre uzaklıktaki fakir bir ülkeye tahıl yüklü gemiler göndermesi tarih sayfalarında benzerine rastlanmayacak bir alicenaplık örneğiydi.

image008.jpg

150 Yıl Önce Türk  Gemicilerin Misafir Edildiği Eski Belediye Sarayı

Evet, Avrupa‘nın en batısında, tarih boyunca hiç karşı karşıya gelmediğimiz insanların memleketinde, bizimle ilgili, kitabe diyebileceğimiz bir belge çakılı. Oradaki üç-beş satır, insanlık tarihini anlatan ciltler doluşu kitaba sığmayacak bir mana zenginliği içinde, daha nice asırlar ötesine mesaj verip, ışık tutacak.

BİR ANI:

Lozan’da bizimle alâkalı müzakereler yapılırken Yahya Kemal de orada imiş. Avrupalı bütün delege ve temsilciler bizim aleyhimize oy verirken, sadece İrlanda temsilcisi her oylamada bizim lehimize parmak kaldırıyormuş. Bu durum şairimizin dikkatini çekmiş ve bir fırsatını bulup kendisine; ‘Herkes bizim aleyhimizdeyken, siz her seferinde lehimize oy kullanıyorsunuz; bunu niçin yapıyorsunuz?’ diye sormuş. İrlandalı Yahya Kemal’in yüzüne şöyle bir bakmış ve; ‘Böyle yapmaya mecburum. Benim gibi her İrlandalı da buna mecburdur. Biz bir yandan açlık ve kıtlıktan kırılıp, bir yandan salgın hastalıkla boğuşurken (1845-1849) diğer Avrupalılardan hiçbir yardım ve destek görmedik. Ama sizin Osmanlı dedeleriniz, yardım olarak hem para hem de gemiler dolusu erzak gönderdiler. O zor günlerde bize insanca, dostça uzanan eli asla unutamayız. Siz her zaman desteklenmeye lâyık bir milletsiniz; bunu çok iyi hak ediyorsunuz!’ diye cevap vermiş.

HAZIRLAYAN: YILMAZ KARAHAN

Paylaş:

Yorumlar

“318) İRLANDA’NIN “TÜRK” SEVGİSİ” yazisina 7 Yorum yapilmis

  1. Aktan Oral OKUDUCU yorum tarihi 13 Kasım, 2008 20:09

    Dönemin Padişahı Sultan Abdülmecid Han TÜRK olmanın gereğini yapmış.

    Büyük Atatürk’ün dediği gibi”BANA İNSANLARIN ÜSTÜNDE BİR DOĞUŞ YAKIŞTIRMAYINIZ YARADILIŞIMDAKİ TEK OLAĞANÜSTÜLÜK TÜRK OLARAK DÜNYAYA GELMEMDİR”

    NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

  2. süleyman çıngılı yorum tarihi 16 Aralık, 2008 15:07

    öğülmüşlügün allah katında sevilmişligin ayrıcalıklığın milleti olmak bu işte japonyaya dostluk elini uzatan ispanyada can dinimizin can düşmanı yahudileri kırlıyor diye gemilere doldurup istanbula getirten daima garibanın güçsüzün yanında yer alan ona yardımı insanlık vazifesi sayan bir milletin ferdi olmaktan o kadar çok öğünüyorumki ağaçlar kalem denizler mürekkep olsa bu milletin insanlıgını anlatmaya yetermi NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

  3. Raif Çandır yorum tarihi 28 Mart, 2009 23:00

    Bu maili çok sevdiğim bi kardeşimden aldım ve aynı duyguları paylaşıyorum onla…Nur içinde yatın eyy dedelerim,parlıyorsunuz güneş gibi…

  4. aykut turunç yorum tarihi 19 Nisan, 2009 22:26

    işte biz türk milleti böyle yardımsever ve insan severizdir. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE türklüğümden bir kez daha gurur duydum ve duymayada devam edeceğim

  5. Abdurrahman ÖZTÜRK yorum tarihi 21 Şubat, 2010 14:15

    Yüce ALLAH bu millete, hem dünyada hem ahirette refah, bolluk ve selamet versin. ALLAH Türk Milletinin her daim yar ve yardımcısı olsun. Şerefli Geçmişimize Yüce ALLAH’tan sonsuz rahmet diliyorum.Bundan sonra önemli olan şey ise, bizim geçmişimize ne kadar sadık kalacağımızdır…

  6. Arslan Bulut yorum tarihi 24 Kasım, 2012 06:47
  7. Özgür UYgun yorum tarihi 22 Aralık, 2014 11:21

    Oğlum Irlanda Vatandaşı olmasına rağmen onu oradaki akrabalarına götürmem her gerektiğinde vize için sürünüyor olmak, bütün evrakları tektek hazırlamak zorunda kalmak, hepsine karşı hiç iyi duygular beslemememi sağlıyor. Bu durumda yola çıkarak Türkler’e vizede kolaylık sağlayabilirler. Yeşil passaporta bile vize uygulayan be turist gelmesin diye elinden geleni yapan bu ülkenin neden krizde olduğunu bir kez daha anlıyor ve kınıyorum!!

Yorum yap