305) YÖNÜMÜZ NERESİ?

Yayin Tarihi 2 Temmuz, 2012 
Kategori SİYASİ

YÖNÜMÜZ NERESİ?

image001.gif

“Yön” denilince hemen aklıma ilkokul yıllarım gelir! Öğretmenimiz geceleri yön bulma da Kutup Yıldızı’nın her zaman kuzeyi gösterdiğini ve yıldızların göründüğü bir gecede de Kutup Yıldızı’nın, Küçük Ay’ı takım yıldızlarının ucundaki en parlak yıldız olduğunu derste anlatmıştı. Dolayısıyla Kutup Yıldızı’nın nerede ve ne işe yaradığını da öğrenmiş oluyorduk… Ödev olarak da evimizde gece Kutup Yıldızı’nı görmekti! İç avlulu olan evimizden tüm gökyüzünü göremeyişimden dolayı dama çıkıp birkaç kiremit kırarak Kutup Yıldızı’nı aradığım olmuştur. Ama bir defa olsun “işte bu” dediğim olmamıştır! Kırdığım kiremitler için yediğimiz dayak yüzünden çok yıldız gördüğümü de itiraf etmeliyim…

Gece, kuzey yönümüzü tespit edemeden bön bön okula giderdik! Sınıfta öğretmenimiz sorardı: “Çocuklar kimler Kutup Yıldızı’nı gördü?” Sınıfın ön sıralarında zengin aile çocukları otururdu. Bizim gibi orta halli ailelerin çocukları da arka sıralarda konuşlandırılırdı! Tabi öğretmenin sorusuna parmak kaldırarak ilk cevap verenler ön sıralardaki arkadaşlarımız heyecanla “Öğretmenim ben gördüm” olurdu. Eh bizde geri kalır mıyız? “Öğretmenim ben de gördüm” diyerek kutuplu değil ama kuyruklu yalan uydururduk! Teneffüste arkadaşıma sormuştum, “Cemil, sen gördün mü?” Cevabını hiç unutmam, “Ben görmedim ama yıldız beni görmüştür”

Yön, güneşin doğuşu ve batışı gerçeğinden doğmuştur. Gündoğusu-Günbatısı… Doğu ve Batı. Var oluş ve yok oluşun her günkü anlatım gerçeği!

Yön; insanların, şirketlerin, kurumların ve devletlerin de yolunu, görüşünü, tarafını, duruşunu, açıklamakta yardımcı olan bir kelimedir.

Atatürk dönemi dışında hangi hükümetimizin belirli ve kararlı siyasi bir yönü olmuştur? Söylemler ile icraatların farklılığını sürekli yaşayarak bugünlere geldik! Dikiş tutmaz yamalarla deliği kapatmaya çalışan iktidarlar, rüzgar gülü gibi esintinin yönüne kendilerini kaptırmış! Ülkemizin coğrafi konumuna göre yönlerine bakmak ne durumda olduğumuzun bir belgesidir:

Doğuda; İran, Gürcistan ve Ermenistan

Kuzeyde; Rusya ve yandaşları

Batıda; Yunanistan ve Bulgaristan

Güneyde; Irak, Suriye ve Ortadoğu ülkeleri

Bu ülkeler arasında “Türkiye’nin dostu budur” diyebileceğimiz var mı? Dostumuz olmayabilirler! Dost olmayanlara sözümüzü geçirdiğimiz bir yönümüz var mı?

Devlet olma bilincinden yoksun aşiret mensubu Barzani bile bir yön tutturmuş politikalarını kabullendiriyorsa ve terör örgütünün tasfiyesi için ondan yardım dileniyorsak, Allah aşkına bizim rengimiz ne, yönümüz neresi?

Kutup Yıldızı’nın bizi görüp de yönümüzü söylemesini beklemek sert rüzgarlar önünde kuru dal gibi olmaktır. Hangi şartlarda olursa olsun mutlaka bizim Kutup Yıldızını görüp yönümüzü ona göre belirlememiz gerekir!

YILMAZ KARAHAN

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap