301) İSLAM ÖNCESİ TÜRK ŞİİRİ (pdf)

Yayin Tarihi 13 Eylül, 2008 
Kategori TÜRK DÜNYASI

               tekin_03.pdf

orhun.jpg

————————————————————-

İSLAM ÖNCESİ TÜRK ŞİİRİ

Türk şiirinin en eski dönemi, pek de uygun olmamakla birlikte,  “İslam öncesi Türk şiiri” diye adlandırılabilir.  Bu dönemin,  teorik olarak, başlangıçtan XI. yüzyıla kadar sürmüş olduğu düşünülebilir ise de Türk şiirinin bize kadar gelebilen en eski örneklerinin VIII. yüzyıldan kalma olduğu göz önünde tutulursa, İslam öncesi Türk şiirinin VIII-XI. yüzyıllar arasındaki dönemi kapsadığı söylenebilir.

Prof. Dr. Talat TEKİN

Paylaş:

Yorumlar

“301) İSLAM ÖNCESİ TÜRK ŞİİRİ (pdf)” yazisina 4 Yorum yapilmis

  1. Burhan YILMAZ yorum tarihi 13 Eylül, 2008 18:58

    Neden Kitaplar arasında çıkan “Agarta’dan Ergenekon’a Büyük Türk Bilgeliği” adlı kitabımı okudunuz mu? Selam ve Sevgiler. Burhan YILMAZ

  2. ZÜHAL ASMA yorum tarihi 15 Eylül, 2008 16:10

    *DÜNKÜ SABAH EKİNDE,OKUDUM.TESADÜFİ GİRDİM SARIYER BÖREKCISINDE.
    -PAZAR RÖPORTAJI;BENSİYON PİNTO”ANLATMASAM OLMAZDI-GENİS TOPLUMDA YAHUDİ OLMAK” ADLI KİTABINI CIKARTMIS!!!EPEYCE SİKAYETCİ.
    -ALIP OKUYACAGIM!!
    BENCE HERKES SÖYYLEE BİR OKUSUN..SONRA,BU KONUYU YAZARIZ BELKİ???
    *CÜNKÜ KENDİSİ TÜRK/MUSEVİ CEMAATİNİN ONURSAL BASKANIYMIS.GECMİS YILLARDA DA CEMAAT AS BASKANIYMIS.
    *TÜRKLERİN &84’Ü BENİ/BİZİ, KOMSU İSTEMIYOR!!
    –NE YAPTIM BEN ONLARA??DİYOR..VE EPEYCE İYİ NİYET ELCİLİGİ YAPMIS,M.YILMAZ,CİLLER,DEMİREL,ECEVİT ZAMANLARINDA.

    -VE CEMMATİNİ EPEYCE KAR’A GECİRTMİS.

  3. Mehmet Ali Sulutaş yorum tarihi 25 Eylül, 2008 12:45

    Türk dili üzerine yaptığım araştırma-inceleme ürünü yeni kitabımı okunmasını dilerim…

    YEPYENİ BİR KİTAP: ‘ANA SÜTÜM TÜRKÇE’

    Yazan: Mehmet Ali Sulutaş

    “Yeni çıktı fırından…” diye seslenmek geliyor içimden. Çoğunuzun merakla beklediği ve kapağını özgün sanat anlayışıyla, ressam-hattat Etem Çalışkan’ın hazırladığı ve adını, yazar-senarist Osman Şahin’in koyduğu ‘ANA SÜTÜM TÜRKÇE’ başlıklı özümün kitabı, bütünlük içinde 208 sayfa düzeniyle ‘Etik Yayınları’ arasında Ağustos ayında çıktı. Yayınevi’yle birlikte bu sıcak ve taze kitabımızın sizlere ulaşması için çaba gösteriyoruz.

    Türkiye çapında dağıtımı yapılmakta olan ‘ANA SÜTÜM TÜRKÇE’yi kitapçılardan, ‘[email protected]’dan, ‘[email protected]’ den, ‘kitapyurdu.com’dan, ‘antoloji.com’ dan isteyip edinebilirsiniz. ‘ANA SÜTÜM TÜRKÇE’yi 10 YTL ücretle, Ramazan nedeniyle çoğu kitapçılarda indirimli olarak, bu adreslerden isteyip sevdiklerinize, öğretmenlere, öğrencilere, gençlere bayram, okul, yaş günü armağanı olarak verebilirsiniz…
    Yusuf Has Hacib, ‘Kutadgu Bilig’ adlı yapıtında, “İnsanı dil kıymetlendirir ve insan onunla saadet bulur,” demiş. Dil yaşayan ve yaşatılan bir olgudur. Dolayısıyla, bu dil olgusu yaşamını tek değil, insanlarla birlikte sürdürmektedir. Aslında onu yaşatanlar insanlardır…
    Kalıplaşıp kemikleşen önyargılardan soyutlanmanın anlatıma güzellik kattığını görmek erdemli bir duygudur. Her konuda olduğu gibi, dilin felsefesine de zaman ayırıp onu irdelemeliyiz. İnsanoğlu felsefeyi çocukken destandan, masaldan, meselden; gençlik yıllarında şiir, öykü, söylence, roman, genel olarak kitaplardan; olgunluk döneminde yaşamdan; ihtiyarlayınca da arkalarında kalan yaşamlarından öğrenebilirler.
    Düzgün yazıp doğru konuşmak da Türkçe sözcük kullanmak kadar önemlidir. Yazarken yazım ve noktalama kurallarına uymak, konuşurken düzgün ve doğru cümle kurmak zorundayız. “Bu, Türkçe yazan herkesin aslî vazifesidir; hele bizler gibi Türkçe üzerine yazan kimseler için. Dil demek cümle demektir.” ‘Â, â, Î, î, Û, û’ ince seslerini kullanmazsak yazı eksik olur…
    Polat Kaya’nın vurguladığı gibi, “Ağız ve dil çok önemlidir, kutsaldır ve onlar bir bakıma Tanrıdır.” Aslında, ‘Allah ne yerdedir ne gökte, inananların kalbindedir,’ derken, O her yerdedir denmek istenmektedir. Bu nedenle de, ağzımızı ve dilimizi bozmadan, tozmadan, uyuşturmadan ve buruşturmadan dosdoğru kullanma yükümlülüğümüz vardır…
    Yabancı dillerin etkisi, kişilerin kısır söz varlığı gibi bir takım olumsuzluklar olsa da Türkçenin yeryüzünün en güçlü dillerinden biri olduğunu belirtiyor yerli/yabancı dilbilimciler. Kültürümüzde ve dilimizde yaşadığımız yozlaşmanın bilimsel özelliklerini ve açılımlarını dilbilimcilere ve uzmanlarına bırakarak, duyarlı bir gözlemci, araştırmacı ve girişimci olarak, dilimize uygulanan kimi katı özensizliklerin, dikkatsizliklerin, saygısızlıkların somut örneklerini vermeye çalışıyorum, bu kitapta. Henüz resmen ilan edilmemiş olan dil seferberliğine bir tutam ekinle katılıyorum ve http://www.turkcelil.com/ http://www.turkcelil.com/3v/ öbeklerinde tanıtılıyorum…
    Umarız çok kısa bir gelecekte, derya gibi engin, derin köklü, güler yüzlü, tatlı dilli, güzel ve zengin Türkçemizi doğru ve eksiksiz yazıp daha düzgün konuşabiliriz!.. Türkçeyi, suyu, elektriği, zamanı akıllı kullanan, aklını da akıllı kullanıyor demektir…
    “Eleştiri türünün sorgulayıcı yönüyle, denemenin düşünen yönünü dokusunda birleştirip örtüştüren,” kitabımızı, sayan gönlümle, seven elimle, bütün gücümle sunarım…

    Mehmet Ali Sulutaş, MBA, İktisatçı, Yazar
    Öğrenciliği hiç bitmeyen gönüllü bir eğitimci
    Türkçeyi koruyup yaşatmaya çalışan bir sevdalı
    AB Çeviri İşletmeleri Dernekleri Konfederasyonu Üyesi
    Tüm Çeviri İşletmeleri Derneği Kurucu Genel Sekreteri

    Kapak: sulukitap.jpg (8k) [View] ve anas_t_.jpg (3k) [View]

  4. mustafa şefik yorum tarihi 18 Kasım, 2008 20:49

    a.q hiçmi bilgi vermessiniz ya

Yorum yap