282) BAYRAMLARI ANLAMAK

Yayin Tarihi 6 Kasım, 2011 
Kategori SOSYAL

BAYRAMLARI ANLAMAK

image0014.jpg

Her toplumun önemsediği günler vardır. Bu günlerde, örf ve adetlere uygun yasalarla meşrulaştırılmış kutlamalar yapılır…

Türklerde bayram kültürü binlerce yıldan beri vardır. Türkler İslamiyet’i kabul etmeden önce;

İnanç bayramı olarak, Gök Tanrı’ya at kurban etmek.

Milli bayram olarak (9-21 Mart) tarihleri arasında Ergenekon’dan çıkışı kutlamak vardır.

Ergenekon’dan çıkış bayramı “İlk Yaz Bayramı” veya “Nevruz” olarak ta bugün bile isim değişikliği ile kutlanmaktadır. Ayrıca Hakanların tahta çıkış günleri, önemli zafer günleri ve doğumlar birer şenlik olarak kendi döneminde kutlanmıştır.

Türkler, İslamiyet’i kabul ettikten sonrada aynı kutlamalara devam edilmiştir. Sadece “Gök Tanrı” inancı üzerine yapılan kutlamalar kaldırılmış İslami inanca uygun şekilde dini bayramlar yaşanmaya başlanmıştır. Cumhuriyet döneminde ise milli bayramlar, Türkiye Devleti’nin kuruluş ve devrimlerin önemine binaen tespit edilerek kutlanmaktadır…

Son zamanlarda ülkemizde yaşanan afet, terör ve siyasi anlaşmazlıkların doğurduğu gerginliklerden dolayı bazı kişilerin art niyetli olmazsa da bayram kutlamalarına karşı birer tepki oluşturduklarına tanık oluyoruz!

Deniliyor ki;

“Bu kadar şehit var iken Ramazan Bayramı kutlanır mı?”

“Hükümet, afet ve terör gerekçesi ile Cumhuriyet Bayramı kutlama törenlerini iptal etti. Kurban Bayramı kutlamalarını da iptal etsin! Bizde Kurban Bayramını kutlamayalım”

Bu tepkileri, kişilere olan saygımdan dolayı sadece dinlemeyi tercih ediyorum!

Hiç dini bayramlar ile milli bayramlar mukayese yapılır mı?

Her dinin bayramı vardır. Dinler belirli bir sınır içinde bulunmazlar, dinin mensupları her ülkede olabilir ve vardır. Dini kutlamalar zamanı geldiğinde yasal çerçeve içinde yaşanır. Kutlama usulleri değişken değildir. Yani dini bayram kutlamalarında sınır mefhumu yoktur. Evrenseldir…

Kurtuluş Savaşı döneminde Vatanımız ve İslam ülkeleri düşman işgali altında iken bile dini bayramlaşma yapılmıştır. Din yaşandığı müddetçe bayramları da var olacaktır…

Her ülkenin de milli bayramları vardır. Milli bayramlar sadece ülke sınırları içinde ve temsilciliklerinde kutlanır. Milli bayramlar, kutlama ve usulleri yönünden değişkendir…

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama törenlerinin yapılmaması, siyasi ve idari bir karardır. Bu kararın doğru veya yanlış olduğu tartışılabilir. Bana göre de yanlış bir uygulama yapılmıştır. Afet bölgesinde kutlama törenleri yapılmayabilirdi! Çünkü Cumhuriyet sayesinde elde edinilmiş kazanımlar, Cumhuriyete zarar vermemeli, bayramlarını örtmemelidir!

Lütfen tepkilerimizi dini bayramların varlığına değil, milli bayram törenleri yaptırtmayan iradeye gösterelim…

Terörde ve Afet bölgesinde Şehit olan tüm yurttaşlarımı rahmet ve saygı ile anarak, bayramınızı kutlarım.

YILMAZ KARAHAN

 

Paylaş:

Yorumlar

“282) BAYRAMLARI ANLAMAK” yazisina 2 Yorum yapilmis

  1. BOKSÖR AHMET yorum tarihi 11 Kasım, 2011 23:08

    BAYRAMINIZI KUTLARIM

  2. Serden Bozkurt yorum tarihi 15 Ekim, 2013 02:33

    Kurban Bayramınız kutlu, yüreğiniz umutlu, umutlarınız atlı, sevdanız kanatlı, mutluluğunuz katlı, sofranız tatlı, mekânınız tahtlı, ömrünüz bahtlı olsun. Sevgili hocam saygılarımla Serden Bozkurt

Yorum yap