251) UZAY ARACININ YAKITI, TÜRKİYE’DEN!

Yayin Tarihi 31 Mayıs, 2008 
Kategori BASIN-YAYIN

Mars fatihinin yakıtı Türkiye’den

image00182.jpg

NASA’nın Mars’a gönderdiği Phoenix (Anka Kuşu) uzay aracının yakıtının, ABD’ye ham madde olarak gönderilen Türk borundan elde edildiği öne sürüldü.

Bor, elmas tozu gibi nanokristal malzemelerin geliştirilmesi, üretilmesi ve bunların yüksek teknoloji ürünlerinde kullanılması alanında faaliyet gösteren, merkezi Kırklareli’nde bulunan NNT Nano Teknoloji AŞ Bor Power Genel Müdürü Mehmet Can Arvas, yaptığı açıklamada, Anka Kuşu uzay aracının yakıtının Türk borundan elde edildiğini iddia etti.NASA’nın yayınladığı görüntüleri incelediğini ve teknik gözlem sonucu Anka Kuşu uzay aracında bor madeni kullanıldığı kanısına vardığını ifade eden Arvas, şöyle konuştu:

Televizyonda Mars’a inen aracın görüntülerini izledim. Bor madeniyle yıllardan beri çalıştığım için nasıl yandığını iyi biliyorum. NASA’nın yayınladığı bu görüntülerden aracın borla hareket ettirildiğini gördüm. Anka Kuşu uzay aracında kullanılan yakıt, Türkiye’den gönderilen bor madeninden elde edilmiştir.”

Dünyadaki bor madeni rezervlerinin yüzde 90’nın Türkiye’de bulunduğunu bildiren Arvas, şunları kaydetti:

Türkiye’de Bigadiç, Susurluk, Sultançayırı (Balıkesir), Mustafakemalpaşa (Bursa), Emet (Kütahya), Seyitgazi’de (Eskişehir) çıkarılan bor, dünyadaki bor madenlerinin yüzde 90’ına eşit. Anka Kuşu uzay aracında kullanılan bor madeni de Türkiye’den 10-15 yıl önce gemilerle ABD’ye gönderilenlerdir. ABD’nin elinde ciddi rezervlerin olduğunu biliyoruz, bunlar devlet kayıtlarında da mevcuttur. Bor madeni uzay teknolojisinde zaten kullanılmaktaydı ve bu görüntülerle iyice tescil edilmiş oldu. Anka Kuşu uzay aracında bor madeni kullanılmıştır.”

UZAY ARAÇLARINDA BOR KULLANILIYOR

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya ise borun eski yıllardan beri uzay araçlarında, roketlerde kullanıldığının bilindiğini söyledi.

Borun yüksek enerji sağlaması ve ağırlık yapmaması nedeniyle uzay araçlarında kullanıldığını belirten Karakaya, “Uzaya gönderilen birçok uyduda ve araçta bor kullanılıyor. Nedeni de daha az yakıtla, daha yüksek mesafeye gidebilmesi. Hızlı ateşleme ve enerji verme özelliğinden dolayı da bor kullanılıyor” dedi.

BOR NEDİR?

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü internet sitesinden alınan bilgiye göre, bor, periyodik tabloda B simgesi ile gösterilen, atom numarası 5, atom ağırlığı 10,81 olan metal ile ametal arası yarı iletken özelliğe sahip bir element. Bor tabiatta hiçbir zaman serbest halde bulunmuyor. Doğada yaklaşık 230 çeşit bor minerali olduğu biliniyor. İlk kez 1702’de İtalya’da bir laboratuvarda üretilen bor, cam sanayi, seramik sanayi, nükleer sanayi gibi pek çok sanayi alanın yanında mumyalama, manyetik cihazlar, fotoğrafçılık, spor malzemeleri, kağıt, tarım ürünleri, ilaç ve kozmetik sanayi gibi alanlarda kullanılıyor. Türkiye’de 1935 yılında kurulan Etibank ve Maden Tetkik Arama’nın kurulmasıyla başlanan çalışmalarla, Türkiye 1959’da ilk cevher ihracatını yaptı.

Yenişafak

Paylaş:

Yorumlar

“251) UZAY ARACININ YAKITI, TÜRKİYE’DEN!” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. Necmiye Güneş yorum tarihi 31 Mayıs, 2008 13:05

    Borda da yine ATA’mın izi var.Nur içinde yatsın.
    Etibank’ın kuruluşu 1935 yılında, yani ATATÜRK sağken kurulmuş.Temelimiz iyi ama üstüne kurulan inşaat çürük çıktı.Eğer iyi liderlere düşseydik, Türkiye! Avrupa kapılarında süründürülmezdi.Hoş Avrupa kendi aç, bize ne verecek ama neden beklediğimizi halen anlamış değilim.Gördüğüm kadarı ile sağlam olan temelimizi de bozmak istiyorlar.İnşaatın yıkılması an meselesi.Şunu bilsinler ki o temellerde neler çıkacağı belli değil.Belkide AB ve ABD kendi sonunu hazırlıyor.

Yorum yap